Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Za ciemny monitor - kalibracja (nie)możliwa?

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja mam crt i widze to co powinienem.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Tak wygląda zdjęcie po zastosowaniu dyfuzora - przy okazji reklama Stofena ;-)

BTW dopiero teraz, szukając dobrych kalibratorów, zobaczyłem ich ceny - jak dla mnie są z kosmosu :-/ Za cenę kalibratora można kupić dobry monitor.

Jeszcze raz pytam, czy u was zakres tonalny monitorów pozwala na rozróżnianie wszystkich pól w przywołanych przeze mnie testach? Czy w droższych modelach jest on większy?
    Tak , na moim monitorze widzę dokładnie to co opisali w przedstawionych przez ciebie testach.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    Widze mniej wiecej to samo co Ty. Tzn. w pierwszym planie widze cos jakby folie aluminiowa? I to jedyna roznica. Reszte widze tak jak przedstawiles. W ciemnosci glosnik komputerowy, "facet przylapany przy night clubie".
    Folię też widzę, ale nie chciałem wdawać się w niepotrzebne szczegóły, najważniejsze było dla mnie, co widać w ciemności tuż przy gościu.

Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    U mnie wygląda to tak :
    1.Twoje strony testowe wyglądają dokładnie tak jak opisane jest w tekście o ustawieniu monitorów.
    2. Widzę dokładnie oprócz tego pana dobrze oświetlonego również dwóch panów pochylających się nad laptopem. Na pierwszym planie talerze oraz jedzonko po chyba niezłej imprezie !
    Cytat Zamieszczone przez oszołom Zobacz posta
    Tak , na moim monitorze widzę dokładnie to co opisali w przedstawionych przez ciebie testach.
    Czyli rozumiem, że masz za jasno ustawiony monitor, ale wszystkie pola rozróżniasz? A to ci dopiero ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Chodzi o to, że cyt." Czarna: obwódka była czarna, ale w środku widoczne było 10 oddzielnych pól (od 90% do 99%), przy czym pole 99% powinno się minimalnie tylko odróżniać od czarnej obwódki
    Biała: Obwódka powinna być jak najbardziej biała, ale w środku powinno być widoczne 10 oddzielnych pól (od 1% do 10%), przy czym pole 1% powinno się nieznacznie tylko różnić od otaczającej białej obwódki." to dokładnie widzę to tak jak napisane w tym teście.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Ja też widzę tak jak miałeś w założniu Arku Monitor CRT mitsubishi, kalibrowany kalibratorem LaCie Blue eye
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

... jest jedno ale - jasność mam ustawioną na maksa, a kontrast na 50%. Jeśli jednak zwiększę go, tracę szczegóły w jasnych partiach, a w ciemnych nie pojawia się proporcjonalnie więcej detali. Próbowałem naprawić to prostymi sposobami na kalibrację dostępnymi w internecie.
    Jeśli tak masz ustawione i nie widzisz spróbuj podkręcić w ustawieniach karty lub niekiedy monitora korekcje gamma - to pomaga.
    Z Komputer Świata ściagnij wzory do kalibracji monitora i operujac kontrastem, jasnościa i gammą po kilku próbach bedziesz widział wszystko.
    Nie wiem tylko czy Ci sie to spodoba ???
    a.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Problem z znikaniem szczegółów w cieniach jest klasycznym problemem tanich monitorów LCD < 2 tys zł. Charakterystyka odpowiedzi wyświetlacza w funkcji zadanej jasności nie jest nawet przybliżoną linią prostą ale konkretnie pogiętym S. I teraz najciekawsze. Nie da się tego skorygować. Manipulacja regulacją, o ile w ogóle jest, jedynie przesuwa całość charakterystyki, a jej nie prostuje. Dokładnie ten efekt obserwujesz, kręcąc "kontrastem".

Łamanie karty i wymuszanie innych krzywych gamma niż 1, powoduje pozorne poprawienie sytuacji, ale drastycznie obcina paletę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 20-04-2007 o 13:33
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

....
    BTW dopiero teraz, szukając dobrych kalibratorów, zobaczyłem ich ceny - jak dla mnie są z kosmosu :-/ Za cenę kalibratora można kupić dobry monitor.
    ....
    Bardzo odważna teza - nie podjąłbym się obrony Dobry kalibrator - np. X-Rite Eye One Display 2 to koszt około 1000zł ...

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    Bardzo odważna teza - nie podjąłbym się obrony Dobry kalibrator - np. X-Rite Eye One Display 2 to koszt około 1000zł ...
    Jeżeli już za 1000 zł można kupić dobre kalibratory, to jak określić te z ceną kilka(naście) razy większą? Absolutnie wymiatarskie?

A na poważnie, to nie znam się za bardzo na kalibratorach, ale jak we wszystkich dziedzinach, tańsze modele muszą się cechować gorszą jakością wykonania, mniejszą ilością funkcji i wydajnością niż droższe. Nie wiem, czy różnica między tym za 10k a tym za 1k jest warta swej ceny, ale skoro już za 1000 zł można mieć dobrze skalibrowany monitor, to tylko się cieszyć ;-)
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeżeli już za 1000 zł można kupić dobre kalibratory, to jak określić te z ceną kilka(naście) razy większą? Absolutnie wymiatarskie?
    Droższe urządzenia są oparte o spektrofotometr a nie kolorymetr. Samo urządzenie kosztuje ok 1000 Euro i umożliwia kalibrację nie tylko monitorów ale i drukarek. W zestawach z przedziału ok 1000-4000 Euro oprócz spektrofotometru jest zawarte oprogramowanie do profilowania uwzględniające np takie parametry jak przyrost punktu drukarskiego, gęstość optyczną, sposób tworzenia czerni i wiele innych potrzebnych przy profilowaniu różnego sprzętu na potrzeby druku. Jeszcze droższe to z reguły systemy kontroli w procesie druku np densytometry, pokazujące czy drukarz pojechał w krzaczory, czy trzyma parametry.

Nie wiem, czy różnica między tym za 10k a tym za 1k jest warta swej ceny, ale skoro już za 1000 zł można mieć dobrze skalibrowany monitor, to tylko się cieszyć ;-)
    Za 1 tys zł może i można mieć skalibrowany monitor, ale on musi się dać skalibrować, bo to wcale nie jest takie oczywiste. Rozsądnie jest kupować kalibrator do konkretnego monitora, lub grupy. Różni producenci inaczej rozwiązują ów problem i może się okazać że losowo wybrany kalibrator ma mniejsze możliwości niż mógłby mieć inny. Mam tu na myśl monitory, które są kalibrowalne sprzętowo (wewnątrz monitora), ale producent nie daje w komplecie ani oprogramowania, ani informacji jak to zrobić. Niektóre firmy mają osprzęt i software umożliwiające kalibrację Neców, niektóre Eizo, niektóre Apple.

W przypadku monitorów niekalibrowanych (cały Tajwan, Korea i okolice) niezależnie od typu kalibratora jest możliwość tylko poprawienia temperatury bieli i ustawienia jasności na żądanym poziomie. Korekcja powszechnej w tanich monitorach, nieprawidłowej implementacji charakterystyki gamma, odbywa sie przez profilowanie. Zapewnia to zgodność barwną przez obcięcie palety tym bardziej im bardziej kiepski monitor. Niestety jest to prymitywne rozwiązanie, skutkujące likwidacją płynnych gradientów i najczęściej nie usuwa takich problemów, jak brak detali w cieniach i światłach.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów