pewnie było już miliony razy, ale nie mogę znaleźć tego co mnie interesuję
sprawa wygląda następująco, w żadnym wypadku nie jestem profesjonalistą, ale bardzo lubię robić zdjęcia. Mam Canona 350d i do niego obiektyw Canon EF 50mm f1.8 (kitem nie będę się chwalił. uzbierałem trochę funduszy( dokładnie to 2000 zł) i chciałbym dokupić obiektyw. w zasadzie to kuszą mnie dwie sprawy:
- jakiś obiektyw do makro (powiedzmy o ogniskowej powyżej 100mm). potrzebuję go do robienia fotek biżuterii którą wystawia moja dziewczyna na allegro, no i bardzo lubię robić zdjęcia kwiatkom i takim tam
- coś szerokokątnego do robienia zdjęć wnętrzom. Czasem do mojej pracy potrzebuję zrobić zdjęcie pokoi, a kitówka (18-55mm)połączona z tym cropem x1.6 nie daje zbyt ciekawych rezultatów, tak się zastanawiam czy nie było by dobrym pomysłem zainwestowanie w pentacona six i obiektywu szerokątnego do niego?
Jakoś z przyzwyczajenia preferuje obiektywy stałoogniskowe, i raczej taki wolałbym kupić.
Bardzo prosiłbym o jakieś sugestie odnośnie ciekawego sprzętu który byłby wart swojej ceny.
P.S. Czy warto kupować używane obiektywy? i na co zwracać uwagę przy ich kupnie?