Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Sigma 24-60 do ff

Widok wątkowy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Kolekcjoner, mam zamiar wymienić swoje 24-105L na 24-70L i to głównie po to by robić dużo zdjęć w przedziale 2.8-5.6. Wiesz może jak ma się to jaśniejsze szkło do 24-105L w tym przedziale? Czy na 2.8-4 jest porównywalnie jak przy f/4 w 24-105? Bo o taką informację chodzi mi najbardziej. Głównie o ostrość, ale kolory i kontrasty też są istotne.

Przy 24 mm:
    Jeśli chodzi o ostrość to jest dosyć ciekawa sytuacja. W 24-70 jest lepiej (mnie się wydaje, że jest to kwestia lepszego kontrastu na pełnej dziurze tego szkła). Różnica między moim, a Habakuka jest nie duża ale zuważalna - szczególnie widać to w okolicach 1/3 od brzegu kadru. Dziwne jest dla mnie z kolei to, że na brzegach (ale na samych brzegach) lepsze jest 24-105. Co ciekawe nawet na 5.6 (w 24-70) poprawa jest średnia.
    24-70 mniej krzywi obraz przy tej ogniskowej - dużo mniej, rzecz druga to aberracje chromatyczne - te w 24-105 są dość widoczne na brzegach. W 24-70 trzeba się naszukać żeby je znaleźć.
    Przy 70 mm:
    24-70 IMO bezdyskusyjnie bije drugie szkło na głowę pod każdym względem.

Dodać jeszcze należy że 24-70 jest bardziej neutralne jeśli chodzi o kolorystykę (mój 24-105/4 - ma bardzo lekką tendencję do wpadania w magentę).
    Oczywiście trzeba brać wzgląd na możliwe różnice w egzemplarzach.

Gdybym miał napisać ogólnie to 24-70 przymknięte do tej samej przesłony daje wizualnie efekt bardziej autentyczny - fotografie są bardziej rzeczywiste od tych wychodzących z 24-105. Natomist to raczej widać w bezpośrednim porównaniu. Jak nie mamy odnośnika to nie wygląda to już tak jednoznacznie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 11-04-2007 o 00:32
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów