catcherintherye, aby skomentować to zdjęcie pod względem technicznym, pokaż coś więcej niż kopię wielkości znaczka pocztowego. Albo parę wycinków 1:1 albo najlepiej cały obrazek, niekonwertowany, nieskalowany, nieostrzony i nieprzekompresowywany.
catcherintherye, aby skomentować to zdjęcie pod względem technicznym, pokaż coś więcej niż kopię wielkości znaczka pocztowego. Albo parę wycinków 1:1 albo najlepiej cały obrazek, niekonwertowany, nieskalowany, nieostrzony i nieprzekompresowywany.
minek- starałem się jak cholera.
primo-mam problemy z jego umieszczeniem na innym miejscu by wpisać link
secundo- NIC przy nim nie robiłem - PS z daleka !- tylko zmiejszyłem rozmiar- zrobię jeszcze jedną próbę by to umieścić.-- był przed kilkunastoma godzinami kilka wpisów wyżej,w DUŻO większym rozmiarze- ale ZNIKŁ !!??![]()
-w sumie ,nie chce przecież robić rewolucji z tą fotką - ale nie bardzo rozumiem dlaczego nikt się do tego nie odniósł..- takiej jakości zdjęcie - nie można zrobić kiepskim aparatem.....
![]()
.
Zmiana rozmiaru wystarczyła, aby pozbawić zdjęcie paru podstawowych cech, pozwalających ocenić je pod względem technicznym. Chodzi między innymi o:
- szumy
- aberaje (chromienie, cecha nie tylko obiektywu, w cyfrowkach wspierana budową matrycy)
- sposób odwzorowania szczegółów w cieniach i światłach.
Na szczęście w sieci są sample z tego aparatu, które częściowo potwierdzają to co mówisz (-:
Uuuu... siadlo ci poczucie humoruZamieszczone przez catcherintherye
. Zmeczenie przedswiateczne czy tą dyskusją?
Btw... pamietam te namietne dyskusje G2 czy G3... pozniej 300D czy 10D, pozniej 300D czy D70 (mowie o grupie pl.rec.foto.cyfrowa) ... ty i twoje "smianie sie" z posiadaczy 10 i 20 oraz wychwalanie 350 nawet sie nie umywasz do tych starych, pieknych czasow 8) , ale i tak mam niezla zabawe obserwujac twoje nachalne i nerwowe wychwalanie 350tki 8) .
nie karmcie trola to sobie pojdzie :wink: bo zaczynam odnosic wrazenie, ze robi sie przedszkole - moja zabawka jest lepsza niz twoja
pytanko 20d i 350d
1. samowyzwalacz 10s ........... co potem? zostaje w tym trybie czy trzeba znowu szykować samowyzwalacz? (w instrukcji 20d nic o tym nie mówią a do 350d instrukcji nie mam)
2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
- ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)
...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”
……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia
……… czy mogę prosić o Wasze opinie na ten temat
interesuje mnie też stwierdzenie poniżej (ta sama strona) … „Gdy działa blokowanie lustra w górnym położeniu i samowyzwalanie, to po naciśnięciu spustu migawki „do końca” zdjęcie wykona się z późnieniem 2 sekund od podniesienia się lustra” … jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens
……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź ….
Pozdrawiam ………. Zdrowych Wielkanocnych i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę …. No i uważajcie na sprzęt w lany poniedziałek![]()
Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
Na zawsze bezpartyjny ...
moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących
Pomyśl o wężyku spustowym![]()
pozdrawiam
z tym podnoszeniem lustra to w ogóle jest coś nie tak.
U mnie to po prostu : wciskam do polowy, potem do konca i podnosi sie lustro na zadaną wartośc , potem samoczynnie po tym czasie opada i wyzwala się migawka. Ot co, nie wiem co oni tam w ogóle pisza o podwójnym wciskaniu spustu, bzdura
Czy ktoś coś wspominał o Tokinie ATX Pro 28-70 2.6-2.8? Jak dla mnie bardzo dobre szkło a nie jakies tam dno butelki, bardzo ładnie rysuje jak dla mnie i ten co to krytykuje, to chyba nie potrafi robić fot.Koniec kropka.Nie pamietam nicka tego inteligneta a szkoda czasu by to szukac.
WESOŁYCH.
Dzuniek
"Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"
Masz trzy tryby 'predkosci' fotografowania: pojedyncze, seria, samowyzwalacz.Zamieszczone przez Arsis
Ustawienie aparatu w jakakolwiek z tych predkosci i wykonanie zdjecia nie kasuje ustawienia tej predkosci. Czyli jak wykonasz zdjecie w samowyzwalaczu to po jego zrobieniu nadal masz tryb samowyzwalacza, czyli kolejne nacisniecie migawki spowoduje kolejne odliczanie do 10.
Masz racje. To jest chore o ile ktos nie wie po co uzywa sie podniesienia lustra. Jest to funkcja dosc zaawansowana - dla swiadomych tego co robia fotoamatorow.2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
- ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)
...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”
……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia
A kazdy swiadomy tego co robi fotoamator wie ze podniesienie lustra sluzy wytlumieniu drgan lustra przy dlugim tele, ale zadziala tylko jesli wytlumimy tez wszelkie inne drgania, a wiec podniesienie lustra musi byc uzywane tylko w kombo ze statywem i samowyzwalaczem/wezykiem.
Jest pewien sens uzywania podniesienia lustra bez statywu/wezyka ale w polaczeniu z samowyzwalaczem - wtedy gdy nie zalezy ci na redukcji drgan a na skroceniu czasu samowyzwalacza z 10 sek do 2 (nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu).
Albo z wezykiem spustowym. Samorobka - ok 30zl, podrobki - ok 100-150zl, oryginaly - ok 230zl, fullwypasy - od 600zl w gore.jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens
Nie. Zarowno samowyzwalacz jak i podniesienie lustra jest aktywne przed kazdym kolejnym ujeciem dopoki nie dezaktywujesz tej funkcji.……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź …