Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 299

Wątek: 20D czy 350D ?

fires
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiv
    To ja tak wdepnę na temat tego odliczania od podatku...

Jak ktoś tu wcześniej z 4900 zrobił 3250?
    W jakim wypadku mozna na koniec roku odliczyć sobie ten VAT?
    A to 19% dochodowego? Wydawało mi się że kupno aparatu moze ci zwiekszyc przychody i co najwyzej mozna nie zaplacic w ktoryms miesiacu tych 19% od dochodu ale zeby mozna je sobie odliczyć od ceny aparatu

Prosze o wyjaśnie nie jęsli ktoś prowadzi działalność i ma o tym jakieś info...
    Jezeli nie prowadzisz działaności to na nic Ci się to nie przyda. Jezeli jednak prowadzisz to...:
    Jezeli cos kupujesz, co służy Ci duzej niz rok i ma wartośc większa niz 3500 netto to masz obowiazek ująć to jako środek trwały (ŚT). Co to praktycznie zonacza? To oznacza, że w chwili wprowadzenia apratu do ewidencji ŚT wprowadzasz go wg wartości netto, natomiast VAT od razu odliczasz. W tym momencie jesteś do przodu o jakieś 800 zł. Gdbys tego nie odliczył, a masz odpowiednie przychody to te 800 zł zaniesieśz do US.
    Podatek dochodowy to troche inna sprawa. Tutaj nie odliczysz tego jednorazowo tylko w postaci rat amortyzacyjnych. Raty te pomniejszają Ci podatek, który musiałbys zanieśc do US. Czy to będzie 19%, czy wiecej zalezy od tego w jakiej wysokosci masz dochód z działanosci.

Oczywiste jest, że jak masz straty to korzyść z zakupu apartu na forme jest żadna albo niewielka.
    Inaczje mówiąc... masz przychody, które opodatkowujesz. Podatki płacisz w US, a to co Ci zostanie możesz wydać na swoje potrzeby. Jezeli wrzucisz aparat w koszty to zostanie Ci wiecej. :-)

antosik9525
    Guest

Exclamation szybki powrót do tematu porównania

jak mam to rozumieć ??

- migawka w 20D ma zwiekszona wytrzymalosc - 100 000 deklarowane przez Canona, 350D ma wytrzymac 50 000

mam 350 od miesiąca, czy po zrobieniu 50 tys zdjęć mój apart odmówi posłuszeństwa ??

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez antosik9525
    jak mam to rozumieć ??

- migawka w 20D ma zwiekszona wytrzymalosc - 100 000 deklarowane przez Canona, 350D ma wytrzymac 50 000

mam 350 od miesiąca, czy po zrobieniu 50 tys zdjęć mój apart odmówi posłuszeństwa ??
    Nie cały aparat, tylko migawka którą wymienią Ci na Żytniej oczywiście za odpowiednią opłatą ( podobno ok.600 zł.). A ponieważ znana jest złośliwość rzeczy martwych to może nastąpić wcześniej niż po tych 50 tys.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

antosik9525
    Guest

Arrow

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Nie cały aparat, tylko migawka którą wymienią Ci na Żytniej oczywiście za odpowiednią opłatą ( podobno ok.600 zł.). A ponieważ znana jest złośliwość rzeczy martwych to może nastąpić wcześniej niż po tych 50 tys.

czy migawka nie jest obięta gwarancją ?? zakładając że uda mi sie zrobić 50 tyś zdjęc w ciągu roku to mozna zadbać o jej zużycie jeszcze w okresie gwarancji ?? czy moje rozumowanie jest błędne ??

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy migawka nie jest obięta gwarancją ?? zakładając że uda mi sie zrobić 50 tyś zdjęc w ciągu roku to mozna zadbać o jej zużycie jeszcze w okresie gwarancji ?? czy moje rozumowanie jest błędne ??
    Producent daje ci gwarancje na 50 tys klapniec migawki (oraz ogolnie na rok/dwa lata zalezy czy PL czy euro).

Jesli:
    - migawka padnie ci przed 50 tys zdjec a w trakcie okresu gwarancji to wymiane masz za darmo
    - migawka padnie ci po 50 tys zdjec a w trakcie okresu gwarancji to wymiana platna (ilosc zdjec > gwarantowana przez producenta trwalosc migawki)
    - migawka padnie ci przed lub po 50 tys zdjec a po okresie gwarancji - wymiana platna

Taka jest moja koncepcja, ale by sie na 100% przekonac to z konkretnym z ktorychs powyzszych przypadkow musialbys udac sie do serwisu.

antosik9525
    Guest

Smile

ok, thx za info

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Producent daje ci gwarancje na 50 tys klapniec migawki (oraz ogolnie na rok/dwa lata zalezy czy PL czy euro).

Jesli:
    - migawka padnie ci przed 50 tys zdjec a w trakcie okresu gwarancji to wymiane masz za darmo
    - migawka padnie ci po 50 tys zdjec a w trakcie okresu gwarancji to wymiana platna (ilosc zdjec > gwarantowana przez producenta trwalosc migawki)
    - migawka padnie ci przed lub po 50 tys zdjec a po okresie gwarancji - wymiana platna

Taka jest moja koncepcja, ale by sie na 100% przekonac to z konkretnym z ktorychs powyzszych przypadkow musialbys udac sie do serwisu.
    O ile dobrze pamietam, to w opisie gwarancyjnym chyba nie ma nic o klapnieciach migawka.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

antosik9525
    Guest

Exclamation

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    O ile dobrze pamietam, to w opisie gwarancyjnym chyba nie ma nic o klapnieciach migawka.
    nawet jeżeli nie ma dokładnie napisane to zawsze może to być podciągnięte pod elementy exploatacyjne jak np. żarówki w samochodach ...
    taka to już domena producenta ...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

....137 fotosów "day by day"? sporo...jak masz tyle roboty - kup 10D!albo lepszy?

Domyślnie

Wybierz 20d ....jesli Cie Stac. Dka Mnie Najwazniejsza Roznica Jest Mozliwosc Bezposredniego Wplywania Na Temperature Barwowa, Czego Nie Ma 350d. Najczeciej W Pomieszczeniach O Slabym Oswietleniu I Zdjeciach Bez Lampy Mmozesz Ustawic 2800k. Ulatwia To Rowniez Zabawe Z Filtrami, Tak Jak Na Klasycznym Sprzecie , Polowkami Tabakowymi, Polarami (niekiedy Chlodnymi) Red Hancerem, Ocieplaczem ..itpp. W 350 Bedziesz Musial Kazdorazowo Wczytywac Custom White Balance. I To Jak Dla Mnie Jeydna Przewaga Ale Zasadnicza. Reszte Wysokie Iso , Podnoszenie Lustra I Inne Drobiazgi Zdaje Sie Mozna D 350 Dograc Tak Jak To Mialao Miejsce W 300. Adam

Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów