Strona 31 z 38 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Z powodu większej wagi plików DNG "aparatowych", dalej korzystam z konwersji zewnętrznej do DNG, z kompresją, gdzie wielkość plików DNG wynosi między 3,6MB, a skrajnie 8,8MB.

perzadam
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dikamilo Zobacz posta
    Panowie od CHDK odblokowali w niektórych modelach migawkę, nawet do 32minut Co do F16 na A630 jest ciemniej ale jako takiej różnicy nie widać, musiał bym bardziej po testować.
    Źródło ...
    http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,3461.0.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:olo:. Zobacz posta
    Witam!
    To chyba odpowiednie miejsce by poinformować, że w ostatnich dniach ruszyły z kopyta prace nad CHDK dla Canona sx110... Prawdopodobnie już niedługo będziemy mieli to co najważniejsze czyli działające RAWy!
    ...
    Nieście wieść po forach posiadacze sx110! :P
    Witam
    Załadowalem do mojego sx110 is CHDK "SX110 (beta): 1.00b" głównie dla sprawdzenia formatu RAW, wielkość każdego pliku CRW to 14,7MB i nic nie chciało tego pliku ugryźć, dopiero znaleziony na http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=2838.0 "DNG4PS-2-WARNING-SX110IS..." dał radę.
    Chyba na razie pozostanę przy prostszych rzeczach

Bywalec

Domyślnie

A czy dng4ps2 beta 26 ma już wbudowane dane dla SX110? To najnowsza beta i chyba już aktualizowali ten model. Czy mógłbyś to sprawdzić?
    R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
    https://500px.com/pwiniars/galleries

Domyślnie

dng4ps2 beta 26 (z linku z twojej strony) wywala:
    "Error: Size of RAW file (15467760 bytes) doesn't correspond of size for 'Canon PowerShot SX110 IS' camera"
    Ten daje radę: http://www.mediafire.com/?jwez2mojm4m
    "...CRW_0597.CRW (Canon PowerShot SX110 IS) ... OK"
    nie jestem w tym temacie oblatany ale raczej wszystko mam poustawiane OK ...

Dopiero zaczyna Awatar Lukis
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Canon SX10 IS i CHDK

Czesc,
    posiadam ww. aparat. Ostatnio wyczytalem w internecie, ze istnieje cos takiego, jak 'nakladka' na oryginalny software, nazywajaca sie CHDK. Zainteresowaly mnie w szczegolnosci dwie funkcje - opcje robiebia zdjec w formacie RAW oraz mozliwosc wydluzenia migawki.

Sprawdzilem poslusznie wersje aparatu, nastepnie sciagnalem odpowiednia wersje CHDK i zainstalowalem ja wedlug instrukcji.
    Niby wszystko dziala, wlaczam aparat w playback mode, instaluje firmware, a nastepnie po nacisnieciu przycisku DirectPrint CHDK sie wlacza, normalnie mam do niego dostep z przycisku menu, ale... no wlasnie, jest jedno 'ale'.
    Jak uruchomic CHDK w trybie robienia zdjec? W trybie playback dziala, ale gdy wylacze aparat a nastepnie wlacze, to po nacisnieciu DirectPrint nic sie nie dzieje... Ponadto nie wiem czy tak powinno byc, ale przy kazdym wlaczeniu playback mode musze wybrac opcje Firm Update zeby w ogole uaktywnic CHDK.

Licze na pomoc,
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Jak już odpalisz CHDK wejdź do munu głównego, w menu głównym na dole zakładka "Miscelaneous Stuff" i kliknij opcję "Make card bootable" Następnie wyłącz aparat wyjmij kartę i ją zablokuj. Przy następnym uruchomieniu CHDK załaduje się automatycznie.
    ps. Można jeszcze utworzyć kartę bootowalną w kompie, podłączoną przez czytnik, używając narzędzia bootable.exe:
    http://canon-board.info/showthread.p...exe#post656738

Domyślnie

Witam, mam SX1 IS, chciałem wgrać CHDK przedewszystkim po to by wydłużyć migawkę i skrypt do robienia zdjęć z czasowymi przerwami.
    Robię wszystko tak jak jest napisane kilka postów wczesniej:

Cytat Zamieszczone przez Gregs Zobacz posta
    I use Toshiba SDHC 16 GB card in card reader and sdminste.exe
    1. I have made 2 partitions (automaticaly sdminste.exe made 2MB FAT12 and big FAT32)
    2. I have formated 1 partition, swap partitions and formated second
    3. I have made small partition bootable
    4. I have copied DISKBOOT.BIN to small, CHDK folder and vers.req to big
    5. After all swaping small must be first and bootable (in my case small in one moment lost bootability)
    6. Lock
    I have made the above once and hope that it can be duplicated
    ---

This worked for me after some fiddling around.
    As you can see, the instruction applies for SDHC cards up to 16GB.
    Link sdminste.exe: stereo.jpn.org/eng/sdm/index.htm, download "Common_Files.zip"
    Steps 1-3 and 5 can be made in sdminste.exe
    Step 4 in Win Explorer
    Step 6 means that your card has to be locked for CHDK to start in the camera. (The camera can still record to the card.)

After step 6, please insert the card into your cam and start the cam.
    When you start the cam, a splash screen with the CHDK logo should show up for a couple of seconds.
    To enter the menu, first press "Alt" (the print button), then MENU.
    Ale niestety po włożeniu karty do aparatu i próbie uruchomienia czy to przyciskiem ON/OFF czy przyciskiem podglądu zrobionych zdjęć zapala się tylko lampka od AF na jakieś pół sekundy i nic więcej się nie dzieje, nie reagują żadne przyciski. Po wyjęciu i włożeniu baterii jest to od nowa, czyli chwilowa reakcja i nic więcej. Może ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc.

belzi
    Guest

Domyślnie

Witam jestem nowym uczestnikiem forum i mam kilka pytań.Mam firmware 1.0.1.0 w canonie sx10 is-jaki ściągnąc soft?Jak go zainstalowac?I co ten soft daje w tym modelu canona?

faza
    Guest

Domyślnie

czy będzie to działało na sx20 ??

Strona 31 z 38 PierwszyPierwszy ... 212930313233 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów