ja przed zakupem czytałam to i podobne fora i jakoś nie odwiodło mnie to od zamiaru kupna 400D. oczywiście, że większość błędów wynika póki co z mojej winy i nie oczekiwałam, że będzie inaczej. właśnie dlatego zdecydowałam się wreszcie na lustrzankę - chcę się przede wszystkim nauczyć rzemiosła a w następstwie dopiero robić dobre zdjęcia. mając kompakta, byłabym w tych możliwościach raczej ograniczona, poza tym to mniejsza frajda. i bardzo się cieszę, że poza analogowymi małpkami nie miałam nigdy cyfrówki na własność. tak wybór lustra jak i systemu był w pełni świadomy. teraz pozostaje nauka.
tak więc za lekceważące i aroganckie rady "sprzedaj lustrzankę, kup małpkę skoro ci nie wychodzi" podziękuję. dziwne, jak czasem trudno o odrobinę życzliwości, ew. o przemilczenie tematu.
a testy dodam, że coraz lepiej wychodzą. mam chyba po prostu zdezelowany i za lekki statyw, bo przy wyzwalaniu migawki gołym okiem widzę odskok. poza tym testy kartkowe też prowadzą do wniosków i mogą dawać frajdę, obok normalnej codziennej fotografii.
również kupiłam sprzęt w fotobasi, cieszę się, że nie mam bf ani ff. ale na pudełku mam napisane "lens not included". czy to znaczy, że żeby zrealizowac moje zamówienie, obiektyw kitowy został dodany "z zewnątrz"? jak to jest z zestawami kitowymi? czy występuje pudełko z fot. body i obiektywu? pozdro