Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 299

Wątek: 20D czy 350D ?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Heh, no mnie to zdjecie nie powala na kolana...nie wiem co ma ze wspaniałością wspólnego...Chyba kolega ma dośc ograniczone pojęcie wspaniałości...Coś jakby Fiat byl najwspanialszym z samochodów...

Pozdro.
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Domyślnie

Dzięki Vitez ... dla takich właśnie odpowiedzi jak Twoja warto jest zadawać pytania na forum ...

Vitez napisał: "nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu" ....

... wydaje mi się, że pokaz sztucznych ogni jest odpowiednią okolicznością - oczywiście niezbędny statyw

dziękuję i pozdrawiam

a jak to jest w 350d .... jeśli ktoś może to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny
    Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
    Na zawsze bezpartyjny ...
    moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

dzuniek- nie przeginaj faktów - ani nie pisałem że 'to zdjecie powala na kolana,ani że jest najwspanialsze' - jeśli to jest twój jedyny 'odautorski' opis techniczny tego zdjęcia - to chroń nas Panie od takich znawców :wink:
    --treśc ,kompozycja etc etc jest akurat w tym przypadku b e z z n a c z e n i a.- i dobrze o tym wiesz

ale w sumie to nawet twoja opinia jest całkiem niezła :wink: - jeśli prawdą jest to co piszesz w stopce- czyli ilość L-ek jakimi posługujesz się na codz ień - to obojętność jaką budzi w Tobie to zdjęcie ma o wiele bardziej o wydżwięk pozytywny - niż gdybyś zanegował jakość techniczną zdjęcia in minus

--a jeśli chodzi o inne sprawy,to do zdjęcia pewnie też się można przyczepić w jakiś technicznych szczegółach.ale.... no właśnie ..jest to ale- bo jeśli takie fotki będzie robiła 350-tka,takie,lub o podobnej jakości ( na co liczę,szczególnie po zapięciu EF 24mm 2,8 ) to jak na dość poniewierany na tym Forum aparat, jednak jakość zdjęć będzie lepsza niż dobra.-- jak na sprzęt z ,skromnie powiedziawszy,niższej półki cenowej. - daj P.B. by wyższej klasy sprzęt mu dorównywał.

.

Domyślnie

Fotka jest lekko mydlana, wytarczy popatrzeć na kierunkowskaz w skali 100%, chyba, że nasz drogi fotograf ruszył aparatem przy czasie 1/80sek, ale nie wygląda na to. Części artystycznej nie oceniam bo to OT, choć jeśli to zdjęcie mam być dowodem na wyższość 350D nad resztą dSLRów, ze szczególnym uwzględnieniem 20D, to jest to chybiony przykład (no wonder)
    PS. catcherintherye, czy ty tylko tutaj trollujesz czy tak masz od zawsze...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arsis
    ... wydaje mi się, że pokaz sztucznych ogni jest odpowiednią okolicznością - oczywiście niezbędny statyw
    A czemu chcesz na pokazie ogni sztucznych uzywac samowyzwalacza lub podniesienia lustra?
    Podniesienie lustra = wytlumienie drgan przy uzywaniu dlugiej lufy by nie poruszylo sie zdjecie.
    Na pokazie ogni raczej rzadko uzywasz naprawde dlugich luf (300mm i wiecej) wiec i o solidne poruszenie z powodu drgan lustra trudno... tak wiec ja osobiscie nie uzylbym podnoszenia lustra na pokazie ogni.
    Samowyzwalacz - rowniez pozwala uniknac poruszen, ale rowniez przy dluzszych lufach... przy dosc szerokim kącie na ogniach sztucznych to poruszenie raczej nie bedzie zauwazalne, a spowolnienie przez uzycie samowyzwalacza (nawet 2 sek) moze skutecznie zepsuc radosc z focenia fajerwerkow....
    Zdecydowanie polecam jednak wezyk i statyw na fajerwerki, bez kombinowania z podniesieniem lustra czy samowyzwalaczem.

a jak to jest w 350d .... jeśli ktoś może to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny
    Tak samo. W kazdym EOS z tymi funkcjami (samowyzwalacz i podnoszenie lustra) dziala to tak samo.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    dzuniek- nie przeginaj faktów - ani nie pisałem że 'to zdjecie powala na kolana,ani że jest najwspanialsze' - jeśli to jest twój jedyny 'odautorski' opis techniczny tego zdjęcia - to chroń nas Panie od takich znawców :wink:
    Jestes pewien ze nie pisales?

