Page 8 of 30 FirstFirst ... 67891018 ... LastLast
Results 71 to 80 of 299

Thread: 20D czy 350D ?

Pełne uzależnienie minek's Avatar

catcherintherye, aby skomentować to zdjęcie pod względem technicznym, pokaż coś więcej niż kopię wielkości znaczka pocztowego. Albo parę wycinków 1:1 albo najlepiej cały obrazek, niekonwertowany, nieskalowany, nieostrzony i nieprzekompresowywany.

Coś już napisał

minek- starałem się jak cholera.
    primo-mam problemy z jego umieszczeniem na innym miejscu by wpisać link
    secundo- NIC przy nim nie robiłem - PS z daleka !- tylko zmiejszyłem rozmiar- zrobię jeszcze jedną próbę by to umieścić.-- był przed kilkunastoma godzinami kilka wpisów wyżej,w DUŻO większym rozmiarze- ale ZNIKŁ !!??

-w sumie ,nie chce przecież robić rewolucji z tą fotką - ale nie bardzo rozumiem dlaczego nikt się do tego nie odniósł.. - takiej jakości zdjęcie - nie można zrobić kiepskim aparatem.....

.

Pełne uzależnienie minek's Avatar

Zmiana rozmiaru wystarczyła, aby pozbawić zdjęcie paru podstawowych cech, pozwalających ocenić je pod względem technicznym. Chodzi między innymi o:
    - szumy
    - aberaje (chromienie, cecha nie tylko obiektywu, w cyfrowkach wspierana budową matrycy)
    - sposób odwzorowania szczegółów w cieniach i światłach.

Na szczęście w sieci są sample z tego aparatu, które częściowo potwierdzają to co mówisz (-:

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by catcherintherye
    tak czy owak-jeśli tak argumentujesz,jak w poprzednim poście,to na tym poziomie nie zamierzam kontynuować wymiany zdań.

szkoda..- bo miałem niezłą zabawę obserwując nerwowe reakcje posiadaczy 10-tek i 20-tek :wink:
    Uuuu... siadlo ci poczucie humoru . Zmeczenie przedswiateczne czy tą dyskusją?

Btw... pamietam te namietne dyskusje G2 czy G3... pozniej 300D czy 10D, pozniej 300D czy D70 (mowie o grupie pl.rec.foto.cyfrowa) ... ty i twoje "smianie sie" z posiadaczy 10 i 20 oraz wychwalanie 350 nawet sie nie umywasz do tych starych, pieknych czasow 8) , ale i tak mam niezla zabawe obserwujac twoje nachalne i nerwowe wychwalanie 350tki 8) .

Pełne uzależnienie Tomasz Golinski's Avatar

catcherintherye, wyślij mi emilem tą fotkę to ją postawie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu

nie karmcie trola to sobie pojdzie :wink: bo zaczynam odnosic wrazenie, ze robi sie przedszkole - moja zabawka jest lepsza niz twoja

Dopiero zaczyna Arsis's Avatar

pytanko 20d i 350d

1. samowyzwalacz 10s ........... co potem? zostaje w tym trybie czy trzeba znowu szykować samowyzwalacz? (w instrukcji 20d nic o tym nie mówią a do 350d instrukcji nie mam)

2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
    - ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)

...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”

……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia

……… czy mogę prosić o Wasze opinie na ten temat

interesuje mnie też stwierdzenie poniżej (ta sama strona) … „Gdy działa blokowanie lustra w górnym położeniu i samowyzwalanie, to po naciśnięciu spustu migawki „do końca” zdjęcie wykona się z późnieniem 2 sekund od podniesienia się lustra” … jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens

……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź ….

Pozdrawiam ………. Zdrowych Wielkanocnych i Wesołych Świąt Wielkanocnych życzę …. No i uważajcie na sprzęt w lany poniedziałek
    Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
    Na zawsze bezpartyjny ...
    moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących

Początki nałogu Cychol's Avatar

Pomyśl o wężyku spustowym
    pozdrawiam

Coś już napisał dzuniek's Avatar

z tym podnoszeniem lustra to w ogóle jest coś nie tak.
    U mnie to po prostu : wciskam do polowy, potem do konca i podnosi sie lustro na zadaną wartośc , potem samoczynnie po tym czasie opada i wyzwala się migawka. Ot co, nie wiem co oni tam w ogóle pisza o podwójnym wciskaniu spustu, bzdura

Czy ktoś coś wspominał o Tokinie ATX Pro 28-70 2.6-2.8? Jak dla mnie bardzo dobre szkło a nie jakies tam dno butelki, bardzo ładnie rysuje jak dla mnie i ten co to krytykuje, to chyba nie potrafi robić fot.Koniec kropka.Nie pamietam nicka tego inteligneta a szkoda czasu by to szukac.
    WESOŁYCH.

Dzuniek
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

zło konieczne Vitez's Avatar

Quote Originally Posted by Arsis
    pytanko 20d i 350d

1. samowyzwalacz 10s ........... co potem? zostaje w tym trybie czy trzeba znowu szykować samowyzwalacz? (w instrukcji 20d nic o tym nie mówią a do 350d instrukcji nie mam)
    Masz trzy tryby 'predkosci' fotografowania: pojedyncze, seria, samowyzwalacz.
    Ustawienie aparatu w jakakolwiek z tych predkosci i wykonanie zdjecia nie kasuje ustawienia tej predkosci. Czyli jak wykonasz zdjecie w samowyzwalaczu to po jego zrobieniu nadal masz tryb samowyzwalacza, czyli kolejne nacisniecie migawki spowoduje kolejne odliczanie do 10.

2. wstępne podnoszenie lustra przed wyzwoleniem migawki
    - ponoć ma zapobiec poruszeniu wywołanemu właśnie podnoszeniem lustra w trakcie wykonywania zdjęcia - w sumie mądre ale .... w instrukcji s.88 napisano "naciśnij spust migawki do końca i zwolnij go (podniesie się lustro), ponownie naciśnij spust migawki do końca (aparat wykona zdjęcie a lustro opuści się)

...... Przepraszam ale JAK DLA MNIE brzmi to trochę jak w reklamie z tekstem: „to wszystko jakieś chore”
    ……… przecież ponowne naciśnięcie spustu migawki w celu wykonania zdjęcia, gdy lustro jest już w górnym położeniu może bardziej „poruszyć” zdjęcie niż ruch samego lustra bez wstępnego podnoszenia
    Masz racje. To jest chore o ile ktos nie wie po co uzywa sie podniesienia lustra. Jest to funkcja dosc zaawansowana - dla swiadomych tego co robia fotoamatorow.
    A kazdy swiadomy tego co robi fotoamator wie ze podniesienie lustra sluzy wytlumieniu drgan lustra przy dlugim tele, ale zadziala tylko jesli wytlumimy tez wszelkie inne drgania, a wiec podniesienie lustra musi byc uzywane tylko w kombo ze statywem i samowyzwalaczem/wezykiem.

Jest pewien sens uzywania podniesienia lustra bez statywu/wezyka ale w polaczeniu z samowyzwalaczem - wtedy gdy nie zalezy ci na redukcji drgan a na skroceniu czasu samowyzwalacza z 10 sek do 2 (nie mam teraz konkretnego pomyslu jaki to typ zdjec/okolicznosci musialby byc by przeszkadzal w 10sek samowyzwalaczu).

jak DLA MNIE tylko z samowyzwalaczem stosowanie funkcji wstępnego podnoszenia lustra ma sens
    Albo z wezykiem spustowym. Samorobka - ok 30zl, podrobki - ok 100-150zl, oryginaly - ok 230zl, fullwypasy - od 600zl w gore.

……… Jeśli więc będę chciał korzystać z funkcji samowyzwalacza i wstępnego podnoszenia lustra, to czy przed każdym zdjęciem będę musiał wybierać te funkcje, czy nie (jak to jest w 20d i 350d) … proszę posiadaczy tych lustrzanek o odpowiedź …
    Nie. Zarowno samowyzwalacz jak i podniesienie lustra jest aktywne przed kazdym kolejnym ujeciem dopoki nie dezaktywujesz tej funkcji.

Page 8 of 30 FirstFirst ... 67891018 ... LastLast