Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 299

Wątek: 20D czy 350D ?

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

"Lomo" mówisz....a toś Bracie kulą w płot trafił.
    -miało wyjść z przekąsem a tymczasem...widzę ,że jesteś na peryferiach tego co się dzieje w światowej fotografii :wink: - z tego przykładu który dałeś widzę ,że rzeczywiście dyskurs jest czysto akademicki...

- a ze tak się podnieciłem tą dyskusją o 'wyższości Świat Bozego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy'..? - a to dlatego ,że żal d..ę ściska jak widzę gdy ktoś nie może zaakceptować iż pokazał sie tani sprzęt dla szaraczków (a klient myślał że jego 20-tka to ósmy cud świata,na lata.. :wink: )- który pozwala zaoszczędzić masę forsy..- a przy okazji uciera nosa wiecznemu bufoniarstwu - "o popatrzcie jaki to ja mam sprzęt ..i teraz zastanawiam się czy kupić taką czy inną L-kę"- jakby już sam ten fakt miał kogoś dowartościowywać jako fotografika. - dla mnie to bufonada.
    --i strasznie się cieszę,że pokazał się relatywnie tani aparat o równie wysokiej jakości zdjęć jak 20-tka.- a z pewnością nowocześniejszy.- to wszystko.

.

Domyślnie

Czy to, że Renault Clio przewiezie wygodnie 2 osoby z prędkoscia 100km/h oznacza, że jadący 80km/h Mercedes jest gorszy? Problem z tobą jest taki, że kompletnie nie rozumiesz jaka jest różnica między tymi aparatami. Owszem, jakość finalnej fotki może być podobna lub identyczna, ale parę czynników decyduje o tym, że w 20D taką fotkę zrobisz dobrze, a w 350D w ogóle (weźmy pod uwagę np. w jakim minimalnym świetle ostrzy AF). I tyle. Jeśli wszystko i każdego rozpatrujesz w kategorii 'bufonady' to zastanów się czy sam nie masz tego problemu. Owszem, zawsze może się trafić taki co ma 3K (kompleks krótkiego .......), ale to nie oznacza, że 20D jest od dziś passe, bo tak zarządził jeden napalony amator 350D. Jeżeli tylko twoja d. się z żalu ściska, to niech tak jej zostanie. I nie probuj jej ściskać innym
    No, a żeby było weselej to różnica w cenie 20D a 350D nie jest 'powalająca'. Oba sporo kosztują jak na przeciętną kieszeń.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

catcherintherye, trochę spokoju w dyskusji zalecam. Proszę unikać takich kolorowych zwrotów o żalu. Nie jest również uprzejme nazywanie innych użytkowników forum bufonami.

Każdy się cieszy, że 350d jest tani i dobry. To nie znaczy, że to aparat dla każdego. Musisz się z tym pogodzić niestety.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

Domyślnie

Mialem dzisiaj okazje miec w rece obydwie sztuki, niestety rozmiar 350D jest
    bardzo maly. mam teraz EOS300V analogowy aparat ktory wydaje sie byc bardzo
    maly, 350D jest mniejszy od niego!!! EOS20D to kolumbryna w porownaniu do
    350D. 350tka ma takze malutkie wszystkie klawisze (zwlaszcza to 4 katne
    kursory). Nie wiem ale bylem prawie zdecydowany a teraz znowu dylemat. Musze
    poczekac az gdzies bedzie mozna 350D z Gripem pomacac, bo mojego 300V bez
    gripa nie da sie uzywac i jak dla mnie 350 bez gripa z tez sie nie da
    uzywac, zwlaszcza z obiektywem typu 17-40L lub 28-135IS wtedy poprostu nie
    za bardzo bedzie za co chwyucic korpus. Najbardziej mi przeszkadza malo
    wystajacy do przodu grip (ta czesc z koleczkiem nastaw i spustem migawki).
    Jak dla mnie jest poprostu za krotka. Tutaj 300V mimo kompaktowych
    rozmiarow ma wiekszy ten grip i po dolozeniu dodatkowego uchwytu pionowego
    (wlasciwy grip :-) ) mozna go w miare po amatorsku :-) normalnie uzywac.

Panowie i Panie jezeli macie zamiar kupic 350D to najpierw przymierzcie go
    do reki bo mozecie sie mocno zdziwic, on na zdjeciach wyglada na wiekszy niz
    jest w rzeczywistosci. S7000 ma wiekszy uchwyt i jak dla mnie wygodniejszy
    bo bardziej wystajacy do przodu i przez to dluzszy.

To taka moja dygresyjka, funkcjonalnie to rzecz przyzwyczajenia i potrzeby ,
    wygoda uzytkowania jest jednak bardzo wazna.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Bywalec Awatar storm
    Miasto
    PL / WAW

Domyślnie

Dzis bawilem sie 350D, niestety egzemplarz chyba uszkodzony, bo flash nie wyzwala blysku, a druga sprawa to ogromny FF, ale to tak ogromny ze widac nawet w wizjerze...
    Znajomy dal sie zrobic na wyjezdzie w Malezji, bawil sie pewnym egzemplarzem a jak poprosil o zapakowanie to przyniesli mu inny ktorego nie sprawdzil..
    Ciekaw jestem czy na Żytniej dokonaja mu serwisu tego sprzetu.. czy bendzie jednak musial do Malezji go slac

Ogolnie poza ferylnym modelem to musze przyznac ze nie podoba mi sie brak pokretla szybkiego nastawu, nawigacja w menusach jest beznadziejna..
    Przyciski ktore do tego sluza sa troszke za male, aby przejsc do innej czesci menu trzeba wejsc na sama gore i w lewo lub prawo by wejsc do reszty opcji..

Przycisk On / Off jest na gorze, co nie jest zlym rozwiazaniem.. choc przyzwyczajony jestem do tego z 20D.
    Migawka jest cichsza.. w porownaniu do tej z 20D.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

Tomasz Goliński - no tak ,masz rację. - tym razem przesoliłem.
    --po prostu przepraszam

---co do 350-tki. -- fakt ,że im dłużej go mam tym bardziej skomplikowane uczucia się pojawiają.
    --po paru dniach przyszło otrzeżwienie.-- i trochę 'pretensji' - przede wszystkim ERGONOMIA. -uff.- do tego trzeba się przemóc. - chyba mam to już za sobą...(prawie)
    --po drugie.--- teraz rozumiem dlaczego jakaś amerykanka napisałana Forum dpreview.com : 'że wychodzą oszczędności przy produkcji i niska cena- bo lustro było ZANIECZYSZCZONE..' - myślę że to nie tak.- ten plastik po prostu S I E J E .- nie potrafię tego wytłumaczyc ale w pierwszych paru dniach zauważyłem pojawiający sie biały osad w miejscach gdzie dotykamy cześciej obudowy ! - to zmiejsza sie z czasem..- ale jest cholernie denerwujące...- myślę że to dotyczy w jakiś tam sposób także wnętrza apartu. - co oni wymyślili ze strukturą tego plastiku..? - niektórzy zachwycają się antypoślizgowymi właściwościami tego materiału..- ale mnie to tylko wkurza.

---pierwsze zdjęcia,niestety zwykłym EF 50 -1,8,, jednak r e w e la c j a. - lepiej od mojej 'starej' 300-tki. - poniewaz z zasady fotografuję tylko stałkami,wiec trudno mi ocenić inne sytuacje. (od poniedziałku będę fotografował EF 24 - 2,8 i na Flektagonie 20 2,8 - i to narazie wszystko - muszę jeszcze jakiś czas bazować na tych dość tandetnych szkłach - więc moje amatorskie testowanie pewnie nic nie wniesie do dyskusji... 8)

pozdrawiam- i jeszcze raz przepraszam.

.(w koncu jest Wielki Czwartek 8)

ps.aha! - o 'dzwonieniu' kółeczek mocowań lampy(wewnątrz) już nawet nie wspominam..

RR
    Guest

Domyślnie

witam Wszystkich
    w tym tygodniu zakupiłem 350
    niestety początki są żałosne
    chyba trafiłem na model próbny czy co
    popsuło się prawie wszysko:
    - blokada lustra (1 dzień)
    - Err 99 i 1 (2 dzień)
    - brak ostrości w automatycznych nastawach (cały czas)
    - starł się nawet numer fabryczny (nie wiem kiedy)
    czy są jakieś pytania?
    teraz leży w serwisie i czeka na naprawę

ps. 1 też zauważyłem "biały osad w miejscach gdzie dotykamy cześciej obudowy"

ten aparat się chyba ściera po prostu
    boję się myśleć co będzie dalej ...

ps.2 aparat został zakupiony w jeden z wymienianych i polecanych na tych stronach firm...
    na razie nie będę podawał nazwy

pozdr

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

no toś Bratku zrobił poważny błąd ,zakupujac 350-tkę..

--ale tak na poważniej.., to przed pół godziną napisałem post z ok 15-punktami DLACZEGO wart jednak ten aparat kupić..- no i jedno przycisnięcie jakiegoś klawisza wcięło cały tekst.- ale może to i dobrze.--i tak wychodzę na tym Forum za 'dystrybutora 350-tki'

---mam aparat od 'kilku dni' - i każdego dnia coraz bardziej mogę go chwalić -- ma może jakieś swoje minusy (moze za mały--ale czy ja wiem..? dzięki takim rozmiarom mogę go nosić w małym pasie biodrowym i łapki mam wolne- czy rower czy inne przemieszczanie się - a więc 30% więcej możliwości robienia zdjeć.
    ---ale moim zdaniem,jeden aspekt jest n ie z a p rz e cz a lny - robi fotki n i e s a m o wi te jeśli chodzi o jakość !!- - na przykład wczoraj zrobiłem zdjęcia przypadkowo na ulicy obiektywem Tokiny (z ręki) - i to zupełnie tragicznym ,jakieś 28-70 czy coś takiego (szkło kumpla..- bo sam mam awersję do zoom'ów) - raczej jakość optyczna kit'owca - no a zdjęcie wyszło....-zupełnie jak nie tym obiektywem-(można sprawdzić w exifie)
    - no wiec jeśli 350-tka robi takie zdjęcia Tokiną , to co przy innych ,normalnych szkłach..?

-postaram się je tu umieścić choć nie wiem za bardzo jak... :wink:

ps. - jest już rozwiązanie 'linienia' aparatu !! - nigdy byście nie zgadli :
    ---TAK WŁAŚNIE POWSTAJĄ MITY !! 8) -a odpowiedż jest śmiesznie prosta...

--ten biały osad,który wygląda jak pył z nad Sahary przyniesiony przez ciepły wiatr ,na samochodach w Rzymie czy w Pisie, to po prostu.....NASZ NASKÓREK !! --- ale gotowe koncepcje co do ułomności 350-tki ,z tego powodu, pojawiły się natychmiast..! (zresztą sam też histeryzowałem....)

ps ps. - uwaga!!! - brak numerów fabrycznych !- TO PRAWDA !! - nic się nie wytarło !!- tam po prostu NIE MA NUMERÓW FABRYCZNYCH !!!-- prawdopodobnie jest to związane z planowanym przeniesieniem montażu do Malezji ,z Japoni. - i cała seria japońska NIE MA NUMERÓW !!! (być może..- to są wiadomości z angielskich forów,nie do końca potwierdzone)

-jest już odpowiedż Canon Polska na ten temat : - podobno wszystko będzie honorowane ale proszą o zachowanie pudełka ,na którym są naklejki fabryczne z org. numerami.
    czyli NIE WYRZUCAJ PUDEŁKA !!!

[ Dodano: 25-03-2005 ]
    to jest jedno z wczorajszych zdjęć - obiektyw Tokina - aparat Canon 350 D
    -jakość zdjęcia może i nie najlepsza ale jak na niską klasę obiektywu - zupełnie nieżle..chyba ? :wink:

.

Domyślnie

No i trafiły dSLRy pod strzechy... dobrze, że to zdecydowana mniejszość...
    catcherintherye, delikatnie mowiąc pleciesz bzdury z tą 'niesamowitą jakością' z jakiegoś 'tragicznego szkła'. Dobrze, że ci się podoba (jeśli nawet jest tragicznie). Jednak nie rozgłaszaj takich herezji na prawo i lewo, że 'podepij denko od butetelki, a 350D zrobi resztę'. Albo się nie znasz kompletnie na tym i nie wiesz co to znaczy 'niesamowita jakość', albo nie masz pojęcia jakie obiektywy używasz (podejrzewam, że zachodzi tutaj jednak koniunkcja).

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

wszyscy się teraz podniecają 350D bo jest to nowość, co więcej w takiej cenie, ale zobaczymy za pół roku. Gdy wchodził 20D też każdy piał z zachwytu, a teraz połowa tematów to narzekania na niego. Nie można obiektywnie wypowiadać się o sprzęcie gdy "od paru dni mam 350D", czy "bawiłem sie w sklepie". poczekamy, zobaczymy...

Strona 6 z 30 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów