Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Canon A510 lepszy od A75?

Never
    Guest

Domyślnie Canon A510 lepszy od A75?

Witam.
    Chciałbym prosić o porównanie tych dwóch aparatów. (A75, A510)
    Miałem zamiar kupić A75. Pojawił sie jego nastepca. Logiczne powinno byc to, że jest on lepszy od poprzednika, ale czy tak jest naprawdę?
    A510 jest mniejszy, zasilany jest na 2 paluszki, korzysta z innych rodzajów kart. Te zmiany to czysta kosmetyka. Nie ma chyba to żadnego znaczenia przy jakosci zdjęć.
    Realna zmiana to zoom x4. W jakim stopniu odczuwalna jest różnica między 4 a 3?
    A75 zadowoliłby mnie w stu procentach. I tu pojawia się moje pytanie: czy A510 jest lepszy od A75, a co najmniej czy jest tak samo dobry? (oby tylko nie był gorszy)
    Więc jak to jest z tym A510??? Może lepiej upolowac jeszcze A75 zanim zniknie z rynku?

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Bez watpienia 510 na TAK!
    A75 lepiej sobie odpuscic - duze szumy, slabiutka ostrosc...
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

PabloII
    Guest

Domyślnie

Cóż, nie mogę Ci podać różnicy pomiędzy tymi dwoma bo A75 mam w pracy i sporadycznie go używam. Niemniej jednak zrobiłem na szybko porównanie mojego G5 z A510, którego kupiłem siostrze. Muszę przyznać iż w pewnych sytuacjach ta miniaturka jest lepsza od G5!

Przykładowo: Lampa błyskowa nie pozostawia tego ohydnego cienia w rogu jak w G5!
    Poza tym jest potwornie mocna - może nawet za bardzo ale i równomiernie oświetla scenę.

Jest zdumiewająco cichy podczas ustawania ostrości. W G5 wiem kiedy szuka nastaw natomiast tu jedynie widzę efekt.

Z wad w stosunku do G5 mogę podać dziwaczne wyświetlanie zrobionej fotki na LCD.
    Gdy zrobię zdjęcie obraz wyświetla się jakby krócej gdy została użyta lampa błyskowa. a potem elran robi się czarny na ok 2 sekundy.
    Podczas robienia zdjęć bez lampy wszystko jest OK.

Moje zdanie w stosunku do A510 jest zdecydowanie na tak!

*Przepraszam wszystkich Ekspertów za to porównanie . Są to jedynie moje praktyczne spostrzeżenia po zrobieniu serii kilku zdjęć w przeciągu dwóch dni.

*Kupiłem go w www.jar**m.pl aka cy***we.pl (nie chcę robić niepotrzebnie reklamy). Kupiłem go w zestawie: Canon PowerShot A510 + zestaw SPEED 256 . Wszystko jest super poza zupełnie niedopasowanym etui, które prędzej nadałoby się na podłużne i wąskie A400!!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PabloII

Przykładowo: Lampa błyskowa nie pozostawia tego ohydnego cienia w rogu jak w G5!
    A masz tulejke na obiektywie G5 i zdjales ja przed zrobieniem zdjecia?

PabloII
    Guest

Domyślnie

A masz tulejke na obiektywie G5 i zdjales ja przed zrobieniem zdjecia?
    Nie posiadam tulejki. Efekt ten jest widoczny przy minimalnej ogniskowej. Przy jej zwiększeniu oczywiście zanika.
    Fakt ten jest ogólnie znany i nie chiałbym się rozwodzić w tym wątku na jego temat.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A propo lamp i G5 vs A510 ... do serii G mozna zewnetrzna zamontowac co diametralnie zmienia jakosc oswietlenia blyskowego i skutecznosc unikania czerwonych oczu 8) ... na cien w prawym dolnym rogu tez pomoze

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co powiecie o porównaniu A510 do A85? Który byście doradzili.
    Mi osobiście bardziej pasuje A510, bo jest mniejszy, a raczej zdjęcia robię amatorsko i nie będę wymagał od aparatu niewiadomo czego
    Kolejne pytanie dotyczy sprowadzenia aparatu z USA - czy warto sprowadzić taki aparat (znajomy moze mi wysłać) a A510 kosztuje tam ok 190$ - więc znacznie taniej niż w Polsce.
    Dzięki za rady.

[ Dodano: 04-03-2005 ]
    Nikt mi nic nie doradzi?
    Czekam na opinię... bo już niedugo planuję zakup...

Uprawnienia umieszczania postów