Strona 10 z 30 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 299

Wątek: 20D czy 350D ?

Domyślnie

Vitez nic nie pisałem o stosowaniu długich luf podczas focenia fajerwerków. Masz oczywiście racje że wstępne podnoszenie lustra stosujemy podczas stosowania teleobiektywów o konkretnych ogniskowych ......... napisałem tylko, że 2s samowyzwalacza lepiej nadaje się na fajerwerki niż 10s (przez 10s czekając na wyzwolenie migawki za dużo z takiego pokazu nie uwiecznimy, więc od biedy kiedy brak wężyka spustowego lepsze te 2 sekundy .....

... a co powiesz na 2 sekundy samowyzwalacza (lub wężyk spustowy) ze wstępnym podnoszeniem lustra - w makrofotografii. Mam zamiar kupić Sigmę 105mm lub Tamrona 90mm. Czy przy maksymalnej skali odwzorowania 1:1 jaką dają te obiektywy i ich ogniskowych wstępne podnoszenie lustra jest NIEZBĘDNE aby wykonać nieporuszone zdjęcie?. ....

... co sądzą inni Canonierzy na ten temat?
    Graty: body i kilkanaście soczewek w kilku grupach ...
    Na zawsze bezpartyjny ...
    moje www serwisy, porady, linki, moja i inne galerie - zapraszam nie tylko początkujących

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arsis
    napisałem tylko, że 2s samowyzwalacza lepiej nadaje się na fajerwerki niż 10s
    A ja napisalem ze wg mnie na fajerwerki to w ogole powinienes zrezygnowac z samowyzwalacza - dosc szerokim katem je robisz wiec ryzyko poruszenia z odpalenia "recznego" migawki dosc male... no i wezyk rzecz przyjemna.

Przy okazji wezyka... TC-80N3 ma opcje samowyzwalacza (aparat musi byc na single shot nastawiony) z regulowanym opoznieniem od 1 sek wzwyz 8)

... a co powiesz na 2 sekundy samowyzwalacza (lub wężyk spustowy) ze wstępnym podnoszeniem lustra - w makrofotografii.
    Nie wiem, nie robie i raczej nie bede robic makro .

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

no cóż. - jak było do przewidzenia,nie stac was na normalny ludzki opis techniczny tego zdjęcia- oczywiście ,jeśli ktoś ma inne zdanie niż wy (vitez,dz. etc) to jest to zdanie imbecyla,w najłagodniejszej formie ujmując . - sugerowanie choroby neurastenicznej,czy znajomości tematu na poziomie 11-latka jest,moim zdaniem,obrażliwe dla neurasteników i 11-latków. 8)
    -może bym i nie brnął w ten temat gdyby nie opinia jaką usłyszałem od 'prawdziwego' :wink: profesjonalisty,na temat tej fotki.- to mnie utwierdza w dwóch sprawach:
    1.czerpać wiedzę z RÓŻNYCH zródeł a mieć ograniczone zaufanie do tych,co jak twierdzą,są jej ,JEDYNYMI, słusznymi posiadaczami.(jeśli chodzi o politykę to nasuwa mi się tu skojarzenie trybu oceny zdolności innych (lub ich wrodzonej n i e z d o l n o ś ci w kierunku 'pojmowania' skomplikowania natury rzeczy ...- vide:śp.Unia Wolności-obecnie Partia Demokratyczna (jesteśmy zbyt dumni by zniżać się do poziomu plebsu ( i troli ) i cokolwiek tłumaczyć...

2. że 350-tka nieżle zamieszała na rynku i że zakup był bardziej niż trafiony

.

Coś już napisał Awatar dzuniek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

No to sie nam kolega bardziej przejal tematem niz sie spodziewalismy...

Zakup moze i dobry, ale fota...

Mokrego poniedzialku...tylko uwazaj na 350-tke
    Moze masz jeszcze jakas fotke?[/i]
    "Obraz jest to fragment natury widziany przez temperament twórcy"

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

a przejął się,przejął :wink:
    --a jeszcze w dodatku wszystkie wczorajsze zdjęcia (świąteczne!) chyba pójdą do kosza(nie mam cierpliwosci do PSu_,bo nie zauwazyłem zaswinionego Lustra-jednak to prawda z tym niestarannym montazem

Początki nałogu Awatar Cychol
    Miasto
    Reading

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    a przejął się,przejął :wink:
    --a jeszcze w dodatku wszystkie wczorajsze zdjęcia (świąteczne!) chyba pójdą do kosza(nie mam cierpliwosci do PSu_,bo nie zauwazyłem zaswinionego Lustra-jednak to prawda z tym niestarannym montazem
    LUSTRO nie ma wpływu na zdjęcia, może mieć wpływ na ostrzenie, ale nie na paprochy na zdjęciu. Jeżeli robiłeś zdjęcia przy małej dziurze i długich czasach i masz paprochy, to brudna matryca.
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

2. że 350-tka nieżle zamieszała na rynku i że zakup był bardziej niż trafiony
    I bardzo dobrze, że Ci się podoba. Niewątpliwie 350D to bardzo dobry aparat w swojej klasie. Najwyraźniej idealnie trafili w takich klientów jak Ty. Aparat, który jest tańszy i prostszy w obsłudze,aparat dla średnio wymagających fotoamatorów.

O tym, jak dory jest dany aparat decyduje fotograf, który go używa - człowiek, który nauczył się wszytkich jego ograniczeń i potrafi je omijać (-:

Zdjęcia nie skomentuję, bo po prostu wygląda jak zwykłe zdjęcie zrobione przeciętnym cyfrowym aparatem.

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

cychol- dobra- masz rację,lustro nie ma pewnie wpływu,ale....zauważyłem jakieś zabrudzenie na skraju lustra (wyglądało jak małe ziarenko piasku-ale było nieusuwalne ani dmuchawą ani pędzelkiem) dopiero gwałtowniejsza trochę interwencja usunęła je (ja k by było przklejone ) - i wtedy ten ciemny punkt który pojawiał się gdy w tle było np.czyste niebieskie niebo ,z n i k ł ! - wiem że matryca za to odpowiada -nie lustro- ale nie potrafię tego wyjaśnić.. - pewnie znowu wychodzi moja amatorszczyzna..- ale tak NAPRAWDĘ było.

-- mam przy okazji pytanie-choć wiem,ze to do innego topic'u-
    dlaczego powstała opinia że minimalna dystorsja beczk. w EF 24mm 2,8 - mimo crop'u (czyli na 38,4mm) może nadal występować ?? -- czy to możliwe ,że obiektyw zachowuje się jak 38,4milimetrowy ale przenosi swoje błędy ??!!-dlaczego ich nie traci jeśli ma już 'inną' ogniskową ?? - a może to jest błędna opinia..? - czy tak dzieje sie z cechami (błedami)wszystkich obiektywów ze są NADAL powielane ,mimo 'zmiany' ogniskowej po zapięciu do cyfry ?

.

[ Dodano: 28-03-2005 ]
    wycofuję się. - mieliście rację- no i pokarało mnie za to intensywne wychwalanie...
    -oczyszczenie lustra jednak nic nie pomogło
    -widać nie jest aż tak idealna ta moja 350-tka :wink: - jutro serwis.

ps. przy obiektywie19-35 - ten ciemny punkt jest większy - przy 50 mm 2,8 jest mniejszy - ale zawsze w tej samej części kadru...- oczywiście słowo 'ciemny' to dużo powiedziane -on jest l e k k o widoczny ..-ale jest. - po takim 'przedmuchaniu' i nic się jednak nie zmieniło.. - pix.-ok-na czarnej kartce brak zmian.

.

.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez catcherintherye
    czy to możliwe ,że obiektyw zachowuje się jak 38,4milimetrowy ale przenosi swoje błędy ??!!-dlaczego ich nie traci jeśli ma już 'inną' ogniskową ?? - a może to jest błędna opinia..? - czy tak dzieje sie z cechami (błedami)wszystkich obiektywów ze są NADAL powielane ,mimo 'zmiany' ogniskowej po zapięciu do cyfry ?
    Obiektyw jeśli chodzi o przedstawianie perspektywy czy zniekształcenia zachowuje się jakby miał dłuższą ogniskową.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Coś już napisał
    Miasto
    polska

Domyślnie

a jednak paproch na matrycy - operacja trwała ok.30 sekund w serwisie-uff. można odetchnąć 8) - wynik mojego ciągłego przekładania obiektywów ....

Strona 10 z 30 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów