Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: 20D tnie zbyt mocno w cieniach

AlexH
    Guest

Domyślnie

.nef jest rozszerzeniem raw w nikonie, w canonie jest to .cr2, a ja pisze caly czas o ucietych cieniach w 20d - probojesz mnie zazyc z "manki" ? hehehe

Olek

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie Re: 20D tnie zbyt mocno w cieniach

Cytat Zamieszczone przez AlexH
    Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.

Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).

Jakas mozliwosc zaladowania wlasnego profilu?

Olek
    powiem to co Vitez, bo to jest tak oczywiste, jak to, że świeci słońce

CANON MA problemy w cieniach, niezależnie od aparatu, po prostu, jak pisze Vitez, ta firma napisała tak a nie inaczej algorytm do pomiaru światła i tyle, **** zbita, nic się na to nie poradzi, miałem to w analogu, mam i w dslr i chyba będzie to po wsze czasy bo od co najmniej 15 lat nic w tym zakresie nie zmieniono

a Nikon, cóż, mam kumpla, który tylko z tego powodu nie weźmie Canona do ręki...i nie dziwię mu się, bo kontrastowe zdjęcia robi cuuudowne...

P.S.

zrobiłem kiedyś super zdjęcie pod słońce jakims ruskim shitem typu Łomo, Canonem nigdy to ujęcie tak mi później nie wyszło...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Czytam i nic nie rozumiem. Skoro Canon źle mierzy światło to od czego jest korekta ekspozycji? Albo pomiar IRE?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jakieś parmezany, proszę Państwa wygadujecie.
    Rozumiem, że w cyfrze mogli spaprać, bo tam to się zapisuje pixelowo, dana wartość analogowa (nie wiem w jakich jednostkach to sie podaje, strumień światła na pixel czy co), z konkretnego zakresu, mapowana na pewną wartość sygnału i już. I po prostu w cieniu widocznie canon sobie z tym radzi podobnie jak mój lichy skaner (-:

Ale w analogu???? A co do tego ma pomiar?
    Rozpiętość tonalna w analogu zależy od materiału, nie od sposobu mierzenia światła. To nie ma absolutnie nic do rzeczy, biorąc pod uwagę fakt, że 1) wskazania światłomierza aparatu interpretuję sam, korygując je według uznania, zależnie od warunków, 2) co jeśli korzystam ze światłomierza zewnątrznego?

Swoją drogą, trochę się dziwię... nie wiem jak w dslr canona, nigdy mocno nie analizowałem tych obrazków, ale z mojego G5, jak pojadę krzywymi to w cieniach mam na prawdę mnóstwo detali, których oko nie widzi (z jpega!). A światła ... najgorzej jest ze światłami. Co prześwietlę, to koniec, pojawia się wartość max i już.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

.nef jest rozszerzeniem raw w nikonie, w canonie jest to .cr2, a ja pisze caly czas o ucietych cieniach w 20d - probojesz mnie zazyc z "manki" ? hehehe

Olek
    Nic nie próbuje. Zwykła pomyłka. Możesz mi podesłać i cr2 i nef na @?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Oczywiscie RAW i oczywiscie Adobe...
    i shadow = 0
    Jest mozliwosc zaladowania wlasnego profilu wg ktorego RAW zrzuca obraz?
    dla RAW-ow nie. o ile wiem, RAW to nietkniety zrzut matrycy, zapisujacy niezmienione wartosci pikseli. profile, to owszem, ale nie w Canonach a w Nikonach, i nie do RAW tylko do JPEG.

szczerze mowiac, w 10D nic takiego nie zauwazylem w cieniach, a tez robie RAW i AdobeRGB. wrecz odwrotnie - zawsze w swoich zdjeciach mam za plytkie, szarawe cienie. nie przypuszczam, zeby Canon tak skaszanil nastepce 10D....

moze masz jakis walniety egzemplarz? masz mozliwosc sprawdzenia innego korpusu w tej samej scenie?
    www albo tez flickr

AlexH
    Guest

Domyślnie

Jutro biore 2 inne korpusy na chwilke na probe. A co do profilow, przeciez obraz zrzucany z matrycy do RAW, tez wykorzystuje jakis okreslony algorytm, ktory w jakis sposob odzialywuje na to, jakie informacje sa zapisywane. Czy moze sie myle? Moze sie myle....

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

RAW to tylko spróbkowane napięcie na matrycy. Zadnych więcej operacji soft nie robi. Dopiero dekodując go, możesz stosować profile itd.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Żyję na przedmieściach

Domyślnie

Szanowny autorze wątku - może scena, którą fotografujesz ma za małą dynamikę tonalną/zbyt mały kontrast by wypełnić cały zakres 6EV?
    Użyj brightnes/contrast do przesunięcia cieni na właściwe miejsce w Adobe Camera RAW. A to, że naświetlił Ci na światła, to chyba dobrze... jesteś do przodu kilkadziesiąt/kilakset walorów na kanał.
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...%9Bwiat%C5%82a

Pozdrawiam zaciekawiony

AlexH
    Guest

Domyślnie

No wiec tak... wzialem wczoraj w Calumecie inny korpus na probe... I naswietla prawidlowo w cieniach. Przy doswietleniu w granicach max 230-240 i shadow=0 otrzymuje prawidlowe detale w cieniach. I tutaj dopiero zaczyna sie robic smiesznie. Co moze spowodowac w wadliwym body taki feler z naswietlaniem? Rozwazam czysto akademicko, bo wlasnie jade do C. by oddac body nr 1.

Twoj artykul o naswietlaniu znam, jest fajnie napisany.

pozdrawiam,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów