Jestem po krótkich testach z 300D kolegi + jego kit + parę stałek na M42.

Ad 1. Nieostrość prawostronna zniknęła po przykręceniu 135/3.5 (Carl Zeiss). Czyli winny jest moj kit. Na kicie kolegi również nie zaobserwowałem tego zjawiska, ale jego obiektyw jest jeszcze mniej ostry niż mój (wersja I jeśli to ma znaczenie, moj mkII).

Ad2. Dodałem dwa zdjęcia. 300D + moj kit i 400D + kit kolegi. Oba 18mm, f3,5. Moje body ma skopane ustawianie ostrości.

http://www.szn.vectranet.pl/~dzekoo/400d/

Widzę, że kilka osób z mogłoby pracować w serwisie Canona. Tam możnaby wciskać ludziom, że poniżej MarkIII to badziewie :-), a BF, czy nieostrości jednostronne normalne i prawdziwy fotograf się nimi nie przejmuje. Czy po zakupie nie mogę sprawdzić aparatu?, przecież nie będę tego sprawdzał co tydzień. Wątek wyraźnie oznaczony, kto ma alergię niech nie wchodzi.

McKane - robię testy w domu, bo będę fotografował w domu, podobno 400D ma AF z 30D? Kilkuletni 300D przeszedł test, chociaż ma środkowy czujnik chyba z 10x większy od 400d, a było jeszcze ciemniej (300d przyprawy.jpg)

Vitez - czytałem to zanim napisałem pierwszego posta. Jak coś nie działa jak powinno, to jest źle i tyle. To że AF będzie trafiał w punkt, nie uczyni ze mnie mistrza fotografii to jasne, ale chyba lepiej jak trafia. Podobnie z pomiarem światła, czy rozłożeniem ostrości. Wiem, że z odbitek najprawdopodobniej się bardzo ucieszę, już to co wychodzi z IXUSa jest dla mnie niezłe. Na papierze nie wygląda to tak źle jak na monitorze w 100% (zwłaszcza małe odbitki).

Dziękuję też za rady, spróbuję sprzęt oddać, zobaczymy jak się to uda, napiszę.
Rozczarowały mnie stałki na M42, może poza tym 135/3.5. Kolega miał jeszcze jupiter-9 85/2, a ja heliosa 58/2 wersja 4. Straszne mleko, czy Wy też tak macie? Już kit jest lepszy niestety. Nie wiem co jest powodem.

Pozdrawiam
Jacek.