Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Body do nauki dla początkującego & pejzaż

Mieszany widok

w3kij
    Guest

Domyślnie Body do nauki dla początkującego & pejzaż

Witam. Jestem bardzo początkujący w fotografii i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze analogowego body canona. Chciałbym się na nim pouczyć się podstaw fotografii a docelowo pofotografować pejzarz jakimś szerszym szkłem plus to tego statyw.

Moje propozycje kupna (allegro):
    - AE-1 / T70, optyka FD
    - EOS 300 + przejściówka M42

Do tego szkła manualne:
    - coś z szerszego kąta 28mm
    - i dodatkowo coś dłuższego - 80 lub 135mm

Poradźcie proszę w sprawie body. Na canona 30/33 niestety nie mogę sobie pozwolić tym bardziej, że dojdzie to tego koszt szkieł i statywu a jako amator pewnie nie wykorzystałbym jego możliwości. Koszt w jakim chciałbym się zamknąć to 200-250zł. Czy jest możliwość montowania filtrów połówkowych na szkłach FD/M42? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez w3kij Zobacz posta
    Witam. Jestem bardzo początkujący w fotografii i chciałbym się zwrócić do Was o pomoc w wyborze analogowego body canona. Chciałbym się na nim pouczyć się podstaw fotografii a docelowo pofotografować pejzarz jakimś szerszym szkłem plus to tego statyw.

Moje propozycje kupna (allegro):
    - AE-1 / T70, optyka FD
    - EOS 300 + przejściówka M42

Do tego szkła manualne:
    - coś z szerszego kąta 28mm
    - i dodatkowo coś dłuższego - 80 lub 135mm

Poradźcie proszę w sprawie body. Na canona 30/33 niestety nie mogę sobie pozwolić tym bardziej, że dojdzie to tego koszt szkieł i statywu a jako amator pewnie nie wykorzystałbym jego możliwości. Koszt w jakim chciałbym się zamknąć to 200-250zł.
    Z zaproponowanych przez ciebie najbardziej poleciłbym T70. Optyka FD to po prostu rewelacja, a T70 to stosunkowo nowy model. AE-1 jest OK, ale trochę stary i może po zakupie potrzebować przeglądu. Mnie osobiście najbardziej z serii A pasował AE-1 Program. Przy zakupie czegoś z serii A, zwróć uwagę na pracę migawki (jeśli słychać świst, to aparat do smarowania) oraz czy jest szczelny (musisz przestrzelić film, żeby się dowiedzieć). Obie usterki nie są specjalnie groźne dla sprzętu, ale wymagają serwisu i tym samym dodatkowych kosztów.

Czy jest możliwość montowania filtrów połówkowych na szkłach FD/M42? Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
    Oczywiście.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej: W komisie we Wrocławiu stoi taki za 120 zł, razem ze standardem 50/1.7. Szkła FD są śmieszne tanie, znacznie tańsze od porządnych M42.
    Co do filtrów oczywiście nie ma żadnych ograniczeń (stałki FD są zazwyczaj dość małe, średnice filtrów też, więc i filtry wychodzą taniej - zarówno nakręcane jak i Cokin, bo można stosować system A)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej: W komisie we Wrocławiu stoi taki za 120 zł, razem ze standardem 50/1.7 . Szkła FD są śmieszne tanie, znacznie tańsze od porządnych M42.
    ??? Chyba 50/1,8 ???

w3kij
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Przy zakupie czegoś z serii A, zwróć uwagę na pracę migawki (jeśli słychać świst, to aparat do smarowania) oraz czy jest szczelny (musisz przestrzelić film, żeby się dowiedzieć). Obie usterki nie są specjalnie groźne dla sprzętu, ale wymagają serwisu i tym samym dodatkowych kosztów.
    Chciałbym kupić w miarę sprawne body, bez konieczności robienia mu przeglądu i ewentualnej reanimacji, dlatego skłaniałbym się w kierunku nieco nowszych modeli, jeśli faktycznie jest spora szansa, że się trafi na "zajechany" egzemplarz. Nawet jeśli to na być trochę drożej to niech to będzie sprawny sprzęt. Raczej nie byłbym w stanie ocenić co jest efektem zużycia konstrukcji.

Jeżeli jesteś na 100% pewien że chcesz mieć całkowicie manualny sprzęt to polecałbym T70 - wyjdzie najtaniej
    Czy jakieś inne modele miałeś na myśli?

Jak T70 instaluje się na sprzedawanych teraz statywach?
    Dzięki bardzo za porady.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez w3kij Zobacz posta
    Czy jakieś inne modele miałeś na myśli?
    Dla podanych kryteriów cenowych polecałbym właśnie T70, bawiłem się tą puszka i generalnie jest ok a kosztuje niedużo.
    Ciekawym rozwiązaniem (do M42) jest też Canon EF-M, niemal idealna matówka tylko czasów trochę brakuje.

Jak T70 instaluje się na sprzedawanych teraz statywach?
    Dzięki bardzo za porady.
    Tak jak każda inna lustrzanka, na standardowym współczesnym gwincie (wciąż nie mogę zapamiętać tych rozmiarów :-()

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak jak każda inna lustrzanka, na standardowym współczesnym gwincie (wciąż nie mogę zapamiętać tych rozmiarów :-()
    1/4".

Statywy mają 3/8"

Pozdrawiam
    Maciek Bryński
    Strona domowa Galeria

Początki nałogu

Domyślnie

Ja się uczyłem Praktica PLC3- 0 auto - tylko światłomierz + 2 szkła M42 - te co w stopce...
    Moim zdaniem to jest dobra lekcja

Uzależniony

Domyślnie

Poprzeglądaj też Pentaxy na Allegro. Plus przy nich taki, że po zmianie body obiektywy będą w pełni wspólpracować z nową puszką. Ceny też są przyjemne.
    Jeśli jednak możesz to IMO lepiej dozbierać do cyfry, nawet zaawansowanego kompaktu. Do nauki kompozycji lustrzanki nie potrzeba, a znacznie zmniejszy Ci to koszt nauki bo filmy i obróbka szybko zjedzą oszczędności na sprzęcie.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Mierzyłeś gwint statywu, do którego przykręca się głowicę (bo tu chyba powinno być 3/8) czy gwint głowicy/szybkozłączki, do którego przykręca się aparat? W tym drugim przypadku na ogół będzie 1/4 choć nie zawsze bo 3/8 ma np. mój Kiev 6C.
    Oczywiście gwint szybkozłączki (chociaż statyw Pentacon takiej właściwie nie posiada... ale wiadomo o co chodzi). Gwint głowicy jest oczywiście większy, czyli 3/8" :-)

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Poprzeglądaj też Pentaxy na Allegro. Plus przy nich taki, że po zmianie body obiektywy będą w pełni wspólpracować z nową puszką. Ceny też są przyjemne.
    Fakt, Pentax to przyjemny system i bardziej rozwojowy od Canona FD ale tez znacząco droższy. No chyba ze trafi się okazja
    Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Jeśli jednak możesz to IMO lepiej dozbierać do cyfry, nawet zaawansowanego kompaktu. Do nauki kompozycji lustrzanki nie potrzeba, a znacznie zmniejszy Ci to koszt nauki bo filmy i obróbka szybko zjedzą oszczędności na sprzęcie.
    Zaczynanie nauki fotografowania od kompaktu nie jest najlepszym pomysłem a i wygląd uzyskiwanych obrazów, pomiędzy cyfrową małpką a manualną analogową lustrzanką z porządną, stałoogniskową optyką, będzie znacząco inny.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów