Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Jaki obiektyw kupić...

elmo
    Guest

Domyślnie Jaki obiektyw kupić...

pewnie było już miliony razy, ale nie mogę znaleźć tego co mnie interesuję
    sprawa wygląda następująco, w żadnym wypadku nie jestem profesjonalistą, ale bardzo lubię robić zdjęcia. Mam Canona 350d i do niego obiektyw Canon EF 50mm f1.8 (kitem nie będę się chwalił . uzbierałem trochę funduszy( dokładnie to 2000 zł) i chciałbym dokupić obiektyw. w zasadzie to kuszą mnie dwie sprawy:
    - jakiś obiektyw do makro (powiedzmy o ogniskowej powyżej 100mm). potrzebuję go do robienia fotek biżuterii którą wystawia moja dziewczyna na allegro, no i bardzo lubię robić zdjęcia kwiatkom i takim tam
    - coś szerokokątnego do robienia zdjęć wnętrzom. Czasem do mojej pracy potrzebuję zrobić zdjęcie pokoi, a kitówka (18-55mm)połączona z tym cropem x1.6 nie daje zbyt ciekawych rezultatów , tak się zastanawiam czy nie było by dobrym pomysłem zainwestowanie w pentacona six i obiektywu szerokątnego do niego?
    Jakoś z przyzwyczajenia preferuje obiektywy stałoogniskowe, i raczej taki wolałbym kupić.
    Bardzo prosiłbym o jakieś sugestie odnośnie ciekawego sprzętu który byłby wart swojej ceny.
    P.S. Czy warto kupować używane obiektywy? i na co zwracać uwagę przy ich kupnie?

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Odniose się tylko do części pytania. Z tego, co mi wiadomo to szeroki kąt (mówie oczywiście o szkłach manualnych) nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem do cyfry (nie jestem w stanie powiedzieć dlaczego, nigdy nie miałem szerokokątnego szkła pod M42), dlatego pomysł z Pentaconem jest chyba trafny.

Co do używanych obiektywów - moim zdaniem warto. Trzeba sobie samemu odpowiedzieć na to pytanie (ja tam się nie wstydzę, że jeżdżę używanym samochodem, to dlaczego miałbym się wstydzić obiektywów ).
    Przy zakupie warto sprawdzić, czy w środku nie ma przesadnej liczby paprochów, oraz działanie przysłony (czy się otwiera i zamyka bez zacieć i innych 'problemów")
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

No ja tylko używane obiektywy. Jak na razie się nie naciąłem. Sporo kasy można zaoszczędzić.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Początki nałogu Awatar michal.s
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmo Zobacz posta
    Czasem do mojej pracy potrzebuję zrobić zdjęcie pokoi, a kitówka (18-55mm)połączona z tym cropem x1.6 nie daje zbyt ciekawych rezultatów
    Weź pod uwagę że obiektywy Canona oznaczone EF-S są obiektywami robionymi pod cropa, czyli nie występuje tutaj już mnożnik ogniskowej.

Inna sprawą jest wielkość klatki. Zdjęcie zrobione na 18mm EF-S (crop 1.6x) będzie mniejsze/węższe do tego które zostanie zrobione 18 EF (Full Frame).
    Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal.s Zobacz posta
    czyli nie występuje tutaj już mnożnik ogniskowej.
    a kto Ci tak nagadał?

Zdjęcie zrobione na 18mm EF-S (crop 1.6x) będzie mniejsze/węższe do tego które zostanie zrobione 18 EF (Full Frame).
    no to wlasnie bedzie crop
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 08-04-2007 o 20:47

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Dokładnie.

Szkłem przeznaczonym do FF od 17mm nie obejmie więcej niż szkłem do cropa.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Czyli np. w tamronie 17-50 nie występuje przelicznik x1.6 w odniesieniu do zmniejszonej matrycy, a w tamronie 28-75 występuje - czy tak? Trochę to skomplikowane, tym bardziej że nie wiadomo, jaki aparat bedzie następny i chyba dlatego, żeby amator pozwiedzał komisy. Ja, podobnie jak Biperek.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba za wczenie kliknąłem! Ja, podobnie jak Biperek, jeszcze się nie naciąłem, a można przymierzyć, poprosić o odłożenie... Jeszcze raz przepraszam za poprzedni niedokończony wpis
    Ostatnio edytowane przez mamiski ; 08-04-2007 o 20:55 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przelicznik jak najbardziej nalezy stosowac. Szklo o ogniskowej 100mm na aparacie z matryca z cropem bedzie zawsze dawalo efekt 160mm(tak w przenosni) niezaleznie czy to EF czy EF-S
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 08-04-2007 o 21:08

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiski Zobacz posta
    Czyli np. w tamronie 17-50 nie występuje przelicznik x1.6 w odniesieniu do zmniejszonej matrycy, a w tamronie 28-75 występuje - czy tak?
    Zgadłeś

Choć to nie do końca tak jest, gdzieś to kiedyś było dobrze wytłumaczone, może ktoś podlinkuje odpowiedni temat ?

elmo
    Guest

Domyślnie

Dokładnie.

Szkłem przeznaczonym do FF od 17mm nie obejmie więcej niż szkłem do cropa.
    No właśnie o to mi chodzi , nie jestem jakimś specjalistą od sprzętu, po prostu lubię robić zdjęcia. Dlatego zastanawiam sie czy warto inwestować w jakiś szerokokątny obiektyw który podłączałbym do niepełnoklatkowej matrycy? bo czy była by jakaś znaczna różnica pomiędzy kitowymi 17mm a powiedzmy 15mm sigmy? Mam możliwość kupienia wyżej wymienionego pentacona od znajomego, więc się zastanawiam czy to nie była by lepsza opcja. A może przeprosić sie po prostu ze starym zenitem ??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów