Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Co zrobiłem źle???

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Chyba się nie rozumiemy zupełnie.
    Zupelnie?? Eeee bez przesady.

Ja piszę o tym gdzie ma się kończyć histogram - jak najbliżej prawej strony.
    Dokladnie tak jak piszesz, wlasnie tam powinien sie konczyc histogram. I w takim wypadku srodek ciezkosci moze wypasc troche po lewej stronie histogramu, a moze tez troche po prawej. Zalezy od sceny.

Zreszta Janusz nie zamierzam tutaj elaborowac, gdyz calkowicie sie z toba zgadzam.

Jak ktoś chce sobie zdjęcie przyciemnić w celu "efektów wizualnych" to można to zrobić nawet z jpegiem używając krzywych. To potrafi zrobić każdy soft dostarczany z aparatem.
    "Efektow wizualnych"?? Chodzi czasami tylko o to, zeby uzyskac taki efekt jak czlowiek widzial kiedy robil zdjecie. Zgadza sie, potrafi to zrobic kazdy soft.... ale nie wiem czy kazdy operator softu. Stosowanie reguly "naswietlac tak, zeby histogram byl najbliżej prawej strony ale bez clippingu" daje najlepsze naswietlenie matrycy ale jak sie z tym pojdzie bez zadnej obrobki do labu,odda karte, to nie wiem, czy odbitki spelnia oczekiwania uzytkownika lustrzanki cyfrowej. Chociaz w sumie operatorzy minilabow wiedza co zrobic zeby bylo dobrze (byleby wlasnie matryca byla dobrze naswietlona). Ale racja: nie po to kupuje sie lustro, zeby aparat wszystko mial ladnie zrobic sam. Taka ladnosc daja malpki, bo o wielu aspektach finalnego efektu fotografcznego decyduje "wyszukany" algorytm.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 10-06-2007 o 13:48
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów