Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Meyer Optik Gorlitz Domiplan 2,8/50 z EXY 1A/ CANONA EOS 650

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Meyer Optik Gorlitz Domiplan 2,8/50 z EXY 1A/ CANONA EOS 650

Witam
    Chcialbym sie poradzic , a zarazem prosic o pomoc.
    Wpadlem na pomysl aby zamontowac obiekty z EXY 1A czyli Meyer Optik Gorlitz Domiplan 2,8/50 do Canona Eos 650.
    Mam na mysli zeby kupic przejsciowke z mocowania tego obiektywu na m42 , i dokupic przejsciowke z m42 na EF czyli mocowanie mojego canona.
    Nie wiem na ile taki pomysl moze sie sprawdzic ale kompletnie nie wiem , na obiektywie nie jest napisanie , w internecie nie moge znalezc jakie ma mocowanie ten obiektyw
    Prosze o pomoc

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam Wszystkich na forum (bo to mój "pirszy" post) i witam Ciebie, Morfiko :-)
    Postaram sie odpowiedzieć na Twoje pytanie.
    Otóż (niestety nie jestem tego w 100% pewien) nie znajdziesz najprawdopodobnej przelotki bagnet Exa na M42. Exa - później Exakta ma mocowanie bagnetowe - w obu aparatach takie same. Próbowałem w ten sam sposób zaadaptować te obiektywy, między innymi Flektogona "fish" wielkiej jakości, do EOS'a 300. Problem polega na głębokosci mocowania obiektywu - odległości od kliszy / matrycy w systemie Canon / Exa. Obiektywy Exy / Exakty musiały by zaczepiać tylną oprawą soczewek o lustro Canona. Oczywiście można obiektywy pewnie "odstawić" dalej od matrycy / kliszy i w ten sposób ograniczyć ogniskową jak przy "makro", ale czy jest sens? - niewiem. Prób dalszych nie prowadziłem.
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Napoczatku zaznaczam ze nie wiem czy mowie prawde czy tez nie wiec prosze sie na mojej wypowiedzi dot. tej sprawy nie opierac

http://cgi.ebay.at/DOMIPLAN-OBJEKTIV...QQcmdZViewItem

Znalazlem taka aukcje , wynikalo by z tego ze jednak sa jakies przejsciowki na m42. - Nie jestem pewien bo niemieckiego nie znam jednakze latwo zrozumiec o co chodzi.
    Zdaje sie tez , tak by wynikalo z tej aukcji ze gwint jest 49 mm.
    Byc moze i na naszym dajmy allegro wsrod tak wielkiej ilosci przejsciowek jaka jest , znalazla by sie odpowiednia ?
    Zdaje mi sie rowniez ze te obiektyw byl rowniez dodawany do Praktik -> http://cgi.ebay.de/Praktica-L2-mit-D...QQcmdZViewItem

Jak juz mowilem jestem zupelnym lailkiem w tych sprawach.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ooooo taaaak - do "Practicy" owszem M42 i może to być Domiplan - niemniej nie jednemu psu Azor - i obiektywy były robione do różnych systemów z tymi samymi nazwami. Na przykład Flektogon z mocowaniem M42 (n.p. Practica Zenit, ale i bagnet Exakta. Itd. itd. - ale to niekoniecznie musi oznaczać że da się je sensownie adaptować między "pudełkami"

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tylko z opisu aukcji wynika że jest to obiektyw na gwint M42 (practica/zenit).
    Gwint 49mm dotyczy średnicy mocowania filtra.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów