Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 378

Wątek: CHDK - Shooting to RAW with Canon PowerShot

pawelaz
    Guest

Domyślnie

edit: problem rozwiązany zainstalowałem wersję AllBest v50 i wszystko pieknie działa.

Początki nałogu

Domyślnie

Pytanie do posiadaczy A720IS robiących w RAW-ach: jak wyciągnąć kolory RAW bardzo zbliżone do kolorów jpg-ów wypluwanych przez aparat.Bo ja po kilku miesiącach ustawiania parametrów matrycy w DNG4PS, profilowania aparatu zaczynam tracić nadzieję
    Takie projekty jak http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,390.0.html dają średnie rezultaty, zresztą fotografowanie monitora CRT jakoś mi nie wychodzi, ciągle bad results z powodu wysokiego kontrastu. Tyle że na monitorze już nic nie widać gdy kontrast jest akceptowalny dla kalibratora DNG4PS
    Czy ktoś mógłby się podzielić RAW-em ColorCheckera zrobionym powyższym aparatem ?
    Może DNG Profile Editor coś by tutaj zdziałał ale bez bez ColorCheckera to robota na oko z podobnymi rezultatami

mirek190
    Guest

Domyślnie

A ja mam inne pytanie ile ma raw bitow na kolor w cannon sx100 poniewaz w CS3 pisze ze 16 bit. To prawda ?? Z raw moge znacznie wiecej wyciagnac szczegolow np. na jpg'u mam przepalone niebo a na raw'ie jest to do odratowania. To wina tych dodatkowych bitow ??

tu przyklad

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirek190 Zobacz posta
    A ja mam inne pytanie ile ma raw bitow na kolor w cannon sx100 poniewaz w CS3 pisze ze 16 bit.
    Tak dobrze to nie ma. Większość lustrzanek ma 12 albo 14 bit. Najprawdopodobniej matryca sx100 ma 10 bit.Ale zamiast 256 poziomów jasności każdego koloru masz ich 1024.To nie 4096 ale i tak jest z czego odzyskiwać.
    Temat nieźle przewałkowany na forum...

mirek190
    Guest

Domyślnie

No wlasnie nigdzie informacji na ten temat nie moge znalecs ile ma bitow ta matryca.

mirek190
    Guest

Domyślnie

Racja i tak chdk zrobi tylko 10

Ok jeszcze inne pytanie

chodzi mi o ustawienia raw w aparacie subtract input / output dark valute. Co to jest.

perzadam
    Guest

Domyślnie

CHKD dla Canon PowerShot A 590IS

Oficjalnie jeszcze go nie ma, rozwija się.

Aktualny stan:

(firmware 100e, 101b)
    http://chdk.setepontos.com/index.php....html#msg22934
    Bez zalogowania się załączniki niewidoczne.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perzadam Zobacz posta
    CHKD dla Canon PowerShot A 590IS

Oficjalnie jeszcze go nie ma, rozwija się.
    Już jest: http://mighty-hoernsche.de/

Początki nałogu

Domyślnie

Witam, czy jest gdzieś dokładny opis funckji CHDK w języku polskim? Przede wszystkim tych ,ktore maja wpływ na jakoś zdjęć (nie kalendarz, gry itp). Mam ostatnia wersje 606 do A630. Pzdr

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów