pytanko 20d i 350d
1. samowyzwalacz 10s ........... co potem? zostaje w tym trybie czy trzeba znowu szykować samowyzwalacz? (w instrukcji 20d nic o tym nie mówią a do 350d instrukcji nie mam)
2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
- ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)
...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”
……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia
……… czy mogę prosić o Wasze opinie na ten temat
interesuje mnie też stwierdzenie poniżej (ta sama strona) … „Gdy działa blokowanie lustra w górnym położeniu i samowyzwalanie, to po naciśnięciu spustu migawki „do końca” zdjęcie wykona się z późnieniem 2 sekund od podniesienia się lustra” … jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens
……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź ….
Pozdrawiam ………. Zdrowych Wielkanocnych i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę …. No i uważajcie na sprzęt w lany poniedziałek![]()