Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 24-70 f2.8 serial

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie bylo zadnej wadliwej pojedynczej serii, cala seria tego szkla jest wadliwa

a poważnie, to ostatatnio chyba poprawili kontrole jakosc bo jakos sie mniej slyszy o wadach w tym zoomie... trzeba podpiac i sie samemu przekonac

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dwie rzeczy musisz zbadać koniecznie i da się to zrobić w sklepie. postaw obok siebie - w miarę możliwości - wszystkie dostępne sztuki 24-70 i porównaj kolejno ostrośc na płenej dziurze i celność AF. weź jakieś karty testowe, baterie. jeśli weźmiesz szkło do domu - nie będziesz mógł porównać z innymi. może się zdarzyć, że z najostrzejszym na 2.8 bedziesz mieć BF, natomiast najbardziej mydlany będzie trafiał. ot - cała sztuka, wybrać świetną sztukę. albo inaczej trafić na nią.

ja mam 24-70, bardzo ostre na 2.8 - niestety z 5D ma dokuczliwy BF i parka pruje na kalibracje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    ja mam 24-70, bardzo ostre na 2.8 - niestety z 5D ma dokuczliwy BF i parka pruje na kalibracje.
    Mam dokładnie to samo z moim 20D i tym szkłem. Tylko u mnie BF jest tylko na 24mm. Cała reszta ostrzy w punkt. A szkiełko ostre tak, że już od kilku dni mam plastry na placach. Też niebawem na Żytnią popłynie.

PS. Z racji, że to mój pierwszy post tutaj - witam wszystkich.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

ansic
    Guest

Domyślnie

A czy mozliwe jest zeby te same modele roznily sie znacznie aberacja?
    Cy to moze byc wada pojedynczego modelu? W sumie to L,
    ale nie moge sie pogodzic z taka duza aberacja w tym szkle, jst to po prostu tragiczne i przy trybie macro sie bardzo rzuca w oczy w zwiazku z jej dodatkowym rozmyciem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ansic Zobacz posta
    A czy mozliwe jest zeby te same modele roznily sie znacznie aberacja?
    Ansic, musiałbyś sprecyzować, o co ci chodzi. Makro na 2.8 w zoomie w odległości 30cm to duże wyzwanie, zwłaszcza na pełnej klatce. Dzieją sie tam optycznie rzeczy różne (zwłaszcza w strefie bokehu:smile: ). Rozmazanie działa, rozszczepianie przecież też. Załączam link do mojego "makro" na 2.8, może tam widzisz to o co ci chodzi.

Pozdrawiam, Sławek

Uprawnienia umieszczania postów