Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Niedomagania tamrona 28-75

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Niedomagania tamrona 28-75

Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć

Domyślnie

Minimalne luzy pierścieni to mają AFAIK wszystkie obiektywy.

Pozdrawiam.

Sławek

EDIT: Leży koło mnie 18-55 i nie ma luzów. ale wszystkie moje eLki mają
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 10-04-2007 o 18:11

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dzięki Sławek, odetchnąłem z ulgą, bo zdążyłem polubić tego tamiego. Pozdrawiam wszystkich!

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

)) a co sie bedzie dzialo z tym luzem po parunastu miesiacach powazniejszego uzytkowania?
    moj ma juz ponad roczek... wtedy dopiero sa luzy

swoja droga moj tammi jest jednym z najlepszych optycznie skubancow jakie mialem zapiete w bagnet mimo luzow, szalonego AF i innych takich...
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Coś już napisał Awatar kaawka
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Mam dylemat: właśnie wszedłem w posiadanie tamrona 28 - 75; zrobiłem próbne foty (porównanie z kitem na korzyść nowego nabytku); do kapryśnego focusa się przyzwyczajam - nie jest idealny... I jedna sprawa mnie niepokoi: minimalny luz na pierścieniu ustawiania odległości. Zastanawiam się czy iść i wymienić, czy to jeden z przejawów niedoskonałości tamronowskiego focusa, z którym trzeba żyć
    Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.
    EOS

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaawka Zobacz posta
    Swojego Tamrona używam od roku i owszem zawsze miał delikatny luz. Tak mały że nawet się nie zastanawiałem czy to wada. O zgrozo nawet elki mają mały luz. Taki milimetrowy.. Najgorsze że nawet po wpięciu w bagnet lekko się ruszają

Ale nic to.

Nie przejmować się.

Robić zdjęcia.
    Długie L-ki muszą mieć luz żeby z Markami stanowić szczelny zespół .
    Co do tamrona to ja mam go już z rok i nie widzę żadnych luzów. Pierścień zoom'a chodzi lżej niż na początku - tyle.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Dzięki mamiski. U mnie też jest lekki luz nie wiem jak mogłem go nie zauważyć przez 10 miesięcy. Za 2 miesiące byłoby po ptakach a tak jeszcze mogę go reklamować. To nic, że zdjęcia są OK. Zaraz dzwonię do sprzedawcy (Cichy). :-)

Początki nałogu Awatar ecki74
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Mam Tamrona 17- 50 i nie ma on żadnych luzów napierścieniu
    CANON-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Somewhere in Europe

Domyślnie

Mój 28-75 nie miał (i nie ma) luzów.
    Ale przypinałem takie, które miały skok o jakieś 0,5 mm - bez wpływu na jakość zdjęć.
    Nie przejmować się. Robić zdjęcia. Cieszyć się z nich.

M@riusz
    Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Bywalec

Domyślnie

W Nikkorze 18-70 miałem luz "ryjka" obiektywu - po wysunięciu można go było odchylać w sumie kilka mm od osi. Ogólnie Nikkory 18-70 (i niektóre inne - z tych tanich) mają luzy też na pierścieniach - przy nich Sigmy i Tamrony to wzór spasowania. Serio. Tak piszę dla pocieszenia ...

Uprawnienia umieszczania postów