Pokaż wyniki od 1 do 10 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Mieszany widok

Gelip
    Guest

Domyślnie

Właśnie nie wiem jak to sprawdzić, nie mam instrukcji do tej karty a na niej nic nie pisze. Z tego co się orientuję to wszystkie karty CF pracują w jednym z 3 trybów:

1. PC Card Memory Mode
    2. PC Card I/O Mode
    3. True IDE Mode

czyli są zgodne ze złączem PCMCIA (PC Card) oraz IDE a skoro są zgodne to powinny oferować max przepustowość 133MB/s we wszystkich 3 trybach. W aparacie działają zapewne w trybie 1 PC Card Memory Mode a standard PCMCIA to 133 MB/s

Jak sprawdzić z jaką prędkością działa karta?

Te 13,2 MB które wyliczyłem to wielkość minimalna bufora potrzebna na przechwycenie 15 klatek (1 sekundy) a nie prędkość zapisu na kartę.
    Ostatnio edytowane przez Gelip ; 16-04-2009 o 15:45

Gelip
    Guest

Domyślnie

Udało mi się sprawdzić kartę CF. Mam akurat przejściówkę CF-IDE więc podłączyłem kartę i na starcie komputera zatrzymałem uruchamianie i BIOS pokazuje że działa w trybie PIO 4 . Uruchomiłem też komputer z Hiren's BootCD a następnie program Hardware Info który pokazuje:

PIO+IORDY: 16,7 MB/s
    PIO-IORDY 16,7 MB,s

Tryb PIO 4

Z google http://en.wikipedia.org/wiki/Programmed_input/output wynika że PIO 4 to max 16,7 MB/s więc dokładnie tyle co pokazuje program.

Z WIKI wynika też, że są jeszcze 2 tryby PIO 5 i 6 o prędkościach 20 i 25MB/s w standardzie CompactFlash 2.0 a więc jeśli aparat obsługuje specyfikację CompactFlash 2.0 to możliwe, że szybsza karta mogłaby pomóc aczkolwiek nie koniecznie. Ja sprawdzić czy aparat jest zgodny z CompactFlash 2.0 (w instrukcji pisze tylko, że złącze CF jest w standardzie TYPE I ale to chyba nie o to chodzi). Patrzyłem na stronie Canona i tam nie ma nic szczegółowo podane na ten temat.

Gelip
    Guest

Domyślnie

Coś jest chyba nie tak z tym buforem jak myślę. Mianowicie w aparacie jest tak, że jeśli aparat odczytuje lub zapisuje dane na kartę CF to miga zielona dioda. Zauważyłem, że w trybie wideo po wciśnięciu spustu zapala się zielona dioda i świeci póki nie dociśniemy spustu. Wtedy gaśnie i nie miga aż do zakończenia nagrywania. Zrobiłem taki test, że włączyłem nagrywanie i w 56 sekundzie zatrzymałem i dopiero w tym momencie zielona dioda zaczęła migać przez ok. 12 sekund czyli aparat zapisywał dane na kartę zapewne z bufora. Wygląda na to że aparat ma spory bufor bo bez migania zielonej diody potrafi nagrać aż 180 sekund więc cały zapis odbywa się inaczej niż to wymyśliłem wcześniej że 640x480x3x15 = 13,2 MB w ciągu sekundy. Z tego wynikałoby że skoro mieści się w buforze 180 sekund to bufor ma co najmniej wielkość 180x13,2MB = 2,3GB - nie możliwe na pewno :-).
    W aparacie jest kompresja sprzętowa MJPEG więc do bufora muszą trafiać już skompresowane klatki MJPEG a nie RGB24. Sprawdziłem w VD w pliku przeniesionym na dysk, że jedna klatka MJPEG zajmuje średnio 30KB więc:
    30KB x 15 klatek = 450KB na sekundę a 180 x 450 = 80MB

ch....a nadal coś dużo wychodzi, przecież nie możliwe żeby PS A300 miał bufor 80 MB ????! :-0

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Wyjąłem kartę CF z aparatu, włączyłem aparat w tryb wideo, pokazało się Cannot record ale po wciśnięciu spustu zaczął nagrywać i licznik zliczał sekundy aż do 180 więc jednak do buforu wszystko zgrywa????

Ale po nagraniu 180 dioda miga tylko przez 2 sekundy a nie 12 sekund więc jednak zapisuje od razu na kartę??????? dziwne.
    Ostatnio edytowane przez Gelip ; 18-04-2009 o 18:08

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gelip Zobacz posta
    ch....a nadal coś dużo wychodzi, przecież nie możliwe żeby aparat miał bufor 80 MB ????! :-0
    Niby dlaczego?

Ostatnio edytowane przez wojkij ; 18-04-2009 o 18:06

Gelip
    Guest

Domyślnie

Do wojkij: chodzi o PowerShot A300 :-) (poprawiłem post)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów