Strona 3 z 38 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

  1. #21
    Novy
    Guest

    Domyślnie

    wbrew pozorom to nie ma nic wspólnego z pasami po prostu pokazuje ci które miejsca na zdjęciu będą prześwietlone albo niedoświetlone

  2. #22
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Novy Zobacz posta
    Można ustawić żeby przy każdym uruchomieniu aparatu sie sam wczytywał.
    Witam!
    Jak to się robi?
    Poza tym interesuje mnie uruchamienie skryptów, a szczególnie skryptu exp-bracketing.bas, czy bracketing.bas
    Załadowałem poszczególne skrypty, ale nic się nie dzieje.
    Czy za jego pomocą można uruchomć opcję powtórnego naświetlania?
    Ale póki co, mam większy problem. Otóż uruchomiłem wspomniany soft(test1-pre12-a710-100a-125) w (jak widać po sofcie Canonku A710IS. Otrzymuję pliki RAW o wielkości niecałe 9MB, problem w tym że większość edytorów raw, nie potrafi go odczytać.
    Na razie znalazłem tylko jeden, mianowicie RAW Therapee, który widzi te pliki, ale jego funkcjonalnosć jest praktycznie żadna, z uwagi na żółwie tempo wykonywania poszczególnych operacji.
    Czym, jakim jeszcze edytorem RAW można obrabiać uzyskane pliki?
    edycja:
    Poszperałem i wygląda na to że tak uzyskany RAW jest nie 12, a 10 bitowy.
    Przekonwertowałem go za pomocą DNG For PowerShot 1.1.4 do formatu Adobe DNG, wówczas można go obrobić za pomocą Camera Raw Photoshopa CS2 i wyżej.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 28-06-2007 o 10:17

  3. #23
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    22

    Domyślnie

    Witam zrobilem zdjecia jednak importuja sie tylko jpg zdjecia w formacie crw moge odczytac tylko przez czytnik kart ale sa one czarne tzn cale zdjecie to czarne tlo dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez rambler ; 25-06-2007 o 13:04

  4. #24
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    Sprawdzałeś edytorem RAW Therapee?
    Podejrzyj też za pomocą FastStone Image Viewer, a najlepiej przekonwertuj do DNG. Piszę o tym wyżej.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 28-06-2007 o 10:19

  5. #25
    Dopiero zaczyna
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    22

    Domyślnie

    w fastston mam podglad ale dlaczego nie dziala to w acdsee i ps? A konwersja w samym aparacie czy w jakims programie? Czym obrabia sie pliki RAW?
    Ostatnio edytowane przez rambler ; 25-06-2007 o 21:54

  6. #26
    Novy
    Guest

    Domyślnie

    Juriko -
    Przejdź do "Debug parameters"
    Wybierz "Make Card Bootable"
    Wyłącz aparat i wyciągnij kartę SD
    Przełącz kartę w tryb "lock". Musisz to zrobić, żeby autoloader
    działał. Nie musisz się przejmować, że będzie "zablokowane" bo aparat
    nadal będzie potrafił zapisać fotki na tej karcie.
    Włóż kartę znowu do aparatu i voila - powinno działać do czasu aż
    "odlockujesz" kartę.

    co do skryptów to zauważ że każdy jest dedykowany do konkretnego typu aparatu - uzycie go w innym wymaga pewnych przeróbek.

  7. #27
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    Novy, sprytne , dzięki.
    Ze skryptami jeszcze powalczę.
    Z samego skryptu nie wynika do jakiego aparatu jest dostosowany.
    http://tools.assembla.com/chdk/brows...bracketing.bas
    Cytat Zamieszczone przez rambler
    w fastston mam podglad ale dlaczego nie dziala to w acdsee i ps?
    Taki ich urok.
    Cytat Zamieszczone przez rambler
    A konwersja w samym aparacie czy w jakims programie?
    Cytat Zamieszczone przez Juriko
    Przekonwertowałem go za pomocą DNG For PowerShot 1.1.4 do formatu Adobe DNG, wówczas można go obrobić za pomocą Camera Raw Photoshopa CS2 i wyżej.
    Pisałem też wyżej, że radzi sobie też z edycją program Raw Therapee.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 28-06-2007 o 10:20

  8. #28
    Novy
    Guest

    Domyślnie

    Juriko na stronie http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK/uBASIC/Scripts masz różne skrypty w opisie pisze na jakim aparacie działa , np :
    Universal Bracketing
    Written for/on: A710is
    Also works on: not tested

    powinno działać - ja miałem problemy na poprzednim sofcie w swoim s2 ale teraz na 136 nie mam żadnych
    Ostatnio edytowane przez Novy ; 26-06-2007 o 21:54

  9. #29
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    Coś na razie idzie opornie. Wrzuciłem ten skrypt (uniwersal bracketing), jest faktycznie do A710IS, ustawiłem na 3 strzały co 1EV i aparat robi 3 zdjęcia, ale z tą samą ekspozycją.
    ps. Soft uaktualniłem do wersji 136
    edycja:
    Działają skrypty (w A710IS) uniwersal bracketing, Multipurpose Bracketing i HDR with stacking.
    Te skrypty nie działały u mnie, ponieważ miałem ustawiony(w głównym menu) podgląd po zdjęciu bez limitu. Po wyłączeniu podglądu, wszystko ok.
    Warto też wiedzieć, że skrypty obsługujące bracketing muszą mieć przed uruchomieniem włączony podgląd regulacji exp. +/_ .Włączany on jest przyciskiem "erase"
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 27-06-2007 o 18:30

  10. #30
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    Celowo oddzielnie.
    Udało się komuś utworzyć bootowalną kartę SDHC 4 GB?
    Z kartami 1GB i 512MB nie ma problemu, przypuszczam, że z 2GB też nie powinno być, korzystają one z systemu plików FAT16, natomiast od 4GB FAT32 i na nich już nie udało mi się utworzyć bootowalnej.
    edycja:
    Hmm, dziwnie się czuję sam sobie odpowiem, ale co tam , może komuś się przyda.
    Na tej stronce piszą:
    Примечание К сожалению, автозагрузка не работает с флэш-картами, отформатированными в FAT32. И не всегда, если фотоаппарат включается в режиме съёмки.
    w wolnym tłumaczeniu znaczy się, że nielzja.
    Nie dałem za wygraną i sformatowałem kartę SDHC 4GB pod windowsem XP na system plików FAT16 z klastrem 32kB.
    I działa! Karta bootuje z nowym softem, wykorzystywana jest cała przestrzeń karty, na próbę nagrałem wideo i zmieściło się 38 min. 14 sek, oczywiście nie w jednym kawałku, ograniczenie pliku avi do 1GB nadal obowiązuje.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 11-07-2007 o 14:56

Strona 3 z 38 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •