"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ha, ha... I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.
Dla mnie wersja 3.0, to przede wszystkim :
- odszumianie aplikowane pojedynczo, a nie globalnie w parametrach,
- podgląd kadrowanego zdjęcia po wyjściu z "trimming tools".
Z edycją grupową nie było we wcześniejszej wersji problemu - sposobem opisanym przez heńka.
Ze tak sie wtrace ale wg mnie temu wlasnie ma sluzyc RAW - odpowiednik negatywu, wywolywanie zdjecie po zdjeciu, pojedynczo praca nad kazdym zdjeciem. Wywolywanie masowe RAWow? To dlaczego nie robic w JPG... no ale dyskusje o tym juz wielokrotnie przewijaly sie przez forum wiec tylko zostawiam do przemyslenia a nie przedyskutowania.
A mnie się, przy korzystaniu z DPP, często zdarza kopiować część ustawień - głównie WB i kontrast - na całą serię zdjęć, a dopiero po tym, stroić każde zdjęcie indywidualnie, tzn. doprecyzować ekspozycję, saturację i ew. jakieś zmiany w WB. Ostrzenie - wyłącznie w PS-ie.
Niedawno robiłem zdjęcia na szkolnej imprezie w sali gimnastycznej, gdzie było trochę światła dziennego wpadającego przez okna, paliły się jakieś jarzeniówki, a na dodatek samą scenę doświetlały dwa halogeny.
Ustawiłem WB sztywno na 4000K i... niewiele się pomyliłem. Po małej poprawce w DPP mogłem skopiować to ustawienie na całą serię ok. 40 zdjęć zrobionych z tego samego miejsca i dalej bawić się szczegółami, zamiast pracowicie wprowadzać tę samą korektę WB dla wszystkich czterdziestu zdjęć.
To miałem na myśli komentując problem Kolekcjonera - który właśnie ucieszył się możliwością edycji grupowej w wersji 3.0 DPP.