Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon 10D / 20D Raw 12bit czy 16bit?

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie Canon 10D / 20D Raw 12bit czy 16bit?

Witam... Znajduje sie w fazie preprodukcyjnej 30 min filmu kukielkowego..
    Poniewaz na planie uzywac bendziemy Canonow 10D lub 20D bo to jeszcze nie zostalo ustalone mam pytanie..
    Czy Raw wychodzacy z tych aparatow jest 16bitowy? czyli 16bitow na kanal ?
    Gdzies wyczytalem ze jest to zrzut z matrycy 12bitowej, wiec jak jest tak naprawde?

Tak czy siak bendziemy robili bracketing by potem poszerzyc pasmo i unikac martwych pol bieli lub czerni...

A moze ktos z was konwertowal kiedys rawa na Open Exr ?

pozdro

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

matryca rejestruje 12-bit na kanal - i taka rozpietosc ma plik RAW. ale przy wywolywaniu pliku w konwerterze to Ty dobierasz parametry interpolacji danych matrycy, w zwiazku z czym po tej konwersji bedziesz mial w pelni 16-bitowy obraz, wykorzystujacy cala dostepna rozpietosc. pamietaj, ze w trakcie interpolacji wartosc RGB kazdego piksela obrazu jest w jakis sposob usredniana z co najmniej czterech 12-bitowych pikseli matrycy Bayera. no a z 48 bitow jest jak zrobic 16 ;-)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie Re: Canon 10D / 20D Raw 12bit czy 16bit?

Cytat Zamieszczone przez storm
    Czy Raw wychodzacy z tych aparatow jest 16bitowy? czyli 16bitow na kanal ?
    Gdzies wyczytalem ze jest to zrzut z matrycy 12bitowej, wiec jak jest tak naprawde?
    "16 bitów" to kontener, w którym mieści się 12 bitowy zrzut z matrycy.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    pamietaj, ze w trakcie interpolacji wartosc RGB kazdego piksela obrazu jest w jakis sposob usredniana z co najmniej czterech 12-bitowych pikseli matrycy Bayera. no a z 48 bitow jest jak zrobic 16 ;-)
    Ogólnie dobrze piszesz, z wyjatkiem powyższego. 16bit w tym znaczeniu to właśnie 48bit (3x16)

I rzeczywiście "co najmniej z czterech". W dobrych algorytmach znacznie więcej. Dla "chcących wiedzieć" polecam: http://www-ise.stanford.edu/~tingchen/main.htm - łopatologicznie wytłumaczona interpolacja.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Ogólnie dobrze piszesz, z wyjatkiem powyższego. 16bit w tym znaczeniu to właśnie 48bit (3x16)
    ech... cytujac stara reklame Milky Way: "niezle to sobie wymyslil" :-)
    ale de facto, prawdziwej informacji o kazdym kanale jest 12 bit i te dodatkowe 4 bity sa niejako "podpakowane" wskutek interpolacji. pozdr
    www albo tez flickr

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Powiedzmy, że te 4 bity to może być też taka wygodna rezerwa na wypadek błędów obliczeń Chociaż niekoniecznie - bawiłem się swego czasu w pisanie konwertera CRW i jedną z koncepcji jakie testowałem było np. nie-dzielenie przez 4 (czy tam ileś) po interpolacji - wychodziło 14-bit jak złoto

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Powiedzmy, że te 4 bity to może być też taka wygodna rezerwa na wypadek błędów obliczeń Chociaż niekoniecznie - bawiłem się swego czasu w pisanie konwertera CRW i jedną z koncepcji jakie testowałem było np. nie-dzielenie przez 4 (czy tam ileś) po interpolacji - wychodziło 14-bit jak złoto
    sorki za lamerskie pytanie, ale po co ma byc dzielenie przez 4 po interpolacji? do sredniej arytmetycznej, przy dzieleniu sumy R + G1 + B + G2 ???
    www albo tez flickr

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Oj, no nie przez 4, napisałem przecież "czy tam ileś" - i tak wiadomo o co chodzi Na upartego można nawet nie normalizować G - i tak przyjdzie walec (curves w konwerterze) i wyrówna...

Uprawnienia umieszczania postów