No ciekawe. Flash napewno błysnął na #5 i #12 a na pozostałych nie. Był na pewno naładowany i gotowy do pracy na tych innych??
No ciekawe. Flash napewno błysnął na #5 i #12 a na pozostałych nie. Był na pewno naładowany i gotowy do pracy na tych innych??
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
był gotowy na pewno na innych tez, na #1 na pewno podniosłem lampę zrobiłem fotkę, opuściłem lampę i zrobiłem drugą fotkę #2. A jeszcze niedawno zdjęcia robiły się takie jak w załączniku niżej.
http://www.speedyshare.com/319939574.html
File Name
IMG_4981.jpg
Shooting Date/Time
2007-03-22 20:25:56
Shooting Mode
Auto
Tv( Shutter Speed )
1/60
Av( Aperture Value )
5.6
Metering Mode
Evaluative
Exposure Compensation
0
ISO Speed
400
Lens
18.0 - 55.0mm
Focal Length
55.0mm
Image Size
3072x2048
Image Quality
Fine
Flash
On
Flash Type
Built-In Flash
Flash Exposure Compensation
0
Red-eye Reduction
Off
Shutter curtain sync
1st-curtain sync
White Balance
Auto
Parameters
Contrast +1
Sharpness +1
Color saturation +1
Color tone Normal
Color Space
sRGB
File Size
2414KB
Drive Mode
Single-frame shooting
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
moze walory artystyczne tego zdjęcia nie są zbyt wygórowane, ale dopiero zaczynam sie uczyć tego wszystkiego.
[QUOTE=Flash napewno błysnął na #5 i #12 a na pozostałych nie. [/QUOTE]
Zapomniałem dodać że na #5 i na #12 flash jest bo użyłem funkcji FEL *, czy jak to sie tam nazywa.
Ostatnio edytowane przez Speede_Gonzales ; 13-04-2007 o 12:26 Powód: Automerged Doublepost
[QUOTE=Speede_Gonzales;305662]Witam ponownie wszystkich chętnych do pomocy.
Dodam tylko że zdjęcie nr 1 i nr 2 było robione na automacie. W pierwszym była lampa w drugim było bez lampy, no ale to pewnie wyczytaliście z opisów. Pozdrawiam i czekam na opinie na temat awarii mojego aparatu.
a oto opisy zdjęć:
1.
File Name 1.JPG
Shooting Date/Time 2007-04-11 21:23:49
Shooting Mode Manual
Tv( Shutter Speed ) 1/5
Av( Aperture Value ) 5.6
Metering Mode Center-weighted averaging
ISO Speed 800
2.
File Name 2.JPG
Shooting Date/Time 2007-04-11 21:23:59
Shooting Mode Manual
Tv( Shutter Speed ) 1/5
Av( Aperture Value )5.6
Metering Mode Center-weighted averaging
ISO Speed 800
Piszesz, że zdjęcia 1 i 2 robione były na automacie. Z zapisów EXIF wynika zupełnie coś innego. Shooting Mode Manual i Metering Mode Center-weighted averaging (centralnie ważony) świadczą o tym że nie w automacie tylko w trybie manualnym "M". Pozatym nigdy automat przy zdjęciach z lampą nie ustawi czasu 1/5 Automat ustawia zawsze 1/60 i koniec.
Coś strasznie pomieszałeś. Narobiłeś się i nic z tego.
Nie chodziło mi o to czy flash podniesiony tylko czy gotowy do pracy - chyba taka ikonka błyskawicy powinna się palic w wizjerze. Jak lampa nie naładowana to w M aparat zdjęcie zrobi ale może nie błysnąc.
Jak błyska na FEL (dobrze, ze se przypomniałeś) to lampa działa. Albo coś sie powaliło z automatyką albo masz marne baterie i walisz zdjęcia z nienaładowaną lampą.
Janusz,
Tomsarz, masz rację, powaliło misię coś. zarówno jedynka jak i dwójka robione były na manualnym. z automatu zrobiłem tylko 3 i do tego z lampą ale jak widać lampa nie zadziałała chociaż błysnęło, tak samo błysnęło jak za każdym innym razem.
Janusz, czy faktycznie słaba bateria może dawać takie efekty ? a może ten kondensator 330 V nawalił i nie ma takiej mocy jaka powinien miec ?
Z drugiej strony jeśli baterie nie ładowały by wystarczająco, to skąd by się wziął błysk na zdjęciu 5 i 12 ?
Jak można jeszcze sprawdzić samemu co się mogło stać ? Bo pewnie i tak się skonczy na tym że odeślę aparat do serwisu jakiegoś, no ale może to jakiś drobiazg który da się zrobić bez warsztatu ?
Ostatnio edytowane przez Speede_Gonzales ; 13-04-2007 o 16:31 Powód: Automerged Doublepost
Spróbuj z jakąś zewnętrzną lampą. Przynajmniej dowiesz się czy to sprawa elektroniki aparatu czy lampy. Jeśli okazałoby się że aparat jest dobry to na twoim miejscu tą kasę z naprawy przeznaczyłbym na zakup jakiejś zgrabnej lampki zewnętrznej i olał tą wbudowaną
No sam pisałeś 5 i 12 z FEL więc lampa miała więcej czasu na naładowanie się do finalnego błysku. To naprawde trudno powiedzieć - może to a może tamtoSpróbuj jeszcze, jak Tomsarz radzi. Nie piszesz skąd jesteś (nie wiem czemu ludziska się wstydzą własnej lokalizacji pod avtarem) więc i radzić na temat serwisu trudno.
Pewnie i tak serwis. Może kondensator, może bateria... - automatyka raczej nie bo z FEL działa.
Janusz,
cześć,
nie wiecie ile może kosztować wymiana gniazda kart CF?