Strona 21 z 38 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie Dźwięk przy kręceniu wideo.

Spotkało mnie coś bardzo ciekawego, acz niezrozumiałego.
    Pożyczyłem znajomej A710IS z uruchomionym softem CHDK. W opcjach wideo nie było włączone wyciszanie dźwięku przy zoomowaniu, zoom optyczny był włączony. Zwykle przy takich ustawieniach było słychać dźwięk silniczka przy używaniu zoomu, podobnie przy ustawianiu ostrości w trakcie filmowania.
    Tym razem o dziwo, silniczka nie słychać, zoom optyczny działał. Dźwięk z filmowanej sceny jest ciągły bez przerw, jedynie słychać niewielki stuk użycia dźwigni zooma. Znajoma nie potrafi pokazać jak tego dokonała.
    Czyżby przypadkiem odkryła nieznaną mi możliwość softu CHDK?

Domyślnie

Przeczytałem ten wątek w poszukiwaniu informacji czy jest soft do IXUSa 860 is który odblokuje RAWy, ale nic nie znalazłem.

Czy jest takowy?, ewentulanie napiszcie gdzie tego szukać

dzięki
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

lemoth
    Guest

Domyślnie

To ja z innej, że tak powiem beczki

Mam najnowszy soft do S3 IS - mam kartę SanDisk'a 8GB Ultra II SDHC.

Zrobiłem wszystko tak jak zostało opisane tutaj http://chdk.wikia.com/wiki/Bootable_SD_card, żeby zrobić kartę bootowalną, czyli:

1)podzieliłem nośnik na 2 partycję programem gparted (swoją drogą czy ktoś zna jakiś program windowsowy do partycjonowania flash'ów ? Partition Magic flashów nie wykrywa - chyba, że mam jakąś starą wersję)

2) Jedna partycja to Fat16 - 16 MB (czy rozmiar clustera 64K to właściwy rozmiar? jaki powinien być dla partycji FAT16?
    Druga partycja FAT32 - rozmiar - reszta karty.

3) Ustawiłem "flagę" w gparted na partycji Fat 16 jako boot

4) Obie partycje zrobiłem jako primary

(tak trochę offtopicowo, ale jak ktoś potrzebuje zrobić błyskawicznie bootowalnego flash'a to http://unetbootin.sourceforge.net/ ten program jest moim zdaniem najlepszy. sprawdzałem tyle programów, ale tym zrobiłem flasha bootowalnego w 15 sek

Wracając do mojego problemu z kartą
    Windows nie widzi drugiej partycji - widzi tylko partycję FAT16. Przegrałem na nią softa... włożyłem kartę do aparatu... pięknie się odpaliło... zrobiłem kartę jako bootowalną, wszystko odpaliło - aparat widzi całe 7,4 GB karty ... mogę robić zdjęcia....

tylko niech mi ktoś może powie, jak sprawić, żeby Windows zobaczył właśnie tę drugą partycję, bo teraz nie mam jak zgrać tych zdjęć ... no i nie mogę używać skryptów, bo nie mam dostępu do tej partycji... ufff

W menu miscellaneous jest opcja "Swap partitions" - na razie tego nie ruszałem, ale czy to może właśnie służy do tego?

Trochę to długie, ale chciałem być dokładny... pewnie coś przeoczyłem, albo o czymś jednak nie wiem...:rolleyes:

kogito
    Guest

Domyślnie

tylko niech mi ktoś może powie, jak sprawić, żeby Windows zobaczył właśnie tę drugą partycję...

Ja miałem podobnie z podzielonym pendrivem, więcej niż jedną partycję widziałem tylko pod Linuxem
    Wiem że to nie pomocne, ale cóż zrobić.

Domyślnie

Do winXP jest sterownik powodujący że dyski wymienne są widoczne jako lokalne. Nie ma wówczas problemu z widocznością wszystkich utworzonych partycji na tych dyskach/kartach.
    Opis.

lemoth
    Guest

Domyślnie

Dzięki Juriko za podrzucenie rozwiązania.
    Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić, ale z pewnością to zrobię

Na forum ktoś podsunął mi myśl, żeby taką operację przeprowadzić na Virtual PC - ostatnio zacząłem się tym bawić.

Na razie poradziłem sobie właśnie funkcją, która jest w menu miscellaneous opcja "Swap partitions".

Jest ona może trochę uciążliwa, ponieważ trzeba dużo żonglować "kartami".
    Czyli na pierwszej partycji jest system, a na drugiej katalog CHDK i system. Gdy chcemy, żeby Windows zobaczył tę drugą partycję, wchodzimy do miscellaneous i uaktywniamy opcję Swap partitions.
    Wtedy druga partycja powinna być widoczna w systemie. Kiedy chcemy przywrócić bootowanie z partycji FAT16, (na partycji FAT32 musi też być system) postępujemy podobnie jak w przypadku upgradu firmware'u czyli wchodzimy do Menu (po włożeniu karty oczywiście, ale karta musi być odblokowana) i robimy firmware upgrade. Potem już standardowo Swap partitions i znowu cały system będzie bootował się z Fat16 (wyciągamy kartę i ją blokujemy)

Podobno Partition Magic 9 też widzi w systemie karty flash - też muszę to sprawdzić (bo dotychczas tylko w linuxowym gparted udało mi się je podzielić).

Czy zmiana sterownika czytnika kart na ten, żeby widział go system jako dysk lokalny nie pociąga za sobą jakichś zmian w transferach - po prostu czy transfery z takiego urządzenia nie są mniejsze? (jeszcze to sprawdzę, ale na razie ... brak czasu :wink:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lemoth Zobacz posta

Czy zmiana sterownika czytnika kart na ten, żeby widział go system jako dysk lokalny nie pociąga za sobą jakichś zmian w transferach - po prostu czy transfery z takiego urządzenia nie są mniejsze? (jeszcze to sprawdzę, ale na razie ... brak czasu :wink:
    Nie ma żadnych ujemnych skutków, same zalety. Karta jest widoczna jako dysk lokalny, można więc używać wszystkich narzędzi dyskowych (partycjonowanie, etc.) którymi dysponuje windows i nie tylko. Również transfer danych nie ulega zakłóceniu, ani spowolnieniu.
    Tak przy okazji, zauważyłem, że przy karcie 8GB, jest zauważalne opóźnienie przy włączeniu aparatu z aktywnym CHDK. Przy karcie 4GB jest minimalne opóżnienie. Sama karta jest szybka, transfery na poziomie zapis 14MB/s odczyt 20MB/s. Zauważył ktoś może u siebie takie zjawisko?

lemoth
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Nie ma żadnych ujemnych skutków, same zalety. Karta jest widoczna jako dysk lokalny, można więc używać wszystkich narzędzi dyskowych (partycjonowanie, etc.) którymi dysponuje windows i nie tylko.
    Faktycznie! potwierdzam! Dzisiaj się tym pobawiłem i bez problemu wykrył mi 2 partycje, które miałem na flashu (swoją drogą dziwne, że Windows XP ma z tym takie problemy - nie wiem jak to jest z Vistą, ale podejrzewam, że podobnie).

Cytat Zamieszczone przez Juriko Zobacz posta
    Również transfer danych nie ulega zakłóceniu, ani spowolnieniu.
    Tak przy okazji, zauważyłem, że przy karcie 8GB, jest zauważalne opóźnienie przy włączeniu aparatu z aktywnym CHDK. Przy karcie 4GB jest minimalne opóżnienie. Sama karta jest szybka, transfery na poziomie zapis 14MB/s odczyt 20MB/s. Zauważył ktoś może u siebie takie zjawisko?
    Transfer danych nawet moim zdaniem się poprawił , ale to tylko może moja taka subiektywna ocena Niestety jeszcze nie sprawdzałem co do tego opóźnienia przy starcie (napiszę jak wypadło to u mnie).

P.S. Czy rozmiar clustera na partycji Fat32 może być dowolny tzn. jakie są za stosowaniu dużych rozmiarów 64 K, a jakie są za przy tych mniejszych 4 K i mniej?

Strona 21 z 38 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów