Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: #41 O ostrzeniu do druku uwag kilka.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cranium84 Zobacz posta
    Wiem że temt byl poruszany dawno ale jezeli ktoś mi moze powiedziec czy dobrze myśle ..
    chce wywołac zdjęcia 15x23 do labo mam oddać pliki 152 mm na 228 mm DPI 400 tak mam skadrować zdjęcie i takie oddać i teraz jezeli chodzi o wyostrzanie ustawiam w photoshopie na 25 % i nastpnie ostrze jakimś narzedziem tak by efekt byl widoczny ...( np inteligetne wyostrzanie .. ) ( np. po powiekszeniu 100 % pojawiają sie straszne szumy ) rozumiem że tych szumów nie będzie na zdjęciu ? i bedzie wyglądać tak ja te 25 % ?
    a skąd wartość 400 DPI? Lab maksymalnie w 300dpi zrobi albo i mniej - dowiedz się jaką rozdzielczość robią, jakie dokładnie wymiary ma odbitka (w cm) i przelicz sobie na cale i rozdzielczość w punktach na cal będziesz miał - i z tego wyjdzie ci rozdzielczość
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a skąd wartość 400 DPI? Lab maksymalnie w 300dpi zrobi albo i mniej - dowiedz się jaką rozdzielczość robią, jakie dokładnie wymiary ma odbitka (w cm) i przelicz sobie na cale i rozdzielczość w punktach na cal będziesz miał - i z tego wyjdzie ci rozdzielczość
    Witam.
    Ostatnio zapytałem laboludka na jakim sprzęcie pracują i powiedział: Konica R2. Wg specyfikacji ma ona 400dpi.

Miałem też okazję zamówić skan i odbitki i powiem tak - odbitki żyleta, skan do joj. Jak oni to robią?

Pytanie drugie - czy negatyw zeskanowany tzw. płaszczakiem w np.600dpi da lepsze efekty od ww. R2 (400dpi)?

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wujek Zobacz posta
    Witam.
    Ostatnio zapytałem laboludka na jakim sprzęcie pracują i powiedział: Konica R2. Wg specyfikacji ma ona 400dpi.

Miałem też okazję zamówić skan i odbitki i powiem tak - odbitki żyleta, skan do joj. Jak oni to robią?

Pytanie drugie - czy negatyw zeskanowany tzw. płaszczakiem w np.600dpi da lepsze efekty od ww. R2 (400dpi)?
    co to jest "płaszczak"? podejrzewam że skaner z tzw. "przystawką" - jeśli tak to zapomnij - te przystawki są raczej do ****.. co innego przyzwoity skaner bębnowy - ale to niestety kosztuje..
    poza tym jak chcesz porównać efekty skanu z odbitką? bo nie bardzo wiem o co pytasz..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Uprawnienia umieszczania postów