Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: A70 - chyba matryca

Kirk
    Guest

Domyślnie

Szczerze mówiąc samej matrycy nie odkręcałem, nie miałem pod ręką specjalnego wkrętaka, o problemach z matrycami czytałem, z tym, że w większości przypadków obraz był, tylko nie taki jak trzeba, u mnie obrazu w ogóle nie było tak jakby matryca była całkiem odłączona.

passat
    Guest

Domyślnie

Witam! Mam podobny problem z PS a70,tzn.mogę tylko przeglądać zrobione zdjęcia a w trybie fotografowania mam czarny obraz i chwilowe reakcje na światło w formie przebłysków.Zaobserwowałem natomiast że jeżeli zostawiam aparat bez baterii na czas ich ładowania to zaraz po wyjęciu naładowanych i umieszczeniu w aparacie można robić zdjęcia.W Moim przypadku jest to kilkanaście zdjęć i nagle objawy wracają.Dodam jeszcze iż kilka razy udało Mi się wtedy "odpalić" aparat na jakiś czas za
    pomocą przycisku MENU (przytrzymując 5sek. i resetując ustawienia).Raz się to udaje raz nie.Zastanawiam się co to może być,bo czy matryca może "zachowywać" się w ten sposób?? ma Ktoś podobne objawy?? niewiem co robić bo każdy weekendowy wyjazd kończy się ostatnio nerwami.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez passat Zobacz posta
    niewiem co robić bo każdy weekendowy wyjazd kończy się ostatnio nerwami.
    Wyslac do serwisu, ale naprawa moze byc nieoplacalna jesli to matryca. Choc moze tylko jakis element elektroniczny albo firmware zwariowal - wyglada na cos z napieciem.

passat
    Guest

Domyślnie

Hmm,też właśnie zastanawia Mnie ta zależność od napięcia akumulatorków.Testowałem już pare kompletów baterii i zaraz po naładowaniu na każdym z kompletów aparat "odpalał" a po kilku zdjęciach znów świrował.Napisałem do serwisu na Żytnią zobaczę co oni na to,a teraz to spróbowałbym wgrać firmware i zobaczyć jego reakcję.Ma ktoś namiary nastronkę gdzie można znaleźć firmware??

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Lepiej nie próbuj, bo jak aparat pada po kilku zdjęciach/minutach, to może to być za krótko na poprawne wgranie firmware'a. A jak nadal chcesz, to :

http://canon-board.info/showthread.php?t=21253

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez passat Zobacz posta
    Hmm,też właśnie zastanawia Mnie ta zależność od napięcia akumulatorków.Testowałem już pare kompletów baterii i zaraz po naładowaniu na każdym z kompletów aparat "odpalał" a po kilku zdjęciach znów świrował.
    Ale to nie wina akumulatorkow a napiecia jakie zapewne nie dociera w wystarczajacej ilosci przez dluzszy czas z akumulatorkow przez plyte glowna do matrycy.

Ma ktoś namiary nastronkę gdzie można znaleźć firmware??
    A szukales na stronie Canona?

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Prawdą jest że wyszła wadliwa seria matryc od Soniaka.
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3478
    W mojej A60 mam przeróżne problemy i to najprawdopodobniej matryca . Albo mi śnieży LCD jak telewizor, albo jest czarny ekran jak robie foto, albo jakieś różowe paski przelatują mi przez ekran. Najgorsze jest to, że wszytko to widać na gotowym zdjęciu. Szczerze mówią pogodziłem się z tym. Na linku powyżej pisze, że wada matrycy podlega naprawie za free. Ja już swój sprzęt rozkręcałem za dużo razy żeby go wysyłać na Żytnią poza tym jest mocno zużyty zewnętrznie, ale po 23 tyś zdjęć ma prawo, zwłaszcza, że nie były to foty u cioci na imieninach . W każdym bądź razie jak mi na LCD wyskakują te buchomazy, jak robie zdjęcie, to wtedy próbuje skręcić obudowę, zwyczajnie jakbym próbował ukręcić aparat, praktycznie w 95 % przypadków to skutkuje, ale boję się że kiedyś moja A60 może paść na zawsze przez tą metodę, Co do wadliwych matryc to mój znajomy wysłał do serwisu Nikona po gwarancji Nikona 5700 który miał podobne problemy z obrazem, uznano że aparat ma wadę fabryczną, Aparat był po gwarancji już sporo i tu uwaga , wada fabryczna (matryca) naprawiona została za darmo. Byłem mocno zdziwiony tym faktem. Może warto by na Żytniej spróbować z czymś takim, Kumpel któremu naprawiono za free, dostał aparat 1,5 miesiąca temu, Chwile czekał zanim oddali mu Nikona bo nie mieli na stanie części, ale grunt że naprawa była za darmo, bo gdyby przyszło zapłacić to podejrzewam że to byłby zbyt drogi i nie opłacalny interes.

Na sieci znalazlem male kompendium :
    http://www.cyberfoto.pl/canon/62694-...canona-a60.htm

Pozdrawiam

passat
    Guest

Domyślnie

A wiecie może czy żeby oddać aparat do serwisu,zakładając że jest to ta felerna matryca która "łapie" się na tą darmową wymianę to trzeba dostarczać aparat z kartą gwarancyjną i rachunkiem ze sklepu?? bo tych rzeczy już nieposiadam Bo jeśli bez tego niema szans na ewentualną darmową wymianę matrycy to wtedy pozostaje pokombinować we własnym zakresie i ewentualne wyniki eksperymentów udostępnić na forum.Płatna naprawa jest nieopłacalna,lepiej rozejrzeć się wtedy za innym,jakby się tego nieuratowało.....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam! Ciosno mam pytanie. Też mam A60, którego już nie używam( teraz moja mama go ma) i na wyœwietlaczu pojawiajš mi się linie i paski, wszystko skacze, ale co ciekawe dzieje się to tylko wtedy gdy jest doœć ciemno lub w słabo oœwietlonym pomieszczeniu. Wada ta nie pojawia się zupełnie kiedy jest jasno przy robieniu zdjęć, a więc na zewnštrz w dzień i w jasno oœwietlonych pomieszczeniach. Ja myœlę , że to raczej nie matryca , a sam wyœwietlacz bo zdjęcia mi wychodzš dobrze mimo , że na wyœwietlaczu pokazuje mi się ta skaczšca kaszana. Co o tym sšdzisz?
    Przemo
    Canon Pro1;Canon EOS 30D;Canon EOS 50D+EF-S 17-85+EF-S 55-250+EF-S 24+EF 100-300 f/4,5-5,6, EF 28-90 f/4-5,6, EF 17-35 f/2,8L, EF 50 f/1,8, EF 85 f/1,8

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemobron Zobacz posta
    Witam! Ciosno mam pytanie. Też mam A60, którego już nie używam( teraz moja mama go ma) i na wyœwietlaczu pojawiajš mi się linie i paski, wszystko skacze, ale co ciekawe dzieje się to tylko wtedy gdy jest doœć ciemno lub w słabo oœwietlonym pomieszczeniu. Wada ta nie pojawia się zupełnie kiedy jest jasno przy robieniu zdjęć, a więc na zewnštrz w dzień i w jasno oœwietlonych pomieszczeniach. Ja myœlę , że to raczej nie matryca , a sam wyœwietlacz bo zdjęcia mi wychodzš dobrze mimo , że na wyœwietlaczu pokazuje mi się ta skaczšca kaszana. Co o tym sšdzisz?
    Trudno mi powiedzieć co to może być, ale może opowiem jak to było z moją A60. Po 1,5 roku używania też w ciemnym świetle zaczął mi śnieżyć LCD, albo jakieś paski przelatywały. Wszytko było ok bo to było tylko w ciemnym oświetleniu i na zdjęciach to nie było rejestrowane. Z czasem paski zaczęły "latać" mocniej i pojawiały się na zdjęciach :-( . Wszytko rozwinęło się do stanu jaki opisałem 3 posty wyżej, Zachęcam jeszcze raz do skorzystania z KOMPENDIUM, a dokładniej chyba TU. Jak tak słucham opini o A60/A70 to nie wiem czy rzeczywiście tam sie jakieś styki odklejają, czy może to ta wadliwa seria matryc, co oficjalnie ogłoszono. Nie zależnie od wszytkiego można chyba zaryzykować stwierdzenie, że ten typ tak ma. Kiedys wahałem się czy nie reanimować swojej A60 w servisie, ale to byłaby "skórka za wyprawę". Jak twoja A60 robi foty to nie przejmuj się tym

Pozdrawiam

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów