Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: A70 - chyba matryca

Mieszany widok

Kirk
    Guest

Domyślnie A70 - chyba matryca

Witam na forum.
    Mam kompakta PS A70 i po kilku dniach nieużywania wziałem go do ręki. Po włączeniu pojawiło się ostatnio zrobione zdjęcie (normalny objaw, aparat był w trybie przeglądania zdjęć), natomiast po przełączeniu na tryb robienia zdjęć pojawił się tylko czarny ekran z parametrami, natomiast bez podglądu. Po wykonaniu zdjęcia zamiat podglądu zdjęcia przez 2 sek. nic nie ma na ekranie, a w trybie przeglądania zdjęć wyświetla się całkiem czarne zdjęcie. Podejrzewam, że coś z matrycą jest nie tak, na wszelki wypadek podłączyłem jeszcze aparat do wejścia TV w karcie telewizyjnej i tak samo, tylko widać parametry natomiast nie widać podglądu na żywo. Obiektyw nie jest przysłonięty w żaden sposób. Czy ktoś z Was wie ile może kosztować taka naprawa ewentualnie gdzie w rejonie Tarnowa (Kraków, Rzeszów, Nowy Sącz) mógłbym to naprawić? Z góry dzięki za pomoc.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Włącz tryb AUTO, bo może masz ustawiony tryb "M" i krótki czas migawki.

Kirk
    Guest

Domyślnie

Nie, to odpada, przecież gdybym miał M włączone, to widziałbym jakiś obraz przy kadrowaniu na LCD.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kirk Zobacz posta
    Nie, to odpada, przecież gdybym miał M włączone, to widziałbym jakiś obraz przy kadrowaniu na LCD.
    Niekoniecznie. W pomieszczeniu, przy bardzo krótkim czasie i wyłączonej lampie wszystko będzie czarne, nawet przy kadrowaniu na LCD
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Kirk
    Guest

Domyślnie

Próbowałem i z lampą i w jasnym pomieszczeniu, z parametrami, przy których zdjęcia powinny zdecydowanie przepalone wychodzić, próbowałem też na trybach auto i manual, więc kwestia parametrów ekspozycji napewno odpada.

Kazioo
    Guest

Domyślnie

Mam to samo z tym samym modelem... ;/
    Wyczytałem, że to się styki zaśniedziają (chyba na połączeniu z obiektywem), a canon bierze 150 zł za przeczyszczenie ... hehe

Kirk
    Guest

Domyślnie

Hm... już go kilka razy częściowo rozebrałem i złożyłem, w dalszym ciągu działa bez zmian, więc pewnie zaryzykuję dalszą rozbiórkę.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tylko oznacz każdą rozebraną śrubkę jakimś opisem i przyklej lekko taśmą do kartki z tym opisem. Zrób sobie też obok rysunek pomocniczy. Ja nie zrobiłem i teraz mam 2 śrubki więcej

Kirk
    Guest

Domyślnie

Heh, za późno na takie rady, ale przydał się magnes od słuchawki, śrubki nie giną , generalnie jako sukces można uznać, że złożyłem do kupy przekładnie zooma, które mi się w rękach rozsypały. Niestety bebechy działają mi w rękach bez zmian, najwidoczniej zakończył swój żywot... , a to bardzo fajny aparacik.

theremin
    Guest

Domyślnie

W!

Jaka tam jest matryca? CCD pochodzący od Soniaka? Była wadliwa seria, po 2-3 latach latach padały. Nie tylko w Sony, w Minolcie, która je stosowała też.

http://www.sony.pl/view/ShowArticle....site=odw_pl_PL

Pzdr!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów