Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 94

Wątek: Co polecacie z gwintem m42??

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

właśnie, właśnie... masz racje, dzieje sie tak przy f2.8. Dzięki za odpowiedź, już wiem przynajmniej czego oczekiwać. Zamierzam i tak zakupić jupitera 85/2, chyba bardziej mi sie nada do portretów.
    Ostatnio edytowane przez Adso ; 21-06-2007 o 01:11

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    Zamierzam i tak zakupić jupitera 85/2, chyba bardziej mi sie nada do portretów.
    Owszem, będzie lepszy. Przy cropie da ci efektywnie 136mm, czyli dobry długi portret. Pamiętaj tylko, że 85/2 jest dość miękki na pełnej przysłonie (może nawet trochę bardziej od Pentacona/Prakticara 135/2.8 ), ale można mu to wybaczyć jako portretówce. I ma dość niewygodny sposób ustawiania przysłony (w sumie to kwestia gustu, może tobie preselekcja podpasuje). No i - paradoksalnie - podobno wersja bez powłok jest ostrzejsza od wersji MC.

Ja mam wersję bez MC. Zrobiłem nim trochę fotek, które wyszły bardzo fajnie.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

nie wiem, ale wydawało mi sie, ze przy zdjęciach portretowych robionych w studio, (no powiedzmy ze studio) powłoki MC jakby mniej potrzebne są? ale może sie nie znam?...a tak w ogóle to jaki obiektyw byś polecił? nie mówię oczywiście o L-kach...bo na te mnie, póki co, nie stać...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Owszem, będzie lepszy. Przy cropie da ci efektywnie 136mm, czyli dobry długi portret. Pamiętaj tylko, że 85/2 jest dość miękki na pełnej przysłonie (może nawet trochę bardziej od Pentacona/Prakticara 135/2.8 ), ale można mu to wybaczyć jako portretówce.
    Na pełnej dziurze jest wręcz "bajecznie" miękki. Efekt dość ciekawy, ale nie należy go nadużywać
    I ma dość niewygodny sposób ustawiania przysłony (w sumie to kwestia gustu, może tobie preselekcja podpasuje).
    Nawet bardzo niewygodny. ale da się z tym żyć. Można też główny pierścień przesłony ustawić na stałe na f/16 a na piecieniu domykającym zrobić kropkę i operować tylko nim (wtedy będzie to działało podobnie jak w Jupiterze 37 135/3.5).
    No i - paradoksalnie - podobno wersja bez powłok jest ostrzejsza od wersji MC.
    Ja mam wersję bez MC. Zrobiłem nim trochę fotek, które wyszły bardzo fajnie.
    A to ciekawe, słyszałem odwrotną opinię ale nie należy zapominać że to ruskie szkło, a u nich zdarzały się spore różnice pomiędzy partiami a nawet pomiędzy egzemplarzami z jednej partii ;-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A to ciekawe, słyszałem odwrotną opinię ale nie należy zapominać że to ruskie szkło, a u nich zdarzały się spore różnice pomiędzy partiami a nawet pomiędzy egzemplarzami z jednej partii ;-)
    Ja się opieram na tych informacjach.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Ja się opieram na tych informacjach.
    Czyli na obserwacjach jednego człowieka, przeprowadzonych w oparciu o dwa egzemplarze :-) Mój Jupiter, w wersji MC, od 2.8 w górę jest ostry jak brzytwa :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie czemu tylko M42?

np. APO TELEZENITAR jak egzemplarz jest dobrze zjustowany to opycznie
    tak pomiedzy stałka L a zoomem L... często montowany do lunet i teleskopów
    trudno go kupić i osiąga dziwne ceny
    tutaj jeszce w miarę
    http://www.allegro.pl/item203503954_...r_2_8_135.html

obiektywy z M42 na cyfrowych puszkach przeżywają jakis renesans.. w tej grupie z jakością nie jest za szczególnie..a teraz te 30 letnie obiektywy cenami zbliżają sie do Canona FD czy Nikkora a przecierz bagnet EOS'a przyjmie każdą redukcje. Inna sprawa ze obecne korpusy Canona są obrzydliwie zaprojektowane i nie sposób nimi ręcznie ostrzyć (za wyjatkiem dwóch trzech korpusów pentaxa ,minolty) to jest męka.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Czyli na obserwacjach jednego człowieka, przeprowadzonych w oparciu o dwa egzemplarze :-) Mój Jupiter, w wersji MC, od 2.8 w górę jest ostry jak brzytwa :-)
    Ano. Na czymś trzeba się opierać :-) Ja mam wersję bez MC i też na nią nie narzekam, chociaż nie eksploatuję jej za bardzo - moim ulubionym szkłem jest Sonnar 180/2.8.
    Cytat Zamieszczone przez frikmen Zobacz posta
    a przecierz bagnet EOS'a przyjmie każdą redukcje
    Nie do końca tak po prostu - czasami ta redukcja musi mieć soczewkę (np. EOS->FD), co zwykle oznacza pogorszenie jakości. Chociaż i tak jest lepiej niż np. z Nikonem ;-)
    Ostatnio edytowane przez Peri Noid ; 21-06-2007 o 15:14

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie chcę tworzyć nowego wątku więc dopisze sie tutaj.
    Posiadam obiektyw Jupiter 37a i canona 400d chce kupić do tego przejściówkę ale nie wiem jaką, ponieważ są dwie jedna z blokadą przesłony , druga bez czy ktoś może mi pomóc albo ma do sprzedania taka przejściówkę.

A przy okazji czy warto w ogóle kupować ta przejściówkę?Czy obiektyw jest tego wart?

A drugi problem to dostałam od teścia obiektyw Carla Zeissa tessar 4,5/135 i zastanawia mnie co to za obiektyw i czy przejściówka będzie pasowała do obu

Z góry dziekuje za pomoc

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Jeżeli nie przeraża Cię widmo manualnego ostrzenia (mnie przerosło i sprzedałem Sonnara 135) to bierz przejściówkę, najlepiej najtańszą z allegro Weź tą z blokadą bolca przysłony, bo nie jestem pewien czy ten jupiter ma przełącznik auto/manual.
    Z tego co mi wiadomo, to jest to kopia Zeissowskiego Sonnara, jednak charakteryzuje się dużym rozrzutem jakościowym (jak wiele szkieł made in ZSRR) - jak dobrze trafisz, to będziesz zadowolony.
    Co do 4,5/135 to nie mam pojęcia co to jest. "Sławny" sonnar to 135/3.5 a nie 135/4.5....
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów