Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: POMOŻECIE ??? Canon 300D

Mieszany widok

Speede_Gonzales
    Guest

Domyślnie POMOŻECIE ??? Canon 300D

Witam,

Niedawno stałem się posiadaczem Canona 300D, Kiedyś bawiłem się już analogiem canona, ale stwierdziłem że przesiądę się na cyfrówkę.

Mam jednak mały problem, od jakiegoś czasu mam wrażenie że mój aparat w ogóle nie reaguje na lampę.
    Tzn na automacie i na ręcznych nastawieniach robi zdjęcia tak jakby lampy w ogóle nie było. Lampa błyska ale nie ma to żadnego wpływu
    na zdjęcie. Na autoamcie i na programach tematycznych zdjęcia wychodzą bardzo bardzo niedoświetlone. Przy zastosowaniu opcji FEL
    zdjęcia wychodzą jeszcze w miarę dobrze, no ale nie będę przecież cały czas tak robiuł zdjęć.

Czy miał ktoś podobny problem ? Jeśli tak to bardzo proszę o szybką poradę bo nie wiem czy nie będę musiał wysyłać sprzętu do serwisu,
    a chciałbym tego uniknąć.
    Aparat nie ma już gwarancji, zrobione ma jakieś 8.000 zdjęć.

Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a wrzucisz fotke z exifem?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Speede_Gonzales Zobacz posta
    ... Przy zastosowaniu opcji FEL
    zdjęcia wychodzą jeszcze w miarę dobrze, ....
    Jak wychodza zdjecia z FEL to lampa dziala. Nie napisales czy chodzi o lampe wbudowana czy o zewnetrzna.

No i manual Ty czytał???

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Speede_Gonzales
    Guest

Domyślnie

Oczywiście chodzi o lampę wbudowaną, podnosi się na programach tematycznych, ustawia wszystkie parametry, czas naswietlania i przysłonę a jak co do czego, robię zdjęcie to mam wrażenie że migawka spóźnia się do lampy.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Speede_Gonzales Zobacz posta
    Oczywiście chodzi o lampę wbudowaną, podnosi się na programach tematycznych, ustawia wszystkie parametry, czas naswietlania i przysłonę a jak co do czego, robię zdjęcie to mam wrażenie że migawka spóźnia się do lampy.
    Skąd takie wrażenie. Lampa błyska conajmniej dwa razy. Przedbłysk jest widoczny w lustrze a błysk własciwy już nie bo lustro podniesione. Przeczytaj ten manual please.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pokaz zdjecie

Speede_Gonzales
    Guest

Domyślnie

Nie mam zdjęcia dzisiaj w pracy, ale na pewno jak wrócę do domu to wrzucę zdjęcie wraz z histogramem. Awaria nastąpiła z dnia na dzień. I po prostu się załamałem. bo w pomieszczeniach nie dam rady robić zdjęć bez lampy. a może lampa zewnętrzna będzie jakims rozwiązaniem ?

Coś już napisał
    Miasto
    Gród Kraka

Domyślnie

Masz orygialny firmware czy wasie.
    Jak masz wasię to może przestawiłeś sobie kompensację ekspozycji dla błysku.

Speede_Gonzales
    Guest

Domyślnie

Przedbłysk widoczny w lustrze ? tzn że widzę przedbłysk w "okienku" przez które patrzę ? (przepraszam za amatorszczyznę językową) Bo faktycznie jak robię to zdjęcie to aż mnie oko czasami boli i zamykam zeby mi nie błyskało po oczach. Przeycztałem artykuł który mi podałeś kilka linijek wyżej o E-TTL. i powiem szczerze ze jak mi tego ktoś na chłopski rozum nie wyjaśni to nie pojmę. Głupi nie jestem, ale czarna magia to wszystko co tam było napisane.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

podreczniki podrecznikami, artykuly artykulami ale zdjecie w trybie zielonym z lampą w jakis standardowych warunkach powinno wyjsc poprawnie naswietlone.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów