Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Canon 24-70 f2.8 serial

Mieszany widok

Domyślnie Canon 24-70 f2.8 serial

Czytam od kilku dni opinie na temat tego obiektywu i na temat 24-105 no ale decyzja spadła na 24-70 i teraz jako że w natłoku postów o tym obektywie gdzies wyczytałem że była jakaś wadliwa seria tego cuda więc mam pytanie : czy jest jakie zakres numerów seryjnych lub inna możliwośc żeby w sklepie "na oko" zmniejszyć szanse na wzięcie wadliwego??
    Biore w normalnym sklepie więc w razie czego będę mógł wymienić bo przy kupnie raczej testowanie będzie takie ( popatrzyć nic nie odpada pstryknąć kilka fotek ,zoom i AF działa i tyle co więcej moge)
    Ale mimo że bede mógł wymienić wolałbym wiadomo wybrać jak najlepiej już w sklepie aby ograniczyć prawdopodobieństwo wymiany.
    Pozdrawiam i czekam na odpiwiedz bo dzis chce go wziąc.
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

nie bylo zadnej wadliwej pojedynczej serii, cala seria tego szkla jest wadliwa

a poważnie, to ostatatnio chyba poprawili kontrole jakosc bo jakos sie mniej slyszy o wadach w tym zoomie... trzeba podpiac i sie samemu przekonac

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

dwie rzeczy musisz zbadać koniecznie i da się to zrobić w sklepie. postaw obok siebie - w miarę możliwości - wszystkie dostępne sztuki 24-70 i porównaj kolejno ostrośc na płenej dziurze i celność AF. weź jakieś karty testowe, baterie. jeśli weźmiesz szkło do domu - nie będziesz mógł porównać z innymi. może się zdarzyć, że z najostrzejszym na 2.8 bedziesz mieć BF, natomiast najbardziej mydlany będzie trafiał. ot - cała sztuka, wybrać świetną sztukę. albo inaczej trafić na nią.

ja mam 24-70, bardzo ostre na 2.8 - niestety z 5D ma dokuczliwy BF i parka pruje na kalibracje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    ja mam 24-70, bardzo ostre na 2.8 - niestety z 5D ma dokuczliwy BF i parka pruje na kalibracje.
    Mam dokładnie to samo z moim 20D i tym szkłem. Tylko u mnie BF jest tylko na 24mm. Cała reszta ostrzy w punkt. A szkiełko ostre tak, że już od kilku dni mam plastry na placach. Też niebawem na Żytnią popłynie.

PS. Z racji, że to mój pierwszy post tutaj - witam wszystkich.
    hrabia Vader
    zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

ansic
    Guest

Domyślnie

A czy mozliwe jest zeby te same modele roznily sie znacznie aberacja?
    Cy to moze byc wada pojedynczego modelu? W sumie to L,
    ale nie moge sie pogodzic z taka duza aberacja w tym szkle, jst to po prostu tragiczne i przy trybie macro sie bardzo rzuca w oczy w zwiazku z jej dodatkowym rozmyciem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ansic Zobacz posta
    A czy mozliwe jest zeby te same modele roznily sie znacznie aberacja?
    Ansic, musiałbyś sprecyzować, o co ci chodzi. Makro na 2.8 w zoomie w odległości 30cm to duże wyzwanie, zwłaszcza na pełnej klatce. Dzieją sie tam optycznie rzeczy różne (zwłaszcza w strefie bokehu:smile: ). Rozmazanie działa, rozszczepianie przecież też. Załączam link do mojego "makro" na 2.8, może tam widzisz to o co ci chodzi.

Pozdrawiam, Sławek

Domyślnie

Więc tak okazało się że tutaj jest wioche czyli mają 2 szkła ale w innym mieście więc ściągną je dla mnie żebym mógł wybrać ale na następny tydzień. Czas nie jest wsumie aż taki zły bo aż tak bardzo mi się nie spieszy ale fakt że sztuki tylko dwie mnie martwi bo za dużego wyboru nie mam a i co do wymiany to owszem ale trwać to bedzie tygodniami, tak że w skrucie jestem niepocieszony.

Ps: uprzedzając pytanie, nie ma wsumie innych sklepów foto w północnej irlandji jest tylko jessops i własnie tam byłem. O skepach online nie mysle bo tam już nic nie sprawdze

ps2: co do sparawdzania z linijkami w sklepie to (nigdy testów nie robilem i jakoś jestem chyba bardziej zadowolony ze sprzętu bez testów ) więc się nie znam na nich aż tak ale z tego co wiem to i tak na wyswietlaczu raczej nic nie zobacze a z laptopem nie bardzo mam jak iść , więc dlatego pytałem o jakieś inne sposoby ale na to wychodzi że chyba i tak bedę brał co maja i tyle a późniiej się martwił lun nie martwił (mam nadzieje)
    Ostatnio edytowane przez Shark-uk ; 10-04-2007 o 23:43
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

ansic
    Guest

Domyślnie

2.8 na 30cm na niepelnej klatce, ale mimo wszystko rzecz sie dzieje w centrum kadru, co jest dosc irytujace ;/ i czy to normalne ze sie pojawia najbardziej tam gdzie obraz sie zaczyna rozmywac, prawie nigdy jak jest ostry?
    Tutaj okropnie widac na krzaku po prawo
    http://img176.imageshack.us/img176/9185/11404547mi1.jpg

Tutaj znow na krawedzi, trudno nie zwrocic uwagi
    http://img329.imageshack.us/img329/2614/rw0004su5.jpg

I zwiekszanie wartosci przyslony nie daje duzych rezultatow (chyba nie do konca sprawdzilem bo mi w dzien szkoda okazji bylo

Jestem nieco zawiedziony, wczesniej nie bawilem sie w macro, a teraz wychodza (o)wady

Domyślnie

@ ansic

No fakt, masz rację. Jak widać z twoich przykładów, zależne jest to też od kąta padania światła, co przy aberracjach chromatycznych nie jest niczym dziwnym.
    Ja myślę jednak, że wymaganie perfekcyjnego makro od uniwersalnego zooma jest podobne do wymagania od 100mm makro by był uniwersalnym zoomem .

Pozdrawiam

Sławek
    Ostatnio edytowane przez slawi_3000 ; 11-04-2007 o 09:29

ansic
    Guest

Domyślnie

racja
    tylko zabawy z tym jest pozniej.

Uprawnienia umieszczania postów