Strona 9 z 28 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 299

Wątek: 20D czy 350D ?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

z tym podnoszeniem lustra to w ogóle jest coś nie tak.
    U mnie to po prostu : wciskam do polowy, potem do konca i podnosi sie lustro na zadaną wartośc , potem samoczynnie po tym czasie opada i wyzwala się migawka. Ot co, nie wiem co oni tam w ogóle pisza o podwójnym wciskaniu spustu, bzdura

Czy ktoś coś wspominał o Tokinie ATX Pro 28-70 2.6-2.8? Jak dla mnie bardzo dobre szkło a nie jakies tam dno butelki, bardzo ładnie rysuje jak dla mnie i ten co to krytykuje, to chyba nie potrafi robić fot.Koniec kropka.Nie pamietam nicka tego inteligneta a szkoda czasu by to szukac.
    WESOŁYCH.

Dzuniek
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arsis
    pytanko 20d i 350d

1. samowyzwalacz 10s ........... co potem? zostaje w tym trybie czy trzeba znowu szykować samowyzwalacz? (w instrukcji 20d nic o tym nie mówią a do 350d instrukcji nie mam)
    Masz trzy tryby 'predkosci' fotografowania: pojedyncze, seria, samowyzwalacz.
    Ustawienie aparatu w jakakolwiek z tych predkosci i wykonanie zdjecia nie kasuje ustawienia tej predkosci. Czyli jak wykonasz zdjecie w samowyzwalaczu to po jego zrobieniu nadal masz tryb samowyzwalacza, czyli kolejne nacisniecie migawki spowoduje kolejne odliczanie do 10.

2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
    - ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)

...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”
    ……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia
    Masz racje. To jest chore o ile ktos nie wie po co uzywa sie podniesienia lustra. Jest to funkcja dosc zaawansowana - dla swiadomych tego co robia fotoamatorow.
    A kazdy swiadomy tego co robi fotoamator wie ze podniesienie lustra sluzy wytlumieniu drgan lustra przy dlugim tele, ale zadziala tylko jesli wytlumimy tez wszelkie inne drgania, a wiec podniesienie lustra musi byc uzywane tylko w kombo ze statywem i samowyzwalaczem/wezykiem.

Jest pewien sens uzywania podniesienia lustra bez statywu/wezyka ale w polaczeniu z samowyzwalaczem - wtedy gdy nie zalezy ci na redukcji drgan a na skroceniu czasu samowyzwalacza z 10 sek do 2 (nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu).

jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens
    Albo z wezykiem spustowym. Samorobka - ok 30zl, podrobki - ok 100-150zl, oryginaly - ok 230zl, fullwypasy - od 600zl w gore.

……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź …
    Nie. Zarowno samowyzwalacz jak i podniesienie lustra jest aktywne przed kazdym kolejnym ujeciem dopoki nie dezaktywujesz tej funkcji.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Heh, no mnie to zdjecie nie powala na kolana...nie wiem co ma ze wspaniałością wspólnego...Chyba kolega ma dośc ograniczone pojęcie wspaniałości...Coś jakby Fiat byl najwspanialszym z samochodów...

Pozdro.
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Domyślnie

Dzięki Vitez ... dla takich właśnie odpowiedzi jak Twoja warto jest zadawać pytania na forum ...

Vitez napisał: "nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu" ....

... wydaje mi się, że pokaz sztucznych ogni jest odpowiednią okolicznością - oczywiście niezbędny statyw

dziękuję i pozdrawiam

a jak to jest w 350d .... jeśli ktoś może to sprawdzić to będę bardzo wdzięczny
    Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
    Na zawsze bezpartyjny ...
    moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arsis
    Vitez napisał: "nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu" ....
    ... wydaje mi się, że pokaz sztucznych ogni jest odpowiednią okolicznością
    Polecam Nikon D70, mozna sobie ustawic czas samowyzwalacza od 2 do 20 sekund.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin001
    Polecam Nikon D70, mozna sobie ustawic czas samowyzwalacza od 2 do 20 sekund.
    albo wezyka spostowego za 100zl. to nie jest jakas wielka kwota, dla tych, ktorym 10 sekund przeszkadza.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    albo wezyka spostowego za 100zl. to nie jest jakas wielka kwota, dla tych, ktorym 10 sekund przeszkadza.
    100zl z nedzny wezyk? Toz to rozboj w bialy dzien!

Uzależniony Awatar birez
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Rozbojem, to dopiero jest to, ze wersja N3 jest od wersji E3 okolo dwa razy drozsza (albo i wiecej). A roznia sie tylko rodzajem wtyczki...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mój kosztował mnie 2zł (vide link w stopce)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 9 z 28 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów