Aparaty fotograficzne ocenia sie po fotkach jakie daja.Zamieszczone przez marcin001
Komputery ocenie sie po cyferkach jakie daja.
Ocen fotki przy danych ISO, wzrokiem. A nie na podstawie cyferek.
Aparaty fotograficzne ocenia sie po fotkach jakie daja.Zamieszczone przez marcin001
Komputery ocenie sie po cyferkach jakie daja.
Ocen fotki przy danych ISO, wzrokiem. A nie na podstawie cyferek.
Nie mam 350D i D70 wiec nie moge, a mysle, ze standardowe testy ISO troche wieksi fachowcy od Ciebie Vitez przeprowadzaja.Zamieszczone przez Vitez
A po fotkach to ocenia sie fotografujacych, nie aparaty :-)
PS. Na temat szumow jest fajny felieton (ostatni) na fotopolis.pl
Nikon D70 ma zdecydowanie większy poziom szumów niż 300D. podejrzewam, że 350D ma jeszcze niższy poziom szumów niż 300D.
zresztą w pismach zachodnich (PP) przy testach porównawczych zawsze podkreślają, że Nikon generalnie ma dużo wyższy poziom szumów, który zaczyna mu się*powyżej ISO400.
gra i buczy bebop
Standardowe testy wg norm ISO przecza twojej wypowiedzi.Zamieszczone przez bebop
ale zdjęcia kolegi z D70 przy ISO400 mające więcej szumów niż u mnie 800 czy nawet 1600 nie przeczą a nawet potwierdzają to ;-) tyle że ja porównuję do 20D a nie 350D. oczywiście te same warunki (np. zoo). pamiętam, że 300D też lepiej wypadał z szumami. szczególnie przy konwersjach zdjęć do cz-b.Zamieszczone przez marcin001
poza tym opieram się na tym co czytałem w Practical Photography. niezmiennie wytykają Nikonomi szumy matrycy, nawet w tych wyższych modelach. i to jest prawda z tego co słyszę od nikoniarzy...
gra i buczy bebop
Kierując się logiką Viteza po tej fotce, nalezałoby sprzedać wszystkie L-ki.
http://www.pbase.com/image/28083249
Na 10 zzdjęć zrobionych G3, 9 wychodzi mi lepiej.
Nie ma nic bardziej złudnego niż ocenianie sprzętu na podstawie zdjęć, szczególnie takich jak ta na pbase.
bebop D50 nie generuje połowę tego szumu co D70, szum jest minimalny, widać to na ostatnim teście na dpreview.
Loki2, do kogo i o czym Ty piszesz? ja D50 w łapie nie miałem, i do niczego tego nie porównywałem. pisałem o szumach w D70, 300D i 20D.Zamieszczone przez Loki2
gra i buczy bebop
dzizas, a kto mówi że tak nie jest? czy na podstawie tego zdjęcia kupiłbyś D60 lub 17-40L? nie. kiepski fotograf czy po prostu pstrykacz nie daje świadectwa sprzętu tylko własnych nieumiejętności. ludzie robili i robią dobre zdjęcia sprzętem, który niekoniecznie jest z górnej półki. i na odwrót. zawsze znajdzie się*ktoś, kto ma kasę i chce poszpanować najlepszym body i szkłami a efekty mierne.Zamieszczone przez Loki2
gra i buczy bebop
Polecam Nikon D70, mozna sobie ustawic czas samowyzwalacza od 2 do 20 sekund.Zamieszczone przez Arsis