Teo - no niestety, to nie jest opinia jednego człowieka, z 5 osób mi już powiedziała , że do kościoła f/4.0 może okazać się za ciemny. No mogę w ostateczności tak jak mówiłem pożyczyć i pójść na ślub i wykonać zdjęcia 17-40mm i 16-35mm i porównać czy rzeczywiście jest za ciemny.
Niekoniecznie dla wampirów. Kościół obok mnie w Warszawie też uważam że jest ciemny. Niestety ale ta jasność jest chyba tylko pozorna
Teo - ja tez mam wsparcie 430EX ale walenie na siłę fleszem żeby rozjaśnić nie pomoże zbytnio bo para młoda będzie przymykała oczy albo ją w ogóle oślepię co nie wpłynie dobrze później na reputacje. Flesz ma tylko doświetlić zdjęcie. Robiąc portrety nauczyłem się że mocny flesz powoduje ostre cienieDlatego szukam jasnego szkła, ISO 200, czas 1/60s i ewentualnie lekki błysk
![]()
Nie omieszkam na własnej skórze sprawdzić tego 17-40mm. Jeśli będzie odpowiadał to na pewno go wezmę.
BTW, żeby nie było tak jak Kolekcjoner mówi, to ja już wszystko wiem, dziękuje za pomoc wszystkich i za rozwianie wszystkich wątpliwości ze strony Estepera odnośnie 85mm![]()