Sorki jesli niejasno sie wyrazilem. W ogole napisalem cos a nie spojrzalem w EXIF tego zdjecia. Juz sie poprawiam. Z EXIFu wychodzi, ze ustawiles w trybie M czas 1/60s i przyslone f/4.5 . Czas byl zbyt dlugi i to jest najkrotsza odpowiedz na pytanie "co zrobiles zle" (ty zrobiles zle, nie aparat, bo sam ustawiles ten czas w trybie M). Oczywiscie mozna zadac pytanie dlaczego uzyles takich a nie innych nastaw w trybie M ale mniejsza o to.
Teraz mozna sie zastanowic co mogles zrobic aby zdjecie wyszlo dobrze. Moim zdaniem najprostsze rozwiazanie to tryb P z lampa (i pomiar swiatla albo skoncentrowany na oknie albo matrycowy na takim kadrze jak widac na twoim zdjeciu)... czyli korpus sam dopilnuje aby czas nie zszedl ponizej 1/200s (bo z takim najkrotszym czasem "moze pracowac" twoja wbudowana lampa), korpus sam dopilnuje aby przyslona byla odpowiednio przymknieta (tak zeby naswietlenie swiatlem zastanym bylo OK) i korpus sam dopilnuje zeby dobrze naswietlic pierwszy plan lampa (ETTL-II zapewne przepali lampa, wiec w tej sytuacji mozna ustawic korekcje -1EV na lampie).
A moje rozwiazanie byloby tutaj takie: tryb Tv (czas 1/100-1/200s) + pomiar skoncentrowany, pomiar blysku lampy na najblizszej buzi (przycisk *), przekadrowanie i spust migawki. Przyslona sama domknie sie tak zeby naswietlenie swiatlem zastanym bylo OK (bo tryb Tv), ETTL-II chlapnie tak swiatlem zeby pierwsza buzia nie byla przejarana. Nie potrafie jednak ocenic jak w tej konfiguracji wyszloby okno. Ewentualnie: tryb TV (czas 1/100-1/200s)+ pomiar matrycowy, ustawic docelowy kadr i spust migawki... i powinno wyjsc dobrze.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 09-04-2007 o 00:40
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
W tym rozwiązaniu może być problem jeśli zabraknie obiektywowi przysłony. Tryb Tv z lampą może nie zapewnić doświetlenia tła, ew. otworzyć obiektyw na pełną dziurę, czego możemy sobie z wielu oczywistych względów nie życzyć.
Bardziej przewidywalnie byłoby ustawić ekspozycję ręcznie dla światła zastanego na okno, a lampą dopalić twarze z użyciem FEL-a.
Masz rację z *. Z blokowaniem ekspozycji z półspustem to po prostu nie wiem. Różne body w różnych trybach różnie mają. Czyli z moich opisów zostaje ten z M.
Opis Jatzzeka może zadziałać - pomiar skoncetrowany, jeśli sczyta z okna (przy tym kadrze powinien), zapewni dobrze naświetlone okno. Przy matrycowym wszystko zależy jak elektronika zadziała...
Najlepiej - popróbuj w spokoju, nawet terazUstaw sobie lampkę, postaw przed nią jakąś książkę i próbuj
![]()
No oczywiście...Po naciśnięciu * jest błysk, ale nie ten właściwy, a próbny (pomiarowy).
Tomasz Goliński: Piękne zdjęcia!! Te przyrody, są świetne!!
Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG
Dziękuję Wam serdecznie Wszystkim za podpowiedzi. Bardzo mi one rozjaśniły sprawę!!
Jatzzek dzięki wielkie za wyczerpujący post!!
Mam jeszcze dwie wątpliwości. W trybie P lampa działa z czasem 1/60 więc nie uzyskam czasu 1/200, ale oczywiście aparat domknie przysłonę.
Z tym ustawianiem światła na okno to mam pytanie jak w trybie z lampą zblokować ekspozycję, przekadrować i ustawić ostrość na objekt.
BARDZo Wam jeszcze raz dziękuję!!!
Tryb P z lampą, to działa jak zielony kwadracik - nie masz wpływu na parametry ekspozycji.
Z tym blokowaniem ekspozycji na okno, to można kombinować na różne sposoby, ale najprościej nastawić ekspozycję w trybie M - nie trzeba się spieszyć z robieniem zdjęcia, bo blokada się skończy.
Ja bym próbował dokładnie tak :
- Tryb M - przysłona, powiedzmy f/5.6-8, jeśli ma być spora GO.
- Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i czas dobrany ręcznie na "drabince" z prześwietleniem +1/2-1EV (biała firanka).
- Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.
A ja bym zrobil tak jak Pirx ale uzylbym czasu 1/200s a przyslone dobralbym tak zeby wskaznik ekspozycji ustawil sie na zero (bo w metodzie Pirxa czas moze wyjsc krotszy niz 1/200s, a wtedy z lampa nie wyjdzie), czyli:
- Tryb M - czas 1/200s
- Pomiar skupiony lub C-W(?), obiektyw skierowany na okno i przyslona dobrana ręcznie na "drabince" z prześwietleniem od +1/2 do +1EV (biała firanka).
- Ostrość centralnym czujnikiem na twarz pani w środku, bezpośrednio po tym FEL i dalej zmiana kompozycji kadru i strzał.
O i teraz to juz musi byc cacy :-)
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Z tego co przeczytalem to w trybie M nie ma ograniczenia czasowego przy blokowaniu ekspozycji (350D). Dzieki temu nie trzeba sie spieszyc z przekadrowywaniem i robieniem zdjecia. Czy tryb M tak dziala?
I wlasciwe pytanie:
Czy przy nacisnieciu * sa zapamietywane tylko parametry ekspozycji (czas i f/stop czy jeszcze jakas informacja o oswietleniu obiektu (o swietle odbijanym)?
Nie wiem czy jasno sie wyrazilem... chodzi mi o to czy moge tylko wprowadzic prawidlowe parametry ekspozycji (w trybie M) a potem przekadrowac i zrobic zdjecie czy aparat jeszcze raz mierzy swiatlo na ostatecznym kadrze?
pozdro
Daniel
Ostatnio edytowane przez petryczk ; 01-06-2007 o 21:21
Dopiero zaczyna :-D
MOJE PLFOTO
Puszka30D; Szkla: Canon 10-22mm; 50mm f1.8 MK I; 24-105 L f4 IS;
Statyw Manfrotto 3001BN+Head, Lowepro Nature Trekker AW II i troche innych szpargalow...
Dzięki chłopaki!!![]()