Nie wiem czy g7 byłby dobrym rozwiązaniem, choć niewątpliwie jest to dobry aparat. Dwa główne minusy które powinny mieć dla ciebie znaczenie :
- waga i wymiary, wbrew pozorom to nie taki kompakcik.
- poziom zaszumienia przy wysokich iso.
o ile te drugie będziesz chyba w stanie znieść, (sądząc po twoich zdjęciach...) to waga i gabaryty aparatu mogą być po pewnym czasie koszmarem. z godziny na godzine zacznie poprostu coraz bardziej ciążyć.
jeżeli chcesz lepszą jakość zdjęć niż obecna, biorąc pod uwagę sytuacje oraz miejsca w jakich fotografujesz, duże zaciemnienie, poleciłbym ci tylko jeden aparat:
fuji f31d lub 30 (rożnica pomiędzy 31d a 30 to tylko detekcja twarzy)
aparat ten pozwoli ci wykonywać zdjęcia przy dość wysokich iso jak na aparat kompaktowy, mam tu na myśli 800 a nawet 1600. Dzięki czemu nie będziesz musiał martwić się o brak światła. Niestety coś za coś, i automatyka tego aparatu czasem zawodzi..Byłem w podobnej sytuacji co ty, na początku chciałem g7, szybko jednak zrezygnowałem, potem chciałem fuji f31d, ale ostatecznie kupiłem nikona p5000, który co tu dużo mówić.. jest aparatem naprawdę udanym, i mimo że to niższa kategoria cenowa niż g7, to w jakości zdjęć, i ogólnej funkcjonalności, jest równo z canonem, a rzekłbym (jak wielu) lepszy od g7...
twój wybór.