Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Canon G7 - kupić, czy nie kupić? oto jest pytanie

Styropian
    Guest

Domyślnie Canon G7 - kupić, czy nie kupić? oto jest pytanie

Witam serdecznie.
    Po czterech latach spokoju, znów zebrało mi się na kupno aparatu i związany z tym problem co wybrać? Wstępnie chciałem kupić lustrzankę cyfrową (Canon EOS 400D) jednak po testach i opiniach stwierdziłem, że jednak nie jestem, aż takim "maniakiem" fotografii i nie wiem czy kiedykolwiek wykorzystałbym ten sprzęt na miarę jego możliwości. Nie wspominając już o zakupie obiektywów i innych dodatków. Pochłonęłoby to wiele pieniędzy, a jak już wspomniałem nie mam "hopla" na punkcie fotografii. Lepiej te same pieniądze wydać na płyty
    Do czego potrzebny jest mi aparat?
    Przede wszystkim do robienia zdjęć na imprezach w klubach i festiwalach. Są to specyficzne imprezy, ponieważ sporo jest na nich fluoro dekoracji, a co się z tym wiąże sporo jest na nich światła UV. Do tej pory używałem aparatu Canon A70 i przyznam, że byłem/jestem z niego zadowolony. Przeżył sporo imprez i w sumie do dziś działa bez problemowo.
    Zdjęcia mego autorstwa znajdą państwo na stronach:

http://www.psytrance.pl/galleryindex.php
    http://www.psylesia.org/galleryindex.htm

Po analizie wielu testów i opinii moim numerem jeden póki, co jest Canon G7. Wprawdzie ma on kilka wad to zapewne jest lepszy od mojego obecnego modelu. No i gabarytowo także się dobrze prezentuje, zależy mi na aparacie, z którym będę mógł swobodnie skakać na festiwalu i w razie czego był pod ręką. A70 sprawdzał się w tym idealnie. Nie znam się na aparatach tak dobrze, by przeszukiwać oferty wszystkich producentów, ale czy jest na rynku obecnie jakiś kompakt o podobnych parametrach jak wspomniany Canon G7 ?

Kolejne pytanie dotyczy obiektywu Canona G7. Wyczytałem, że jest on ciemniejszy niż u poprzedników z serii G. Przeczytałem, że obiektyw jasny to taki który wpuszcza dużo światła; czyli duży otwór przesłony np. 1:2 , (ciemny 1:4,5 1:5,6), można nim robić foty przy gorszym oświetleniu niż w przypadku obiektywu ciemnego. No i teraz obawa czy czasem fotki z klubów i nocne na festiwalu nie będą takie jakbym oczekiwał?

I na koniec jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o nazwę/model/parametry obiektywu/konwertera (kompletnie się na tym nie znam), który umożliwia wykonanie takiej fotki:

http://balkon.moblog.pl/img/moblog0_295211172519814.jpg

To, że do lustrzanki takie obiektywy/konwertery są dostępne to oczywiste, ale czy jest szansa na to, że można zakupić taki konwerter do cyfrówki kompaktowej?

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i udzielone rady.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Styropian Zobacz posta
    Po analizie wielu testów i opinii moim numerem jeden póki, co jest Canon G7.
    cos slabo analizowales przerabialem temat serii G ostatnio. Podales za malo danych...jak zwykle. zastanawiales sie nad uzywanym G3 lub G5(kasa)? Wzglednie nad takimi modelemami?:
    http://www.dcresource.com/reviews/ca...0_a640-review/

Kolejne pytanie dotyczy obiektywu Canona G7. Wyczytałem, że jest on ciemniejszy niż u poprzedników z serii G.
    caly elaborat mozna napisac.

I na koniec jeszcze jedno pytanie. Chodzi mi o nazwę/model/parametry obiektywu/konwertera (kompletnie się na tym nie znam), który umożliwia wykonanie takiej fotki:
    http://balkon.moblog.pl/img/moblog0_295211172519814.jpg
    zdobywaniewiedzy ksztalci...jak mawial poeta
    skromny dorobek...www.pbase.com/alv32

martini
    Guest

Domyślnie

Nie wiem czy g7 byłby dobrym rozwiązaniem, choć niewątpliwie jest to dobry aparat. Dwa główne minusy które powinny mieć dla ciebie znaczenie :
    - waga i wymiary, wbrew pozorom to nie taki kompakcik.
    - poziom zaszumienia przy wysokich iso.

o ile te drugie będziesz chyba w stanie znieść, (sądząc po twoich zdjęciach...) to waga i gabaryty aparatu mogą być po pewnym czasie koszmarem. z godziny na godzine zacznie poprostu coraz bardziej ciążyć.

jeżeli chcesz lepszą jakość zdjęć niż obecna, biorąc pod uwagę sytuacje oraz miejsca w jakich fotografujesz, duże zaciemnienie, poleciłbym ci tylko jeden aparat:

fuji f31d lub 30 (rożnica pomiędzy 31d a 30 to tylko detekcja twarzy)
    aparat ten pozwoli ci wykonywać zdjęcia przy dość wysokich iso jak na aparat kompaktowy, mam tu na myśli 800 a nawet 1600. Dzięki czemu nie będziesz musiał martwić się o brak światła. Niestety coś za coś, i automatyka tego aparatu czasem zawodzi..Byłem w podobnej sytuacji co ty, na początku chciałem g7, szybko jednak zrezygnowałem, potem chciałem fuji f31d, ale ostatecznie kupiłem nikona p5000, który co tu dużo mówić.. jest aparatem naprawdę udanym, i mimo że to niższa kategoria cenowa niż g7, to w jakości zdjęć, i ogólnej funkcjonalności, jest równo z canonem, a rzekłbym (jak wielu) lepszy od g7...
    twój wybór.
    Ostatnio edytowane przez martini ; 12-04-2007 o 22:20

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Szumy szumy...... smieszy mnie to jak ktos io nich pisze bo w jakim kompakcie powyzej iso 400 one nei występują ?? To nie wada G7 bo w kazdym kompakcie z matryca 1/1.8 " lub 1/2.5 " sa szumy, to nie sa lustrzanki z wielkimi matrycami.... jedynie aparaty kompaktowee nie majace wysokich iso nie maja szumow ale chyba wiadomo dlaczwego.... bo nie maja wysokich szumow z reszta po to jest pokretlo wyboru czulosci ISO zeby mozna bylo samemu ja ustawic i zapobiegac szumom a rozjasniac fotki przysłoną lub czasem ekspozycji....

A jak to jest z zabrudzenie m obiektywu w G7 ???? Sl\yszalem ze zdazaly sie takie przypadki ale raczej niegrozne i niewplyweajace na obraz.... przeciez g7 to kompakt i chcialbym go kupic i nosic na plaze, na łąke, do samolotu, pociągu i auta.... czy trzeba sie cackac z nim zeby nie bylo paprohow w szklach czy raczej brud to sprawa wystepujaca barzo sporadycznie ??

opiotr
    Guest

Domyślnie

Mi w G6 starczalo i dalej starcza ISO 50, pozdr.

Uprawnienia umieszczania postów