Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Nie zawalić w sklepie...

Freddy
    Guest

Domyślnie Nie zawalić w sklepie...

Witam,

Prawdopodobnie kupię dwa szkła: Canon 70-200/4 L oraz Tamron 17-50.

Chcę kupić dobre egzemplarze dlatego proszę o poradę jak testować szkła w sklepie, na co zwracać szczególną uwagę.

Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.

Słyszałem, że Tamrony mają często FF - jak szybko i precyzyjnie sprawdzić czy dany egzemplarz ma taką wadę?

Pozdrowionka...

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddy Zobacz posta
    Dostałem ofertę od gościa z Allegro, że wysyła mi szkła a jak mi nie pasują to odsyłam i on wysyła mi kolejne egzemplarze. Co myślicie na ten temat.
    Mysle ze stracisz sporo na kurierow

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Tak naprawdę to sprawdzić to możesz bardzo szybko - zgrywając zdjęcia do laptopa i oglądając je w powiększeniu na 100%. Sęk w tym, że w sklepie będziesz miał pewne kiepskie światło, więc testy też mogą wyjść średnio.
    no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no kurcze... masz flesza w stopce wpisanego, wiec to urzadzenie widac nie jest Ci obce ... a tu takie herezje wypisujesz
    Niezupełnie herezje. Kiedy zaczniesz testować obiektyw z lampą, to AF będzie pięknie wspomagany przez zewnętrzną lampę. Ale co jeśli będziesz chciał robić fotki w trudnym świetle, ale jednak bez lampy?
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No tego akurat nie ma co sprawdzac, bo niezaleznie z jakim obiektywem, aparat bedzie mial problemy z ustawieniem ostrosci przy slabym swietle. Jednak jak juz testowac FF/BF, to tylko w dobrych warunkach oswietleniowych zeby wlasnie zminimalizowac mozliwosc wystapienie przeklaman.

Domyślnie

Kilka tygodni temu, widzialem jak gość sprawdzał nowy obiektyw. Wyjął tablice do pomiaru FF/BF i... nie wiedział za bardzo co z nią zrobić :-) ubaw był niezły, bo wszyscy patrzyliśmy na niego z jawnym zaciekawieniem i skrytym rozbawieniem.
    Moim zdaniem, tak naprawdę, szkła sprawdzisz dopiero w uzytkowaniu...
    Ale są sklepy, ktore za kaucją pozwolą wyjść na zewnatrz z obiektywem.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Freddy
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Nie wiem jak u Ciebie ale np u mnie w Fotopanoramie w Kraku jest pracownik o imieniu Wojtek ktory chetnie pomaga w tescie obiektywu. Jak ja kupowalem moje to podpinalismy kilka egzemplarzy, w swietle mini studyjnym ktore maja , z dobrym statywem i naprawde chwala mu za to co robi . Potem kazde foto otiweralismy w kompie i sprawdzalismy. MOze warto poszukac jakiegos sklepu ktory rowniez Cie tak milo potraktuje zamiast wydawac na wysylki i czekanie? Skad klikasz?
    Klikam z Bytomia. Masz jakies namiery na ten sklep w Krakowie ?

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Oczywiscie Fotopanorama na Slawkowskiej 12 (Odnoga z Rynku glownego)

Maja Tamrony na stanie 2 lub 3 egzemplarze. Jakbys chcial osoboscie sie wybrac to moge sie z toba przejsc. Napewno bedziesz mial zrobiony test zanim kupisz.

Acha. DOdatkowo wlascicielka Agnieszka dobrze zyje z Fototechnika w Gdansku i wszystkie tamrony ma wlasnie z ich gwarancja. (A trzeba Ci wiedziec ze w Polsce jest tylko serwis w trojmiescie i wlasnie akceptuje gwarancje Fototechniki. Euro chyba nie)
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów