Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 294

Wątek: 40d

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    w trybie auto aparat sam ustawia przyslone wiec odleglosc wcale nie musi byc taka sama tylko taka, ktora miesci sie w GO przy konkretnej F..
    Hmmm, ale auto znaczy green mode? Bo mi raczej chodziło o AF pracujący w trybie auto. Nie jestem pewien, czy w tym wypadku tak to zadziała jak mówisz... Ale nie testowałem tego i nie przypominam sobie, czy jest to opisane gdzieś w instrukcji? Choć faktycznie, brzmi to rozsądnie, może być tak, że jeśli robisz w trybie Av i ustawisz sobie przesłonę na X to AF w trybie auto ustawi się tak, żeby było ostre to, co pokażą zapalone punkty AF... Choć do tego raczej dedykowany jest wprost tryb A-DEP - on co prawda przestawia również przesłonę...

Tak czy siak, tryb auto-AF, czy auto-"green mode" dla mnie jest zupełnie nieużywalny - brak wpływu na efekt końcowy ;-)

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Hmmm, ale auto znaczy green mode? Bo mi raczej chodziło o AF pracujący w trybie auto.
    af działa w 3 trybach: One Shot, AI Focus i AI Servo - nie ma czegos takiego jak tryb "auto" AF

Zablokowany
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie

Kubak82 autorowi chyba chodziło o to,że jak są wszystkie punkty AF aktywne to jest auto. A jak sami wybieramy to jest Manual. Zauważ,że dialog tyczy się punktów AF. No ale mogę się mylić Dla mnie bynajmniej jak narazie nie ma zasosowania automatyczne wybieranie punktu AF. Zawsze sam wybieram,czasami jeszcze sie motam hehe ale daje rade.

Wydaje mi się,że jak mamy aktywne wszystkie punkty AF - czytać - (auto) to nie jesteśmy w stanie stwierdzić jaki punkt nam automatyka aparatu wybierze. To znaczy się gdzie ustawi ostrość, o może tak lepiej. Dlatego wolę samemu wybrać.Jak coś spaprane będzie to przezemnie;p

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

JiNN, dokładnie o to mi chodziło, czyli automatyczny tryb wyboru punktów AF, wtedy gdy wszystkie się świecą i po wciśnięciu spustu do połowy zapalają się tylko te które... no właśnie które co? Bo już się pogubiłem :-) Wg mnie to były by te, które spoczęły na ostrych krawędziach przy pełnej dziurze, ale może też być tak jak to sugeruje Kubak82.

Pozdrawiam...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    JiNN, dokładnie o to mi chodziło, czyli automatyczny tryb wyboru punktów AF, wtedy gdy wszystkie się świecą i po wciśnięciu spustu do połowy zapalają się tylko te które... no właśnie które co?
    sory, takie sa skutki pisania na szybko kilku rzeczy na raz ;-)

nie zaglebialem sie w zagadnienia czysto techniczne dzialania AF, bazuje bardziej na swoich doswiadczeniach.. nie uzywalem tez prawie nigdy trybu z wlaczonymi wszystkimi punktami af.. ale co mi przychodzi do glowy to to, ze zapewne z np. 9 pkt automat "wybiera" te, gdzie system wyłapał najwiekszy kontrast i ktorych wskazania sa najbardziej pewne.. oczywiscie w zakresie GO.. tyle domyslow - przyznam sie, ze az tak dociekliwy co do funkcjonowania af w opcji "auto" nie bylem :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 24-04-2008 o 20:11

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    nie uzywalem tez prawie nigdy trybu z wlaczonymi wszystkimi punktami af..
    hehe, ja również nie używałem... no, może raz mi się zdarzyło sprawdzić co dostanę po wciśnięciu spustu do połowy. Ale od razu to wyłączyłem, bo efekt był mizerny... Przeszkadza mi trochę ten tryb, jak trzymam aparat za grip'a - do pionowych ujęć. Wtedy szybciej mi zmieniać pkt AF kółkiem i czasem zdarza mi się włączyć wszystkie pkt, co mnie denerwuje i wydłuża mi czas wyboru odpowiedniego punktu AF. Joystick'iem jest o wiele łatwiej i szybciej...
    Ale to taka pierdoła w sumie, o której nawet nie warto pisać...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

A czy w trybie Live View działa pomiar ekspozycji ? Ustawiam na AV i kieruję aparat w jasny obiekt. Czy aparat automatycznie koryguje czas ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nikt nie czyta tego wątku ?

Coś już napisał Awatar setes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    A czy w trybie Live View działa pomiar ekspozycji ? Ustawiam na AV i kieruję aparat w jasny obiekt. Czy aparat automatycznie koryguje czas ?
    Dziala, koryguje
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Nikt nie czyta tego wątku ?
    czyta ;-)
    Ostatnio edytowane przez setes ; 28-04-2008 o 18:25 Powód: Automerged Doublepost
    40D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 70-200/4 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

He, he dzięki.

Strona 17 z 30 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów