Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Jak ostrzyć RAW w DPP (1-10)?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    można było kopiować ustawienia z jednego zdjęcia na pozostałe (edycja -ostatnia opcja na dole)
    Na wszystkie zaznaczone? Próbowałem tak zrobić i jakoś mi nie szło .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Na wszystkie zaznaczone? Próbowałem tak zrobić i jakoś mi nie szło .
    -obrabiasz jedno
    -copy recipe to clipboard
    -pozostałe zaznacz
    -paste recipe to selected image
    Ostatnio edytowane przez heniek ; 07-04-2007 o 19:09
    Heniek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    -obrabiasz jedno
    -copy recipe to clipboard
    -pozostałe zaznacz
    -paste recipe to selected image
    Dzięki . Ja niestety nie mam czasu i cierpliwości żeby zbytnio wgłębiać się w programy. Myślałem że tego nie ma. Dla mnie w wersji 3.0 jest to zrobione jakoś bardziej intuicyjnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dzięki . Ja niestety nie mam czasu i cierpliwości żeby zbytnio wgłębiać się w programy.
    Ha, ha... I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.

Dla mnie wersja 3.0, to przede wszystkim :
    - odszumianie aplikowane pojedynczo, a nie globalnie w parametrach,
    - podgląd kadrowanego zdjęcia po wyjściu z "trimming tools".

Z edycją grupową nie było we wcześniejszej wersji problemu - sposobem opisanym przez heńka.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    I właśnie dzięki temu musiałeś wykazać dużo cierpliwości i poświęcić wiele czasu, na dłubanie zdjęcia po zdjęciu w poprzedniej wersji.
    Ze tak sie wtrace ale wg mnie temu wlasnie ma sluzyc RAW - odpowiednik negatywu, wywolywanie zdjecie po zdjeciu, pojedynczo praca nad kazdym zdjeciem. Wywolywanie masowe RAWow? To dlaczego nie robic w JPG... no ale dyskusje o tym juz wielokrotnie przewijaly sie przez forum wiec tylko zostawiam do przemyslenia a nie przedyskutowania.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ze tak sie wtrace ale wg mnie temu wlasnie ma sluzyc RAW - odpowiednik negatywu, wywolywanie zdjecie po zdjeciu, pojedynczo praca nad kazdym zdjeciem. Wywolywanie masowe RAWow?
    A mnie się, przy korzystaniu z DPP, często zdarza kopiować część ustawień - głównie WB i kontrast - na całą serię zdjęć, a dopiero po tym, stroić każde zdjęcie indywidualnie, tzn. doprecyzować ekspozycję, saturację i ew. jakieś zmiany w WB. Ostrzenie - wyłącznie w PS-ie.

Niedawno robiłem zdjęcia na szkolnej imprezie w sali gimnastycznej, gdzie było trochę światła dziennego wpadającego przez okna, paliły się jakieś jarzeniówki, a na dodatek samą scenę doświetlały dwa halogeny.
    Ustawiłem WB sztywno na 4000K i... niewiele się pomyliłem. Po małej poprawce w DPP mogłem skopiować to ustawienie na całą serię ok. 40 zdjęć zrobionych z tego samego miejsca i dalej bawić się szczegółami, zamiast pracowicie wprowadzać tę samą korektę WB dla wszystkich czterdziestu zdjęć.
    To miałem na myśli komentując problem Kolekcjonera - który właśnie ucieszył się możliwością edycji grupowej w wersji 3.0 DPP.

Uprawnienia umieszczania postów