Oto co napisales o tym zdjeciu z 350D:

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    ---ale moim zdaniem,jeden aspekt jest n ie z a p rz e cz a lny - robi fotki n i e s a m o wi te jeśli chodzi o jakość !!- - na przykład wczoraj zrobiłem zdjęcia przypadkowo na ulicy obiektywem Tokiny (z ręki) - i to zupełnie tragicznym ,jakieś 28-70 czy coś takiego (szkło kumpla..- bo sam mam awersję do zoom'ów) - raczej jakość optyczna kit'owca - no a zdjęcie wyszło....-zupełnie jak nie tym obiektywem-(można sprawdzić w exifie)
    - no wiec jeśli 350-tka robi takie zdjęcia Tokiną , to co przy innych ,normalnych szkłach..?
    Podczas gdy oryginal ktory pokazales to naprawde - byle kompaktem mozna zrobic.
    Jesli takie fotki nazywasz per "niesamowite" to chron nas Panie od takich znawcow.

I naprawde prosimy - przestan trollowac .

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez, to inny przykład kiedy samowyzwalacz na 2s jest przydatny (oczywiście wężyk też działa, ale nie o to chodzi): robisz z tele ze statywu jakiś kawałek domu przy ulicy.2 sek, żeby wyeliminować drgania, ale w ciągu 10sek np. mógłby samochód wjechać, człowiek wejść przed obiektyw (ewentualnie uciec z pola )
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

catcherintherye : pozwól ze po prostu nie będe się rozpisywał i tracił czasu na komentarz tego typu zdjęć, Sam posiadam ich tysiące, a to dzięki mojemu wspaniałemu kuzynowi który robi takie i duzo lepsze foty swoim kompaktem z serii powershot. Acha kuzyn na 11 lat.
    Zachwalałeś przecież to swoje cudo na maxa - ze niesamowite etc. Ok, każdy ma swoje ambicje. Cieszy ze potrafisz dość łatwo się zadowolić.

[ Dodano: 27-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Vitez, to inny przykład kiedy samowyzwalacz na 2s jest przydatny (oczywiście wężyk też działa, ale nie o to chodzi): robisz z tele ze statywu jakiś kawałek domu przy ulicy.2 sek, żeby wyeliminować drgania, ale w ciągu 10sek np. mógłby samochód wjechać, człowiek wejść przed obiektyw (ewentualnie uciec z pola )
    Faktycznie przydałby się samowyzwalacz z krótszym czasem, lub taki by móc go sobie ustawić ręcznie jego czas, bez kombinowania z podnoszeniem lustra.
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Miałem okazję robić zdjęcia 20D w ciężkich warunkach oświetleniowych. Miałem podpięty obiektyw 100-300. Próbowałem zrobić (ze statywu) zdjęcia przy 300mm - korzystając z podniesionego lustra i samowyzwalacza. Obiektami byli ludzie (siedzący). O ile 2 sekundy opóźnienia byłoby w tej sytuacji - dla mnie - idealne, o tyle 10 sekund - to duuużo za dużo.

A żeby było śmieszniej, to potem nagle coś na mnie spadło i zapomniałem jak wyłączyć ten samowyzwalacz... 3 zdjęcia zrobiłem zatem z samowyzwalaczem ;-) Nie wyszło oczywiście żadne. Kiedy następnym razem pożyczę aparat, wezmę ze sobą instrukcję...
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Strona 9 z 30 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów