Tak z ciekawości zapytam... Co trzeba zrobić by odliczyć sobie VAT i podatek dochodowy?
Tak z ciekawości zapytam... Co trzeba zrobić by odliczyć sobie VAT i podatek dochodowy?
Trzeba mieć DG i brać na firmę. Dochodowy oczywiscie w formie amortyzacji. VAT jednorazowoZamieszczone przez Routlaw
Na jaką działalnosc gospodarczą można aparat kupić? Nie licząć usług fotograficznych... Mój padre ma firme budującą kominki.. Skarbówka się nie czepi że kupił aparat za tyle kasy?Zamieszczone przez fires
Troche OFFtopicznie się zrobiło, ale... teoretycznie kazdy wydatek służacy osiaganiu dochodu mozna wrzucic koszty. Czy US się czepi - nie wiem, bo nie jestem z US. Natomiast dobrze byłoby w jakiś sposób taki zakup uzasadnić. Twoim przypadku... nie wiem... moze dokumentowanie wykonanych kominków u klienta? Dla celów reklamowych - dośc naciagane, ale to ewentulanie Ty (ojciec) ponosisz ryzyko ich interpretacji.Zamieszczone przez Routlaw
Tu Ci niestety nie doradze... sam chyba nie zaryzykowałbym takiego ruchu.
No własnie, chyba pojechałbym do BerlinaZamieszczone przez fires
![]()
Zamieszczone przez fires
Szwagier juz bardzo dawno zakupil aparat na firme,
a zajmuje sie produkcja czesci do modeli RC (chyba)
Kupil Minolte A1 a to po wyjscu drogo bylo![]()
Zamieszczone przez Routlaw
Dokumentacja wykonywanej pracy, fotografia reklamowa - do folderow itp - wlasnych wyrobow. Wizja lokalna z obfoceniem przyszlego miejsca budowania kominka.
Ale najbardziej fotografia reklamowa wlasnych wyrobow - zwiekszasz dochod firmy poprzez zmniejszenie kosztow, przejmujac na siebie robienie tego typu fotografii a nie na zlecenie agencjom reklamowym.
Dzięki Vitez, dobre uzasadnienie, pogadam z padre, tylko najpierw musze uzbierać kaskę i znaleźć kupca na 300D z dodatkami..Zamieszczone przez Vitez