Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Billboard? prosze o rady praktyczne - skanowanie

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartosz108 Zobacz posta
    Poza tym slajd na skanowaniu traci jakość, a cyfra w druku wychodzi całkiem fajnie.
    Chyba się troszkę rozpędziłeś... Slajd traci na jakości, ale cyfra w magiczny sposób nie traci? Uwierz mi, że 5d w porównaniu do średniego formatu jest jeszcze daleko w tyle.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy Zobacz posta
    Chyba się troszkę rozpędziłeś... Slajd traci na jakości, ale cyfra w magiczny sposób nie traci? Uwierz mi, że 5d w porównaniu do średniego formatu jest jeszcze daleko w tyle.
    raczej się z Tobą nie zgodzę. Zwłaszcza, jeżeli tym średnim formatem ma być 6x4,5
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    1) Nie mam 5D
    2) Jestem wieloletnim użytkownikiem systemu Mamiya (dawniej RZ, teraz 645), do tego obecnie posiadam własny skaner Coolscan 9000ED, a wcześniej sporo skanowałem na bębnach
    3) Na podstawie mojego ponad 12 letniego doświadczenia zawodowego w DTP i fotografii gotów jestem zaryzykować stwierdzenie, że dobrze wywołany RAW z Canona 5D ma jakość porównywalną ze skanem slajdu 645. Ilość detalu jest zbliżona, kontrastowość jest znacznie lepsza w analogu, ziarnistość jest zaś lepsza w cyfrze. Dodam, że doświadczenia nie uważam za żaden wyznacznik, bo niezależnie od niego można opowiadać bzdury, natomiast w sieci dyskusja analog vs cyfra toczyła się tyle razy i poprata była tyloma przykładami, że zasadniczo temat został wielokrotnie wyczerpany.
    4) Tak czy siak jest to bez większego znaczenia, bo wbrew pozorom billboard nie jest nośnikiem zbyt wymagającym
    5) Skanowanie slajdu z rozdzielczością pow. 4000dpi nie przynosi już znaczącej poprawy jakości. Wynika to po pierwsze z limitu dyfrakcyjnego, po drugie z rozdzielczości samego diapozytywu. Jeśli zatem twoi klienci wykonywali skany o wielkości półtora GB, to wyłącznie po to, by poprawić sobie samopoczucie

Czornyj! i jak tu się z Tobą niezgodzić? :-) Zwłaszcza z ostatnim zdaniem :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jester zajmuje się usługowo skanowaniem? To dużo wyjaśnia:-)
    Ostatnio edytowane przez sv ; 07-04-2007 o 20:41 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    raczej się z Tobą nie zgodzę. Zwłaszcza, jeżeli tym średnim formatem ma być 6x4,5
    Oczywiście masz do tego prawo.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uprawnienia umieszczania postów