Pokaż wyniki od 1 do 10 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Mieszany widok

lemoth
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Nie ma żadnych ujemnych skutków, same zalety. Karta jest widoczna jako dysk lokalny, można więc używać wszystkich narzędzi dyskowych (partycjonowanie, etc.) którymi dysponuje windows i nie tylko.
    Faktycznie! potwierdzam! Dzisiaj się tym pobawiłem i bez problemu wykrył mi 2 partycje, które miałem na flashu (swoją drogą dziwne, że Windows XP ma z tym takie problemy - nie wiem jak to jest z Vistą, ale podejrzewam, że podobnie).

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Również transfer danych nie ulega zakłóceniu, ani spowolnieniu.
    Tak przy okazji, zauważyłem, że przy karcie 8GB, jest zauważalne opóźnienie przy włączeniu aparatu z aktywnym CHDK. Przy karcie 4GB jest minimalne opóżnienie. Sama karta jest szybka, transfery na poziomie zapis 14MB/s odczyt 20MB/s. Zauważył ktoś może u siebie takie zjawisko?
    Transfer danych nawet moim zdaniem się poprawił , ale to tylko może moja taka subiektywna ocena Niestety jeszcze nie sprawdzałem co do tego opóźnienia przy starcie (napiszę jak wypadło to u mnie).

P.S. Czy rozmiar clustera na partycji Fat32 może być dowolny tzn. jakie są za stosowaniu dużych rozmiarów 64 K, a jakie są za przy tych mniejszych 4 K i mniej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemoth Zobacz posta
    Transfer danych nawet moim zdaniem się poprawił , ale to tylko może moja taka subiektywna ocena
    W CHDK jest opcja benchmark gdzie można sprawdzić szybkości zapisu i odczytu. Nie wiem czy we wszystkich wersjach, ale w tych najpopularniejszych na pewno. Tutaj jest strona z wynikami różnych kart i aparatów.

lemoth
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polanin Zobacz posta
    W CHDK jest opcja benchmark gdzie można sprawdzić szybkości zapisu i odczytu. Nie wiem czy we wszystkich wersjach, ale w tych najpopularniejszych na pewno. Tutaj jest strona z wynikami różnych kart i aparatów.
    Tak! Wiem, że coś takiego istnieje, bodajże w Miscellaneous >>> Debug parameters >>> Benchmark

Chodziło mi raczej o transfery z i na kartę kiedy jest podłączona do kompa przez czytnik

Tak przy okazji, zauważyłem, że przy karcie 8GB, jest zauważalne opóźnienie przy włączeniu aparatu z aktywnym CHDK. Przy karcie 4GB jest minimalne opóżnienie. Sama karta jest szybka, transfery na poziomie zapis 14MB/s odczyt 20MB/s. Zauważył ktoś może u siebie takie zjawisko?
    Przy karcie SDHC 8GB Sandisk II Ultra nie stwierdziłem jakiegoś opóźnienia przy bootowaniu. U mnie trwa to ułamki sekundy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemoth Zobacz posta
    (...)Chodziło mi raczej o transfery z i na kartę kiedy jest podłączona do kompa przez czytnik (...)
    To źle w takim razie zrozumiałem. Z drugiej strony tak się zastanawiałem i według mnie CHDK nie powinien nic zmieniać w transferze przez czytnik. Chyba, że znowu coś źle zrozumiałem, albo czegoś nie wiem...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów