Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
5D ma jeszcze większą matrycę czyli i rozdzielczość jest większa. Kiedyś była już dyskusja na CB o ilości pikseli a wielkość matrycy. Sprawa powraca tym razem za sprawą miesięcznika Focus, ciekawe.
Czekałem kiedy ludzie otrzeźwieją i przestaną podniecać się ilością pikseli w puszcze, widać czas nadchodzi.

Czy Focus jest dostępny on line?
No właśnie, pozatym z 8 czy 10 Mpix można wywołać naprawdę dobrej jakości odbitki na papierze w dużym formacie, czy powiększanie ilości pixeli tylko po to żeby oglądać je na monitorze jest aż tak ważne? Moim zdaniem nie, nawet super hiper matryca 20Mpix ( hipotetyczna:P ) nie wyprodukuje dobrego obrazu uwagi na prawa optyki, oraz sama, bez dobrej jakości obiektywu...

Focus on-line chyba nie ma, zresztą dziwne by to było, w numerze jest sporo ciekawych artykułów z naprawde fajnymi zdjęciami, więc polecam zakup, 6,90 to nie katastrofa, a w artukule na temat optyki jest dużo więcej ciekawostek dotyczacych optyki

Cytat Zamieszczone przez Mac Zobacz posta
Poruszyłeś ważny aspekt, czyli wielkość matrycy a koszt produkcji. Nie pamiętam gdzie to widziałem, ale było kiedyś publikowane porównanie wielkości matryc APS-C vs. APS-H vs. APS i ich kosztów produkcji. Różnica w cenie miedzy APS-C a APS jest kilkukrotna. To jest właśnie jeden z powodów, dla którego producenci zmniejszali wielkość matryc i dzięki temu mogli oferować niższe ceny na swoje produkty.

Dużą matryca FF niestety wymaga dobrych szieł, naprawdę dobrych szkieł a to kosztuje i to nie mało.
Dokładnie i teraz właściwie wszystko odbija się na jakości szkieł, matryce są całkiem dobre, teraz czas na obiektywy, mój 350D produkuje naprawde ładny obraz, pokazuje jednak pazury z dobrym obiektywem... A 8Mpix wystarczy do amatorskich zastosowań IMHO