Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Leica V-Lux 1

Domyślnie Leica V-Lux 1

Witam,
    Znajomy zwrocil sie do mnie z pytaniem co moge mu polecic z zaawansowanych compactow do $1000.
    Sklaniam sie aby mu polecic aparat jak w tytule.
    Czy sadzicie ze to optymalnie dobry wybor?
    Bede wdzieczny za wasze sugestie:-)

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

ja nie wiem czy warto sie scierac w tym wyadku z Leica, a pisze to fanatyk Leicy... bo Panasonic Lumix DMC-FZ50 to dokladnie to samo, optyka matryca i generalnie cały aparat to to samo... wprawdzie ma miec rzekomo zmienione algorytmy ale dla mnie to pic na wode i raczej w codzienym urzytkowaniu nie jest widoczne jesli spojrzec na sample z obu tych aparatów a jakies 20% ceny mozna oszczedzic...
    kompaktowe Leiki nie sa szczególnie udane i poza czerwona kropka niewiele wiecej oferuja jak panasonic... wiem to stąd iz swego czasu mialem mozliwosc porównania dwóch kompaktów tego samego modelu panasonica i Leicy i róznicy w foto nie było a w cenie zasadnica... panasonic kosztował 180 euro mniej.
    dlatego jesli ktos nie jest fanatykiem czerwonych kropek(a ja akurat jak pisałem już jestem ale tych z serii M... to te z duszą ) to z czystym sumieniem poleciłbym tego Panasonica
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-04-2007 o 19:07
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ja nie wiem czy warto sie scierac w tym wyadku z Leica, a pisze to fanatyk Leicy... bo Panasonic Lumix DMC-FZ50 to dokladnie to samo, optyka matryca i generalnie cały aparat to to samo... wprawdzie ma miec rzekomo zmienione algorytmy ale dla mnie to pic na wode i raczej w codzienym urzytkowaniu nie jest widoczne jesli spojrzec na sample z obu tych aparatów a jakies 20% ceny mozna oszczedzic...
    kompaktowe Leiki nie sa szczególnie udane i poza czerwona kropka niewiele wiecej oferuja jak panasonic... wiem to stąd iz swego czasu mialem mozliwosc porównania dwóch kompaktów tego samego modelu panasonica i Leicy i róznicy w foto nie było a w cenie zasadnica... panasonic kosztował 180 euro mniej.
    dlatego jesli ktos nie jest fanatykiem czerwonych kropek(a ja akurat jak pisałem już jestem ale tych z serii M... to te z duszą ) to z czystym sumieniem poleciłbym tego Panasonica
    Dzieki skipper, kiedy porownywalem dane techniczne kilku modeli tez to podobienstwo rzucilo mi sie w oczy. Bede jednak upierdliwy i zapytam, czy w/w modele to najlepszy wybor w tym segmencie?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

A PRO 1 z naszego podwórka? Produkują to jeszcze?
    http://www.dpreview.com/reviews/spec...canon_pro1.asp
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trucker Zobacz posta
    Dzieki skipper, kiedy porownywalem dane techniczne kilku modeli tez to podobienstwo rzucilo mi sie w oczy. Bede jednak upierdliwy i zapytam, czy w/w modele to najlepszy wybor w tym segmencie?
    jesli zawierzyc testom to mozliwosci panasonic/Leica ma najwieksze ale niestety oba niemiłosiernie szumia... no moze nie az tak niemiłosiernie ale jest to widoczne na fotkach w gorszym oswietleniu dla kogos kto jak to wygląda... i to juz od niskich ISO aczkolwiek optyka etc mozliwosci nastawcze są jak na kompakt ogromne...
    czy najlepsze cęzko powiedziec bo zakleży kto czego oczekuje... jesli chodzi o poziom szumów to zdecydowanie nie, ale roździelczosc ostrosc etc to na bank są scisłej czolówce... ale moze alternatywa bedzie polecenie znajomym np aparatu Canon 400D z obiektywem typu super zoom 17-200 sigmy lub tamrona, albo nikona D40 z obiektywem 18-200 ktory ma naprawde dobre recenzje i moze byc niezła alternatywą na superzoomów a daje potencjalne mozliwosci rozbudowy systemu
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Uprawnienia umieszczania postów