-
cychol- dobra- masz rację,lustro nie ma pewnie wpływu,ale....zauważyłem jakieś zabrudzenie na skraju lustra (wyglądało jak małe ziarenko piasku-ale było nieusuwalne ani dmuchawą ani pędzelkiem) dopiero gwałtowniejsza trochę interwencja usunęła je (ja k by było przklejone
) - i wtedy ten ciemny punkt który pojawiał się gdy w tle było np.czyste niebieskie niebo ,z n i k ł ! - wiem że matryca za to odpowiada -nie lustro- ale nie potrafię tego wyjaśnić..
- pewnie znowu wychodzi moja amatorszczyzna..- ale tak NAPRAWDĘ było.
-- mam przy okazji pytanie-choć wiem,ze to do innego topic'u-
dlaczego powstała opinia że minimalna dystorsja beczk. w EF 24mm 2,8 - mimo crop'u (czyli na 38,4mm) może nadal występować ??
-- czy to możliwe ,że obiektyw zachowuje się jak 38,4milimetrowy ale przenosi swoje błędy ??!!-dlaczego ich nie traci jeśli ma już 'inną' ogniskową ??
- a może to jest błędna opinia..? - czy tak dzieje sie z cechami (błedami)wszystkich obiektywów ze są NADAL powielane ,mimo 'zmiany' ogniskowej po zapięciu do cyfry ?
.
[ Dodano: 28-03-2005 ]
wycofuję się. - mieliście rację- no i pokarało mnie za to intensywne wychwalanie...
-oczyszczenie lustra jednak nic nie pomogło
-widać nie jest aż tak idealna ta moja 350-tka :wink: - jutro serwis. 
ps. przy obiektywie19-35 - ten ciemny punkt jest większy - przy 50 mm 2,8 jest mniejszy - ale zawsze w tej samej części kadru...- oczywiście słowo 'ciemny' to dużo powiedziane -on jest l e k k o widoczny ..-ale jest. - po takim 'przedmuchaniu' i nic się jednak nie zmieniło..
- pix.-ok-na czarnej kartce brak zmian.
.
.
Uprawnienia umieszczania postów