Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: 20D tnie zbyt mocno w cieniach

AlexH
    Guest

Domyślnie 20D tnie zbyt mocno w cieniach

Problem: 20D tnie mocno w cieniach, efektem sa jednolite czarne plamy tam, gdzie histogram powinien isc delikatnie w dol w shadow, tak by rozpietosc tonalna dawala widoczne okiem zroznicowanie. Porownalem z Nikonem D100, ktory daje w cieniach o wiele lepsze efekty, tyle ze szumy wieksze.

Przy wydrukach A4, A3 i wiekszych problem jest juz dosc znaczacy, cienie kompletnie sciete sa mocno widoczne i wyglada to nie najlepiej. Wydruki probne robie na Epson Stylus pro 4000 (Ultra Chrome etc) na papierze Premium Semi Gloss Photo (250).

Jakas mozliwosc zaladowania wlasnego profilu?

Olek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nachodzi mnie odruchowe przypuszczenie, ze mocno niedoswietlasz zdjecia. czy piszac o tym cieciu masz na mysli histogram w aparacie, juz w PS, czy wrazenia z wydruku?
    www albo tez flickr

AlexH
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    nachodzi mnie odruchowe przypuszczenie, ze mocno niedoswietlasz zdjecia. czy piszac o tym cieciu masz na mysli histogram w aparacie, juz w PS, czy wrazenia z wydruku?
    Zdjecie naswietlone bez -ev, highlight w okolicach 230-240, czyli idealnie naswietlone, ale shadow uciety juz na histogramie w aparacie. Z tego wzgledu w PS juz z cieniami nic sie nie zrobi, przy duzym cropie widac sciete cienie, ktore na wydruku probnym w duzym formacie daja czarne plamy. Przy duzych wydrukach rzuca sie to mocno w oczy i de facto dyskwalifikuje.

Te same ujecie na Nikonie D100 daje slicznie wykonczony histogram w cieniach.

Olek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

mowimy o jakosci RAW czy JPEG?
    i drugie pytanie: sRGB czy AdobeRGB?
    www albo tez flickr

AlexH
    Guest

Domyślnie

Oczywiscie RAW i oczywiscie Adobe...
    i shadow = 0

Jest mozliwosc zaladowania wlasnego profilu wg ktorego RAW zrzuca obraz?

Olek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AlexH
    Jest mozliwosc zaladowania wlasnego profilu wg ktorego RAW zrzuca obraz?
    Bawiłem się ostatnio pluginem do GIMPA, który obsługuje LCMS. Nic nie powiem na razie o rezultatach...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon tak ma i Nikon tak ma. I to nie w modelach 20D czy D100 a we wszystkich prawie - rowniez analogach.
    Algorytmy pomiaru swiatla po prostu roznia sie w tych firmach.
    Canon mierzy na swiatla, Nikon mierzy na cienie - tak w skrocie (jesli nic nie pomieszalem ).

AlexH
    Guest

Domyślnie

Tyle to ja wiem...

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

a probowales korygowac te cienie w PS? (krzywe, levels, shadow/highlight)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Canon mierzy na swiatla, Nikon mierzy na cienie - tak w skrocie (jesli nic nie pomieszalem ).
    Ale mimo tego, nie mogę sobie wyobrazić zdjęcia w ACR z wartością Shadow =0, które miałoby ucięte cienie.
    Mała prośba może autor podzieliłby się .nef jeśli można na @
    Z czystej ciekawości chciałbym to zdjęcie zobaczyć. Oczywiście nie opublikuje go nigdzie, nie dam nikomu, bla bla bla.
    Być może lektura cameraraw adobe forum pomogłaby w uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: jakie krzywe odpowiadają jakim wartościom brightness, contrast.
    Na pewno są one (krzywe) pokazane na ilustracji w książce RealWorld CameraRaw Bruca Frasera.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów