Cytat Zamieszczone przez w3kij Zobacz posta
Witam. Jestem bardzo początkujący w fotografii i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze analogowego body canona. Chciałbym się na nim pouczyć się podstaw fotografii a docelowo pofotografować pejzarz jakimś szerszym szkłem plus to tego statyw.

Moje propozycje kupna (allegro):
- AE-1 / T70, optyka FD
- EOS 300 + przejściówka M42

Do tego szkła manualne:
- coś z szerszego kąta 28mm
- i dodatkowo coś dłuższego - 80 lub 135mm

Poradźcie proszę w sprawie body. Na canona 30/33 niestety nie mogę sobie pozwolić tym bardziej, że dojdzie to tego koszt szkieł i statywu a jako amator pewnie nie wykorzystałbym jego możliwości. Koszt w jakim chciałbym się zamknąć to 200-250zł.
Z zaproponowanych przez ciebie najbardziej poleciłbym T70. Optyka FD to po prostu rewelacja, a T70 to stosunkowo nowy model. AE-1 jest OK, ale trochę stary i może po zakupie potrzebować przeglądu. Mnie osobiście najbardziej z serii A pasował AE-1 Program. Przy zakupie czegoś z serii A, zwróć uwagę na pracę migawki (jeśli słychać świst, to aparat do smarowania) oraz czy jest szczelny (musisz przestrzelić film, żeby się dowiedzieć). Obie usterki nie są specjalnie groźne dla sprzętu, ale wymagają serwisu i tym samym dodatkowych kosztów.

Czy jest możliwość montowania filtrów połówkowych na szkłach FD/M42? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Oczywiście.