Zainstalowałem (może to trchę za duże słowo) CHDK na A720IS i wszystko działa jak należy
Fakt, nie bawiłem się jeszcze RAWami, ale powodem jest to, iż aparat mam od niedzieli
![]()
Zainstalowałem (może to trchę za duże słowo) CHDK na A720IS i wszystko działa jak należy
Fakt, nie bawiłem się jeszcze RAWami, ale powodem jest to, iż aparat mam od niedzieli
![]()
My stuff: Canon PowerShot A720IS + 5 x Sandisk SD (=10 GB) + BC-700 + 8x Sanyo Eneloop + tulejka, filtr polaryzacyjny i dekielek
Na swoim blogu dokonałem kilku korekt i uaktualniłem kilka ważnych plików do najnowszych wersji:
-DNG4PS
-bootable (niektórzy użytkownicy właśnie napotykali czasem opór przy tworzeniu karty bootowalnej. Teraz powinno być lepiej, bo wersja która była dotychczas dostępna pochodziła ze stycznia, a od dawna była dostępna kwietniowa)
-spolszczenie
-dodatki (samo spolszczenie)
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
W najnowszych softach wyciśnięto maksimum tego co można, w zakresie filmowania. Mianowicie możliwe jest ustawianie ostrości w trakcie filmowania za pomocą przycisku migawki, lub przycisku "set". Jeśli do tego dadamy wyciszanie dźwięku w trakcie zoomu, i w ogóle możliwość używania zoomu, to jest w zasadzie wszystko, co można uzyskać z konstrukcji takich aparatów jak seria Axxx.
soft allbest-axxx-100d-51-426
w Changeset [436] CHDK pojawiła się w końcu wersja do Canona SX100 ,a w [437] możliwość wyłączania RAW w niektórych trybach robienia zdjęć np. sportowym
Najnowsza beta DNG4PS doczekała się polskiej wersji językowej. Brakuje tylko tłumaczenia do 2 funkcji, które teraz się pojawiły, ale w następnej wersji wszystko będzie po polskiemu. Muszę jeszcze tylko trochę nad tym popracować. Obecny efekt jest tu: http://www.zshare.net/download/15304920c1633280/ .
R5 | Irix 15/2.4 | RF 14-35/4 L IS | RF 35/1.8 IS | RF 50/1.8 | C 85/1.8 | C 135/2 L | RF 70-200/4 L IS | RF 100-500/4.5-7.1 L IS | 430exIII
https://500px.com/pwiniars/galleries
sztuczka z oszczędzaniem energii
czyli
jak wyłączyć LCD ale żeby skrypty nadal działały
"- how to save energy (disable LCD - using either headphone jack [careful s3is/s5is owners - stereo headphones prolly arent good) or a piece of plastic) - great for timelapses & the best part: motion detection still works!"
przydatne bardzo do skryptu "Motion detection" do wykrywania ruchu
wpinam mimijack od słuchawek do gniazdka AV w aparacie-LCD gaśnie ,a mimo to skrypt działa (przy normalnym wyłączeniu LCD skrypt nie działa)
----------
wyłączanie LCD można zablokować (jeśli ktoś chce mieć LCD cały czas włączony,bo max czas w ustawieniach głównych Power Saving to 3 minuty) w menu CHDK/Miscellaneous/Disable LCD off
są tam 3 ustawienia:
No-czas ustawiony w Power Saving działa normalnie
Alt-w trybie Alt LCD nigdy nie gaśnie
Script-LCD nie gaśnie póki skrypt działa
----------
nie wiem jak u innych ale u mnie ustawienie na NO -dla skryptu Motion detection -nie działa-tzn. LCD cały czas jest włączony-pomaga jedynie szcztuczka z wpięciem minijacka do gniazdka-wtedy LCD gaśnie ,a skrypt nadal pracuje
Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 14-07-2008 o 18:16
witam
jak zrobić upgrde firmware w/w aparacie nie mogę znaleść nigdzie instrukcji
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Piratee
Ostatnio edytowane przez piratee ; 21-07-2008 o 22:21
Changeset 461
spooore zmiany
+ new OSD Element - Temperature
* Enabled by default (optical temperature)
* set in OSD Menu to either show optical, ccd, battery or ALL temps at once
* position can edited in OSD Layout editor
* thread about temperature: temperature sensors
+ video quality control added. when enabled (in video overrides), by the use of the up/down button you can increase or decrease movie quality OR bitrate (depends on what you enabled in the video override menu) - WHILE you are recording!
* changed Fast video control so that it isnt enabled at default, only works on a few cameras (pause and unpause movie by pressing left/right while recording) - needs further development
* when using fast video control switch and the pause function now the remaining time calculation is reset, so it reflects the change in bitrate faster
* changed a few default conf values (symbols now enabled at default, because symbol file now is served together with binary)
+ introduced new versioning system: 0.10 now, X.10 will be major release (and probably without bugs, with proper documentation, scripts, optimized etc), 0.X0 will be something like "new features, a bit ironing out etc", 0.1X will be just bugfixes and really small changes
+ added vers.req to svn, will be included in zipfile when autobuilded, will definitly be useful...
+ wrote two sample readmes, one for dryos, one for vxworks, they are included in the batch-zip-complete archives, in respect to OS version. these are just drafts, need input from you. yeah you heard me, from YOU!
+ added version.txt that will also be included in said archive, reflecting latest changes. it is not cleaned up as of now, probably never will be, but gives a rough overview over latest development
+ added ubasic statement case/select switch by CHDKLover from here: new statement for ubasic: select/case as of now i chose the "safe" method, the multi statement, due to people not reacting. hopefully they test it in this build so we can decide on one option!
* renamed get_movie_state to get_movie_status in ubasic
+ added command get_temperature (example: "get_temperature 0", 0 returns optical, 1 returns CCD and 2 returns battery temp)
+ added a few grids from the wiki
+ changed makefile bigtime: now with new command batch-zip-complete you now have an environment to compile a complete CHDK archive for each cam including binaries, readmes (according to OS), scripts, version history and so on. it is planned that the archive will be crammed with useful information (readmes, howtos - into the books folder), grids, scripts (working ones, universal ones, and also code fragments that will serve as examples), curves, symbols, fonts (copyright!?) and so on. as of now i just added a few of these, and some dummy texts so that zip file will accept the folders. again i need YOU to help on developing a good structure and good scripts, readmes and so on. with this build, people no longer need to sift through the wiki or the forum to find all the good stuff. at least i do hope so.
* changed random command, now you can supply two values min & max.
example: "playsound random 3 6" will play the sounds 3,4,5,6 in random order (if repeated in a while loop)
+ added ewavrs sx100 patch from here: Changeset 460 - chdk - Trac (adjustable alt button)
+ added new command playsound. can and should be used from ubasic, via "playsound 0", where 0 is the startup sound. there are sounds ranging from 0 to 7, 7 being a nasty long beep. the first few sounds can only be played if they are NOT muted by the camera, the other beeps will be played though (cam must be unmuted though, didnt test it with the nasty error beep though i gotta admit). this feature will lead to many more features, for example anti theft protection together with DGs Disco lights
0 = startup sound, 1 = shutter sound, 2 = button press sound, 3 = selftimer, 4 = short beep, 5 = af confirmation, 6 = error beep, 7 = long beeeeeeeeeeeeeeeeeeep (nasty!)
* adjusted makefile.inc so that all cameras are in it now (defaulted to my s3is by the way, not that it should matter)
* adjusted memisosize on ixus860. soon gonna adjust the size of all cams, we're getting low on space
* adjusted videotables on ixus860 (see patch from ewavr Changeset 455 - chdk - Trac
+ added whoever's fix for ixus950's touchwheel behaviour from here: http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2024.0.html
* lng files (german & english), also copied to new folder CHDK\LANG (for gmake batch-zip-complete)
powoli powstaje bardziej szczegółowy opis funkcji:
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK/MoreBest
nowy plik językowy:
http://tools.assembla.com/chdk/brows...461&format=raw
Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 02-08-2008 o 11:23
a ja mam takie pytanko, czy jest jakaś wersja na a720is która jest bardziej polecana niż inne? (interesują mnie tylko wersje pl)
edit: i czy spolszczenie http://chdk.wikia.com/wiki/Language:_Polish , które wg. chdk wikia jest przeznaczone dla wersji allbest będzie dobre dla wersji granda czy nie?
Ostatnio edytowane przez Wiggly ; 02-08-2008 o 11:06
polecane zawsze są najnowsze wersje :smile:
niestety nie zawsze jest do nich aktualne spolszczenie
plik językowy z jednej wersji raczej nie podchodzi na inną
skoro wersje różnią się funkcjami to różnią się też plikami językowymi
czasami przy niewielkich różnicach pomiędzy wersjami być może plik by pasował
spolszczona jest dość duża część pliku językowego
więc nic nie stoi na przeszkodzie nawet samemu spolsczyć sobie resztę i wykonać plik do najnowszej wersji
Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 02-08-2008 o 11:30